2007/07/23

Giant's Causeway, Eszak-Irorszag (UK)

Mar a brittekhez tartozik az Eszak-Irorszag annak is eszaki partjan fekvo Giant's Causeway (kb. az Orias osvenye, utvonala). A 40ezer 6- illetve neha 8 szogletu, egymasba kapaszkodo szabalyos bazalttombok a latszat ellenere termeszetes, megpedig vulkanikus eredetuek. Tenyeg ugy neznek ki, mintha egy atomreaktor fuoelemei lennenek. A legenda szerint -talan mert annyira szabalyosak- egy orias, Fionn Mac Cumhaill epitette a bazaltomlest es az osvenyt, hogy at tudjon menni a tulparon (Skocia) levo Benandonner oriashoz harcolni, mert orroltak egymasra. Hogy-hogy nem, Fionn elaludt es nem ment, igy a sokkal nagyobb Benandonner jott at Skociabol. Fionn felesege, hogy megvedje az alvo oriast, betakarta szepen ferjet, es ugy tett, mintha a horkolo orias a csecsemoje lett volna. Benandonner meglatta a bebit, es elgondolkodott, hogy ha ez ekkora nagy, akkor mekkora allat lehet az apja. Nagyon megijedt es soha nem jott vissza. Fionn orias es csaladja pedig boldogan eltek, mig meg nem haltak.
Hogy ezt a sztorit hany whiskey utan talaltak ki, ne kerdezzetek.... Lenyeg, hogy az osveny az UNESCO vilagorokseg resze, es az utikonyvek alapjan magaenak erzi/koveteli Irorszag es Nagy-Britannia is.

szep az ido, jo levego

vizbol nincs hiany


Anita a tocsogo voros sarban kuzd az elemekkelDublinbol szikrazo napsutesben indultunk kora reggel, igy naivan semmilyen "evszaknak megfelelo" (ertsd. szakado eso) ruhat nem vittunk. A leheto legmoslekabb, megallas nelkuli szakado esot fogtuk ki, igy felvettunk minden rongyot, amit a kocsiban talaltunk, Zsoltival ugy neztunk ki, mint a hajlektalanok.

Montipajton :)

Egyebkent az ir-angol hatarhoz kozeledve egy arva tabla sem jelzi, hogy Nagy-Britanniaban vagy, csak a benzinkutnal fontban vannak kiirva az arak, a sebessegkorlatozo tablakon meg gyanusan alacsony szamok lathatoak. (merfold/ora)
Dublinbol felvezettunk Derry-be (de minek??), aztan az Orias Osvenyen kovetve a tengert fel a bazaltokhoz, aztan Belfast es vissza Dublin. Az egyebkent bekes Belfast egy lepukkant gettonak nez ki, mindenutt a IRA-s idoket idezo szogesdrotos, kb. 10 meteres keritesek a kozepuletek korul, ellenorzopontok, falfirkak (a foton tobbek kozott: Brits time to go, azaz Brittek, ideje menni), egyszoval nem egy turista latvanyossag.

Belfast 2007
Belfastba biztos nem, de a Giant's-hoz visszajovunk meg, most ugyanis csak a rovidebb utvonalat jartuk be. Majd ha jobb ido lesz.... de lassan ket honapja minden nap esik

2 megjegyzés:

Norb írta...

micsoda fantasztikus idojaras! komolyan, meg az is lehet jobb, mint nalunk! :)
Bar nem tuntel tul lelkesnek Demy, de szerintem egesz jol neznek ki ezek a bazaltcuccok...kepen...messzirol...na jol van, hallottam mar roluk :DDD

Demy írta...

de lelkes vagyok, tenyleg jo a hely!! csak moslek ido volt