2007/12/03

Hong Kong V: Macau (Makaó)

Makao. A Fold masodik legsurubben lakott helye (Monaco utan), 28 km2-en tobb mint felmillio lakossal. Apro portugal gyarmat volt, nekem olyan hihetetlen, hogy meg 8 eve is, 1999. decembereben kerult vissza Kinahoz. Kina igeretet tett, hogy 2049-ig nem avatozik bele a gazgasagi eletebe, onallo torvenyhozasa, birosaga, valutaja lehet.
A portugalok, es veluk egyutt a kereszteny hitteritok a 16. szazadban erkeztek, es itt is felejtettek magukat jo 400 evig. Ennek koszonhetoen a potugal kultura az elet minden terulteten megfigyelheto, de "legdurvabban" az epuleteken.
Fontos kereskedelmi csomopontta fejlodott, bar a hong-kong-i britt gyarmat kesobbi megalakulasa utan jelentosen veszitett gazdasagi jelentosegebol, es hanyatlasnak, zullesnek indult. Raadaskent a kikotoje is eliszaposodott. Ekkor a csempeszet, opium-kereskedes, prositucio es szerencsejatek vette at gazdasag hajto erejet. Ma kozel sem ilyen rossz a helyzet, tobbek kozt a turizmus (evi 8 millio latogato!) es a Forma-3 mellett, a szerencsjatekok es kaszinozas adoja a GDP negyedet es a bevetelek kozel felet adja.


Ruínas de São Paulo, jezsuita templom, a legnagyobb keresztenyseget hirdeto katedralis volt a Tavol-Keleten. Az 1835-as tajfunban porig egett, mara csak a homlokzat all.
mediterran hangulatu belvaros, ormotlan felkarcolokkal


Ezek a kepek barmely europai mediterran orszagban keszulhettek volna, a lenyeg, hogy ezek az epuletek es templomok Delkelet-Azsiaban vannak!!


azert a kinai kultura is kepviseli magat



szupegagyi, mini Klagenfurt

Nincsenek megjegyzések: