2008/02/28

Izrael / Palesztina IV: A szégyenfal -szubjektív tudósítás


a békének lőttek

A jo szomszedsag alapja a jo kerites. Kiveve, ha a szomszed telken epited azt. A "West Bank barrier"-rol van szo, az Izrael altal epitett, 800 kilometer hosszu fal Ciszjordánia es Izrael kozott. A West Bank az 1949-es Jordan-Izraeli haborut kovetoen, a demarkacios vonal keleti felen jott letre, jelenleg Izrael allam elszeparalt, palesztin ellenorzes alatt allo resze. Valamivel jobb helyzetben van, mint a Gazai Ovezet (jelenleg totalis izraeli zarlat alatt all, nulla szemely -es aruforgalommal), de Izrael mindent megtesz, hogy minnel jobban elszeparalja es ellehetetlenitse a jovobeni, esetlegesen megalakulo Palesztin allam mukodeset.


Ich bin ein Berliner. A 8 meter magas fal (a berlini kisteso csak 3,60 volt)
A fal elnevezes eleg csaloka, hiszen lakatlan vagy gyeren lakott teruleteken csupan drotkerites huzodik (a hosszusag 95%-a), de azert ne a telek vegen levo takolmanyra gondoljunk, ez egy 50 meter szeles sav, aminek a kozepen egy es a ket szelen is 1-1 kerites huzodik. A sav izreali oldalan jarorozesre alkalmas utat epitettek, a palesztin oldalan gepkocsi behatolast megakadalyozo arkot, es a nyomok konnyu kovetesenek celjabol laza salagreteget szortak le. Lakott teruleteken, hogy kevesebb helyet foglaljon, csak egy biztonsagi vonalat huztak fel, ortornyokkal, kamerakkal, szenzorokkal es allando fegyveres orokkel. A fal itt 8 meter (!!) magassagu betonpanelekbol epult, ami hermatikusan szetvalasztja a ket oldalan lakokat, mint ahogy azt Kelet- Jeruzsaelemben lattuk. A fal megakadalyozza, hogy barmit is atdobaljanak illetve lovoldozes es tuzharc ellen is hatasos vedelmet nyujt. A palesztin oldalon elok atjarasa Izraelbe tilos (ez froditva is igaz) vagy a szerencsesebbeknek korlatozott: szamtalan biztonsagi ellenorzest kovetoen, a nap meghatarozott idoszakaban kelhetnek at. Valahol napi 3-szor, osszesen 50 percre van "nyitva" a hatar, ha epp az izraelieknek is ugy van kedve. Altalaban a csalados palesztin ferfiakat engedik at (van okuk visszaterni), akik segedmunkaskent dolgoznak -paradox es megalazo modon- az ujonan szerzett teruleteken rohamtempoban epulo zsido telepek epitkezesein vagy eppen az eletuket megkeserito fal felhuzasanal. Nem azert mert nagyon szeretik ezt csinalni, hanem mert odaat Betlehemben 50% feletti a munkanelkuliseg, a 6-8 fos csaladot meg etetni kell. Napi 35 dollarnyi bert kapnak. A palesztinok legnagyobb fegyvere az "anya mehje", megy a verseny, hol szuletik tobb gyerek. A palesztinok allnak nyeresre.


Igen, zarva vagyunk


Kelet-Jeruzselmben volt szerencsenk latni, ahogy a Jeruzsalembol hazatero palesztin munkasokat terelik, mint a marhakat. Kiabalnak veluk, aztatjak oket az eson.

A fal egyik problemaja, hogy 90%-ban palesztin teruletre epult, 200meterrel, de akar 20-24 kilometerrel (!!) is benyulik a teruletekre es jelenleg is epul. Az izraeliek ezt a fajta foldszerzest az epitkezes kivitelezeset nehezito folrajzi okokkal es geologiai nehezsegekkel indokoljak. Az "utban levo" palesztinok birtokolta telkeket, hazakat -kartalanitas nelkul- kisajatitjak illetve lerombolak, mert a teruletet elozoleg termeszetvedelmi terulette vagy egyszeruen "biztonsagi zona"-va nyilvanitjak. Az igy megszerzett teruletekre az ENSZ, az EU, az Amnesty International, a Voroskereszt, szamtalan nemzetkozi szervezet, sot az USA tiltakozasa ellenere is gyakran zsido telepeket hoznak letre. Ennek celja, hogy egy kesobbi allando allamhatar meghuzasanal nagyobb esellyel fogjak Izraelnek itelni a tobbsegeben zsidok altal lakott teruleteket. A telepeseket kedvezmenyes hitelekkel es juttatasokkal csabitjak ide. Ok meg jonnek.

szoba kilatassal

A fal hatasa:

TE'NY, hogy Izrael biztonsagosabb hely lett es radikalisan lecsokkent az ongyilkos merenyletek szama. Az Izraeliek ugy velik, hogy minden olyan megoldas megengedheto, amivel izraeli eleteket menhtenek meg. A fal felhuzasa a legbekesebb modja a terrorizmus elleni kuzdelmuknek es kulonben is, az egesz West Bank Izrael resze (Judea es Szamaria), azt epitenek, es oda, amit akarnak.

Ennek A'RA a kollektiv buntetes. Az, hogy 1,3 millio Izrael allam teruleten elo, -es Izrael allam megalakulasa elott is ott elo- valamint a kozel 4 millio West Bankban es Gazai ovezetben elo palesztin ember szelsosegeskent es terroristakent van elkonyvelve es kezelve. Megalazhatjak oket, lerombolhatjak a hazaikat, korlatozzak a szabad mozgashoz valo jogukat, nem jutnak megfelelo orvosi ellatashoz es a szeparalassal illetve bojkottal teljesen tonkreteszik es ellehetetlenitik a gazdasagukat es puszta letuket.

Jeruzselem, a szent fold

Ember legyen a talpan, aki a Kozel-Keleten igazsagot tud tenni es ki tudja mondani, hogy ki a bunos es ki az artatlan. En sem akarok/tudok egyertelmuen velemenyt mondani, amirol en probalok itten irogatni, az, hogy ez a fal nem a lehet a helyes megoldas, es hogy ez a fal a 21. szazad szegyene!

Igazsagot probalt tenni a gyakran csak "Hága"-kent emlegettett ENSZ Nemzetkozi Birosaga (UN - International Court of Justice), ami joforman csak nem kotelezo ervenyu ajanlasokat tehet. Allasfoglalasuk a kerdesben az, hogy a fal lete ellentetes a nemzetkozi joggal.

"The Court finds that the construction by Israel of a wall in the Occupied Palestinian Territory and its associated régime are contrary to international law."

A Voros Kereszt Nemzetkozi Ertekezlete megallapitja, hogy az izraeli fal sulyos humanitarius es torvenyessegi problemakat idez elo es messze meghaladja azt, ami megengedheto lenne a hatalmat gyakorlo eroktol.

The Israeli barrier "causes serious humanitarian and legal problems" and goes "far beyond what is permissible for an occupying power".


A fal epul, es varhatoan 2010-re teljes hosszaban elkeszul..

Kelet-Jeruzsalem, 2008.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A tények magukért beszélnek, mikor izraeli megszállás van emelkedik az életszínvonal, mikor a zsidók kivonulnak minden megy a béka segge alá. A palesztinoknak lenne miről gondolkozniuk.

Demy írta...

Nagyreszben -igaz, nem csupan- az Izrael miatt fal miatt ILYEN SZ@R az eletszinvonal a palesztinoknal. Azon is el lehet gondolkodni, hogy miert ILYEN JO az eletszinvonal Izraelben (gondolok itt az USA tamogatasara)

Névtelen írta...

Hajrá Palesztína!!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.