2008/09/07

Belga körút


Lier - Antwerpen - Dinant - Falaen - Montaigles - Brugge

Vegre sikerult az idopont egyeztetes, igy osszejott a brusszeli latogatas Norbynal es Mariannal. Brusszelbe, elnezest a fapados Charleroi repterre erkezve szurke felhos ido fogadott, na de sebaj, ehhez mar hozzaszoktam en is. A repteri transzfer busz kabe annyiba kerult, mint maga a repjegyem, de ez se volt eget rengeto. Valamelyik metromegalloban talalkoztam Norbyekkal, akik elvittek ebedelni a munkahelyi kantinjukba. Az EU talan legfontosabb epuletebe mentunk, az egykori apacazarda helyen epult Berlaymont-ba, amely ma az Europai Bizottsag (jol mondom..??) szekhelye. Szoval ott kajaltunk bent. Ez vendeglatoimat kevesbe, engem annal inkabb hozott izgalomba. A nagy "izgalom" es kozepesnel jobb kaja utan kocsiba ultunk es elindultunk Eszak fele. Elso megallo egy hangulatos flamand kisvaros, Lier.


A tomzsi Zimmer tower az igazan szep, de megfejthetetlen rendeltetesu orakkal, mindenfele allo mutatokkal, apaly-dagaly illetve bolygok mozgasat (?) mero eszkozokkel. Valami infot igazan kiirhatnanak, hogy ne csak a csillagaszok ertsek, mirol van szo. Bosszubol jol ra is leptem a Jupiterre!!

Antwerpen kovetkezett, megallapitottam, hogy szep es Brusszel-jellegu, amde kikotovaros. A kepen egy fiatal hos, Brabo, az altala legyilkolt, varoslakokat sanyargato orias kezet dobja bele a Scheldt folyoba. A "hand werpen" hollandul "kez dobas"-t jelent. Kezd osszeallni a kep, honnan ered a varos neve?

A zaszlokkal nem sporoltak. Az impozans varoshaza a Grote Markt-on. Mariann szerint minden valamire valo belgiumi telepulesen van Piacter ekes varoshazaval.
HORROR az autopalyan!!!

Masnap reggel Del-Belgium, azaz Vallonia fele vettuk utunkat. Ez mar francia ajku regio, amit a soron kovetkezo Dinant nevu varoska nevebol is elore sejteni lehetett. Ragyogo napsutes es meleg volt egesz nap, ezek utan mondhatjak nekem Norbyek, hogy mindig s*ar az ido Belgiumban!! Na jo, elhiszem, hogy kiveteles szerencsenk volt, de mindenesetre Irorszagban ez a kozel 30 fokos homerseklet elkepzelhetetlen, foleg augusztus utolso napjaiban. Lenyeg a lenyeg, tokeletes volt az idozites, elveztuk a meleget, sot, izzadtunk.


Dinant varos nem csak szep, de hires is am valamirol, itt elt ugyanis Adolphe Sax, a szaxofon feltalaloja

A varos fole emelkedo, sziklafalra epult Citadellaba fellepcsoztunk, de vissza mar felvonoval (levono) mentunk.
Falaen kozeleben..

railbike-re ultunk (kb. vasuti bicikli), ami nagyon jo mokanak bizonyult. Elhataroztam, hogy a Bukk hasznalaton kivuli kisvasut halozatain en is ilyen vallkozast fogok letrehozni es meg fogok gazdagodni. Ezek az egyszeru suffni-tuning jarmuvek koltseges karbantartast sem igenyelnek. Csak le ne nyuljak az otletemet.. Feltekertunk valami kolostorig, ahol sort foznek.
igazi gentleman
Ez meg egy veletlenul talalt kastely Montaigles-ben
kilatas a varbol az alatta elterulo szereny birtokra

es egy par hazbol allo kis kozosseg

Aztan vissza Brusszelbe, ahol este is tropusinak minositheto meleg fogadott, igy aztan kiultunk a Havanna Bar ele kajalni meg koktelozni. (a kepen balra egyebkent a varos legnagyobb liftje) A karibi hangulat jegyeben a varosban utcabalt is rendeztek, ahol volt salsa, latin zene, mohito es Coronita sor. Kismillioan voltak a rendezvenyeken, kihasznalva a valoszinuleg utolso (es elso?) igazi nyari hetveget.
Masnap csak elmentunk Brugge-be (Bruges), ahol Norbyek kb 10-szer voltak es a konyokokun jon ki, mert minden hozzajuk latogatot el kell ide hozniuk. Szoval maxi riszpekt, hogy engem is elvittek a csatonakkal szagdalt Brugge-be, amit eszak Velencejekent is emlegetnek. A varoska egy mar-mar giccsbe hajlo gyonyoru ekszerdoboz, szines-diszes epuletekkel. A tortenelmi ovaros a Vilagorokseg resze es itt talalhato a Madonna es a gyermek cimu szobor, ami Michelangelo egyetlen elete alatt Olaszorszagon kivulre szallitott alkotasa.

Az ovaros epuletei szinte valtozatlanok a kozepkor ota
Eleg tomegturistas hely, azt meg kell hagyni




mi is turistak..
Visszafele majdnem lekestem a gepemet, mert az atoupalyan ugy 45 percet araszolgattunk egy baleset es a belga soforok tulovatos (bargyu) vezetesi stilusa miatt. Elertem, a repter egy borzalom, mar ami a biztonsagi ellenorzest es taskameret-ellenorzest illeti, kisse nevetseges itt a Heathrow-t megszegyenito szigor. Dehat a szabaly az a szabaly, Charleroi-alsoban ban is.
Jol sikerult a par napos kiruccanas, koszonet megegyszer Norbynak es Mariannak, az idojarasra meg igazan nem lehetett panasz. Ha hinni lehet a toluk kapott sms-nek (hmmm...), meg aznap este eleredt Brusszelben az eso.. :-)

2 megjegyzés:

Norb írta...

Et voila, es a francia tudasodat meg csak nem is fitogtattad! pedig minden francia feliratot el tudtal olvasni! :) ugyhogy hajra, legkozelebb mar a nemzeti kajat, a sult krumplit is franciaul kerjuk! :))

ja, meg az apatsag neve ahova railbike-kal mentunk, Maredsous volt!

Demy írta...

Igen, kulonos erzekem van a francia nyelvhez... :S