2009/05/06

Ring of Kerry



A Ring of Kerry Irorszag delnyugati csucsken a Iveragh felszigetet 160 km hosszan korbeolelo turistaut. Irorszag egyik fo latvanyossagat regota meg akartam nezni, egyeduli visszatarto ero volt a tavolsag es a rossz ido. Utolag kiszamoltuk, hogy olcsobb lett volna a Kerry megyei repterre utazni es onnan autot berelni, de igy legalabb a magunk urai voltunk. Reggel felvettem Jusztinat es Verat es barmilyen meglepo, de az 5.45-os indulast is realizalni tudtuk. Elkezdett esni az eso, hmmm... ezt a tenyt nem tudom kommentalni. jo hir viszont, hogy semmi forgalom nem volt, igy a 330km-re levo Killarney-be valahogy reggel 9 utan erkeztunk. Altalaban ebbol a varosbol indul mindenki a korutra, biciklivel, busszal vagy autoval izles szerint. Az orok dilemma, hogy az oramutato jarasaval megfelelo vagy eppen ellenkezo iranyba induljon az ember. Ugyanis, az atlagsebesseget az N70-es fouton (bruhaha!!) inkabb lovaskocsikra terveztek anno. Nem tudom viccnek szanjak-e a a kirakott 100km/h tablakat, mindenesetre par hajtukanyart 30-al sem lehet bevenni. Killarneybol az oramutato jarasaval ellentetes iranyban indul minden reggel 10-12 turistabusz. Nem tudom, melyik a jobb, a keskeny, kanyargos uton beragadni es egy pofekelo monstrum segget nezni orakon at (elozes lehetosege kizart, csak kamikazeknak), vagy pedig egy belathatatlan kanyarban szembe talalkozni egy busszal. A masodik opciot valasztottuk, nagyon helyesen, ugyanis csak del korul talalkoztunk a buszokkal valahol a gyuru nyugati szakaszan, ahol raadasul az ut is turheto volt. Szoval, egy jotanacs: Killarneybol az oramutato jarasat kovessuk!
Egy 20-25 fos francia motoros banda egyfolytaban kovettek minket.
Akkor, merre is??? Lenyeg, hogy bal oldalunkon legyen a tenger, jobbunkon a hegyek.
Az esos, kodos idoben szinte semmit sem lattunk a tajbol :(
Kicsit letertunk a Ring of Kerry-rol es kistestver Skelling Ring-re hajtottunk. Ez a felsziget legnyugatibb csucsket jarja korul. A kihalt kornyeken alig van motoros forgalom, nem csoda, az utak csapnivaloak, bicikliseknek vagy gyalogosoknak viszont tokeletesen megfelelnek. Az ido pocsek, eppugy a latasi viszonyok es ezerrel suvit a szel. A taj hasonlit a Cliffs of Moher sziklaihoz, legalabb azt lattam korabban szikrazo napsutesben. Eg es fold... Beterunk egy fogadoba egy leves erejeig, megerte. Na nem a leves miatt, hanem az idos bacsi igen izes ir akcentusa miatt. Eloszor szolni akartam neki, hogy nem beszelek irul, de kiderult hogy angollal probalkozott nalam.
a tehenlepenyszagu falvakban nincs nagy elet
Bog houses, a nadtetos regi ir falusi eletet bemutato skanzen 5 hazbol all es 5 euro a belopo, nem fuzok hozza semmit.


Gap of Dunloe (Bearna an Choimín). A szurdokon at ivelo 11 km-es ut idonkent 3 fele agazik, ebbol egynek a vege egyszeruen le van zarva. Tabla nincs, a GPSnek sincs lovese merre vagyunk, bolyongtunk egy keveset..
itt nem szeretnek lerobbanni...
Szamtalan to, patak, kopar hegyek, meregzold fuvon legeleszo birkak jellemzik a tajat.

Ladies View kilato, kezd javulni az ido. Jokor, epp vegeztunk mara. A kozel 600 km vezetesben elfaradtam, a lanyok is, este Killarneybe erve nem kellett altato. Nagyon jo volt a szallas is, masnap ujult erovel indultunk a varos mellett levo nemzeti parkba kirandulni.
Gyonyoru idonk lett, setaltunk a Killarney tavak koruli erdokben, megneztunk a felejtheto Torc vizesest is.
A Muckross House hatalmas es gyonyoru parkja es arboretuma, ahol palmak, sot bananfak is nonek a szabadban, nem tudom hogy elik tul az ir idojarast.
Balaton-felvideki hangulat

Mucross Lake

Nincsenek megjegyzések: