2009/10/01

Isztambul

ISZTAMBUL (İSTANBUL)

"Ha a világ egyetlen állam lenne, Isztambul lenne a fővárosa" Napóleon


Isztambul hangulata mar a negy evvel ezelotti villamlatogatasomkor megragadott es mar akkor megfogadtam, hogy vissza fogok jonni. Isten orizz, hogy dicsoitsem a konkurenciat, de ezen a nyaron masodjara rukkol elo verhetetlen ajanlatattal a Malev. (szerencsere nem az azota csodbe ment tot SkyEurope-nal foglaltam) Ibolyaval Pestrol mentunk, Szabiek Tel Avivbol jottek, veluk masnap talalkoztunk. Tudtam, hogy egy hosszu hetvege alatt lehetetlen megnezni egy ekkora varost, nem is ez volt a cel, inkabb egy kis pihenessel osszekotott varosnezes. A fobb latnivalok egyebkent is a varos ket-harom keruleteben talalhatoak, azokat kenyelmesen es gyalogosan is be lehet jarni. A Boszporusz es a Marvany-tenger partjan elterulo egykori Bizanc es Konsantinapoly ma Torokorszag legnagyobb varosa tobb mint 12,5 millio lakossal. Bar 1923-tol Ankara a fovaros, megis ugy tarjak, hogy Isztambul az orszag "igazi" kulturalis es gazdasai kozpontja. Teruletenek kisebb resze Europara, nagyobb resze Azsiara terjed ki, megis nagyonis europai varos benyomasat kelti.

megerkezes utan hamar belaktuk a szobat :)

A Galata-hid, haterben a Galata-torony. A Konsaniaployt vedo falat a varos terjeszkedese miatt lebontottak, csak mutatoban maradt meg Isztambul szamos pontjan a Galata-toronnyal (Galata Kulesi) egyutt. A varost ketteszelo, valoban szarv alaku folyotorkolatot, az Aranyszarv-oblot (Haliç, Golden horn) ativelo ket "emeletes" Galata hid (Galata Köprüsü) felso szintjen bonyolodik az autos forgalom, de akar gyalogosan is atkelhetunk rajta. A hid ket szelen pecasok probalnak szerencset, az also, csak gyalogos szinten vegig halettermek sorakoznak.Sikreci kikoto. Egy tipikus isztambuli kep: egy eppen kikoto komp, embertomeg, hatterben egy camii, azaz dzsami (Yeni camii)
esti kikapcsolodas a modern Bebek varosnegyedben. A kepen Ali, Vanessa, Szabi, Ibi es en

Hagia Sofia (Ayasofia) A hajdani bizanci ortodox bazilika a legnagyobb volt a kereszteny vilagban, kesobb mecsetkent hasznaltak, ma muzemkent funkcional. Epiteszetileg igen erdekes, tobbfele stulis keveredik. Legelsore egy bazilikaban erezzuk magunkat: hatalmas kupola, felkorives ablakok, diszes oszlopfok Jezust abrazolo mozaikok, aztan egy mecsetben, mert van itt arab kalligrafia, oszman idokbol szarmazo gyonyoru csempezett falak, es Mekka fele nezo mihrab (iszlam imafulke) is. A templom egyik erdekessege egyebkent az un. izzado oszlop. A kozet az alatta levi viztarozobol nedvesseget sziv fel, ez kicsapodik az oszlop bronzzal fedett oldalan. A hiedelem szerint megerintese szerencset hoz, ezert a masfel evezred soran mar kisebb lyuk keletkezett rajta. Konnyen meg lehet talalni, a turistak kigyozo sorokban varakoznak elotte.


kilatas a kozeli Kek mecsetre

Az Ayasofia a vilagon negyedik legnagyobb templomegyuttese, amely idorol-idore politikai es vallasi csatarozasok kersztuzebe kerul, ugyanis a muszlimok es a keresztenyek is maguk szimbolumakent erzik. (Ismeros Jeruzselembol???) Ezert a 1930-as evekben Mustafa Kemal Atatürk megtiltotta a templomban a nyilvanos imakat es kijelentette, hogy az Ayasofia egesz emberi civilizacio emlekmuve kell legyen. A vita utoljara a pa'pa 2006-os latogatasakor pattant ki, amit a muszlimok provokacionak ertelmeztek. Atatürk-rol meg par szot mindenkeppen ejteni kell.


Mustafa Kemal Atatürk es a kemalizmus

A torok fuggetlensegi haboru hose az elso Torok Koztarsasag megalapitoja es miniszterelnoke volt 1923-34-ig. Szemelyi kultusza ma is el es ot tekintik minden torok atyjanak. Eltorolte a szultansagot es megalapitotta a modern Torokorszagot. Reformjai radikalisak voltak, legfobb celja a vallas es allam kettevalasztasa volt. Eltorolte a kalifatust, betiltotta a vallasi alapitvanyokat, az iskolak felugyeletet az ujonan megalakult Oktatasugyi Miniszteriumra bizta. Batoritottak az europai ruhaviseletet es eltoroltek a nok kotelezo csadorviseletet. Bevezette a Gergely-naptarat es nyugati mintara vasarnap lett a hivatalos pihenonap. Elkeszult az uj bunteto- es polgari torvenykonyv, azonos jogokat biztositottak a noknek es a ferfiaknak. Eltoroltek a tobbnejuseget, megreformaltak a torok nyelvet, es bevezettek a latin ABC-t amit kotelezoen oktattak. Atatürk maga is jarta a falvakat kretaval es tablaval es tanitotta a nepet. 1934-ben eltorolte a rangokat (ugymint pasa) es minden toroknek vezeteknevet kellett valasztania. Atatürk ideologiai iranyvonalat (kemalizmus) persze sokan biraltak, mar-mar diktatorikus jellege es radikalizmusa miatt, de meg kell hagyni, hogy az iszlam orszag evszazadokat lepett elore a modern es vilagi gondolkodasban.

Nem tudtam kideriteni, honnan lehet ralatni a mecsetre es a tengerre is, mindenesetre erdemes rakukkantani erre a neten talalt gyonyoru kepre.

Az inpozans Kek Mecset vagy Ahmed Szultan mecsete (Sultanahmed Camii, Blue Mosque) A kivulrol inkabb szurke mecset nevet a belso falait borito kek-feher novenyi motivumokat abrazolo csemperol kapta (nekem nem tunt fel a kek szin, pedig masodjara voltam itt) A XVII szazad elejen epult mecsetet 6 minaret ovezi, harom-harom parkannyal, valamint 30 kisebb-nagyobb kupola. Erdekesseg, hogy 6 minaretje akkoriban csak a mekkai szenthelynek volt, ezert ott felhuztak egy hetediket is. A mecset mellett talalhato tobbek kozott az alapito es nevado I. Ahmed szultan türbéje (sirhelye) is.

Az egesz templom szonyegezett!
gazdagon diszitett kupola

Bar ezer evvel kesobb keszult el, mint a vele szemben allo Ayasofia, az iszlam epiteszek azzal a nem titkolt cellal epitettek, hogy megmutassak, ok is kepesek arra, mint a keresztenyek. Az Ayasofiaval ellentetben azonban muzulman imahelykent is szolgal, de cipo levetele es megfelelo ruhazat ellenorzese (ha nincs, adnak) utan imaidon kivul latogathato. A mecset mellett talalhato a Hippodrom ter (Hippodromos) az egykori konsantinapolyi loversaenypalya, amibol semmi nem latszik, maximum a ter alakja utal ra. A teren talalhato 3 oszlop, a legregebbi a kigyos-spiral alaku, i.e. 479-bol (!) amit a gorogok emeltek a perzsak feletti gyozelem emlekere. Az eredetileg 8 meteres oszlop teteje letort es ma mar csak 5.5 meter. Van meg itt egy 25 meteres, egy darabbol kifaragott egyiptomi obeliszk valamint a legujabb, a Konstantin-oszlop, aminek bronzdisziteset meg 1204-ben elraboltak a kersztes hadjaratok alatt. A harom oszlop nem tul erdekes es semmikepp sem fotogen, de meger egy latogatast, ha mar ugyis itt vagyunk.

Egyik este megneztunk egy tradicionalis vallasos dervistancot (sufi). Feher koponyges, vagy inkabb foldig ero szoknyas, hosszukas fejfedos ferfiak forognak kitart kezzel monoton zenere egyre gyorsabban, amig szinte transzba esnek. Az eloadas alatt csendeben kell lenni, nem szabad tapssal vagy fenykepezessel megzavarni a tancosokat, igy sajat kep nincs, de itt egy illusztracio. A kozel egy oras eloadast kicsit tulzonak talaltam es valosaggal beleszedul az ember a latvanyba, de mindenkeppen erdekes es egyedi a show.

szemben a "rivalis"
es a varoskephez hozzatartozo sarga "taksi"-k

A Bazilika Ciszterna vagy Elsullyedt Palota (Yerebatan Sarayı vagy Sarnıçı, Basilica Cistern)Isztambul hatvanvalahany fold alatti viztrozolyabol az egyik legnagyobb es mindenkeppen a leginpozansabb az I Justinian bizanci csaszar altal a VI szazadban epitetett Yerebatan Sarayi. A vizet egy kozel 20 kilometerre levo forrasbol vezettek ide, a 80 ezer kobmeter viz tarolasara alkalmas terem 8 meter magas, tetejet 12, egyenkent 28 darabbol allo oszlopsor tartja. A ciszterna falai 4 meter szelesek es vizalloak. A ciszterna sejtelmes piros fennyel van megvilagitva a vizben pedig meretes halak lubickolnak.

A legerdekessebb azonban a terem ENY-i sarkaban allo ketto oszlop, amik egy fejjel lefele illetve elfekvo helyzetben levo medusza-fejen nyugszanak. Ezeknek a fejeknek az eredete es rendeltetese mind a mai napig ismeretlen.A 6 savos, tobb, mint 1 km-es Boszporusz hidat (Boğaziçi Köprüsü, Bosphorus Bridge) A Torok koztasasag kikialtasanak 50. evforduloja alkalmabol adtak at 1973-ban, ekkor Europa leghosszabb, es a vilag 4. leghosszabb hidja volt. Ma mar lecsuszott a tizes listarol is, de azert igy sem apro, es nem mellesleg ket kontinenset kot ossze. A kep baloldalan Europa, jobboldalt Azsia.

A leragott csont "regi es uj" kifejezes helytallo Isztambul eseteben. A neo-barokk stilusban epitett Ortaköy mecset a hipermodern hid labanal.

Topkapi szeraj vagy Agyukapu palota (Topkapi Serayi, Topkapi Palace). 1453-ban kezdtek epiteni II. Mehmet Szultan uralkodasa alatt es 400 evig az oszman uralkodok rezidenciaja volt, akik hozza-hozza epitettek a palotahoz, mig egy hatalamas, parkokkal tuzdelt minivaros szuletett. A kulonbozo epuletreszeket fallal vettek korul, atjarast gazdagon diszitett kapukkal biztositottak. A palotaegyuttes ma muzeumkent uzemel, legnepszerubb resze a birodalmi kincstar es a harem.

A harem, amely szo szerint privatot, szemelyeset jelent, eredetileg "csak" elkulonitett noi lakosztalyt jelentette. A Topkapi harem a palota legbelso "keruleteben" 400 szobabol all es ferfiak kozul csak a szultan lephetett be. A szultan agyasain kivul a az anyja, felesegei, lanytestverei, nemtol fuggeltlenul a kisgyerekek, rabszolganok es a csalad cseledei is itt tartozkodtak.
"Harem a magyar igazsag"
Sultanahmet negyed

Az 1461-ben megnyitott Nagy Bazar (Kapali Çarsi, Grand Bazaar) a vilag az egyik legnagyobb es legregibb fedett bazarja 58 utcaval es 1200 uzlettel. Megtalalhato itt ekszer, szonyeg, bordiszmu, edesseg, fuszerek, es persze tuistas ajandektargyak minden mennyisegben. Tomeg, nyuzsges, alkudozas, akinek ez bejon nem fog csalodni. Az arusok normalisak, lehet veluk alkudozni es viccelodni, de egyaltalan nem eroszakosak es tahoak, mint mondjuk Marokkoban.

Persze ha meghallanak beszelni, egybol kiszurjak, hogy "Madzsarisztanbol" (Macaristan) jottel es meglepoen sokat beszelnek magyarul, koszonnek, szamolnak magyarul es mindenki ismeri az "olcso" szot valamint az "zsebemben sok kicsi alma van"-t, ami torokul "cebimde çok küçük elma var" Ez persze a verukben van, de mellesleg rendeteg torok szarmazasu szavunk van. Csak ruhadarabokbol a csizma, papucs, sal, sapka, jelenti ugyanazt torokul (na meg a saru, kodmon, csat, zseb) De a balta, sator, teve, arpa, bor, sot a mecset, sorompo, kopenyeg, bicska, kecske, tabor, findzsa, oroszlan, bogoly, kapu, kut, bogracs, csata, borton, orvos, pite stb, stb.. szavaik is torok eredetuek.

fuszerbazar

labmosas ima elott


a Ortaköy Camii elott

a tulparton Azsia
Isztambult 7 hegyre epitettek, ennek szimbolizasara 7 hatalmas zaszlot helyeztel a varos tobb pontjan.

Miutan a Topkapi mar nem tudta kielegiteni a szultanok fenyuzo igenyeit, 1843-56 kozott Abdül Mecid szultan megepitette a Dolmabahçe sarayi-t. A fenyuzo palota a Boszporusz europai partjan fekszik, benne lathato a vilag legnehezebb csillara (4 tonna) es Atatürk halalos a'gya is. Sajnos nem fert bele az idobe, igy ezt nem lathattuk. Egyebkent abban sem vagyok biztos, hogy a kepen ez a palota lathato-e, mindenesetre ha nem, akkor ehhez nagyon hasonlo.

hid alatt, hid alatt..
mediterran hangulat
hat ez az elet..

Teljes kepzavar (Reykjavik polo) :)

ugye, milyen europai?
A gyonyoru Kek Mecset megegyszer, mas szogbol

es a mecset belso udvara


Isztambul eppannyira keleties mint europai hangulatu, igazi nyuzsgo megacity. Jah, mig el nem felejtem, eppen Ramadan idejen erkeztunk (nem tudtam), es senki nem zargatott minket, nyugodtan ehetsz-ihatsz, dohanyozhatsz az utcan is. Probald meg ezt peldaul a szupermodern Dubaiban, akar turistakent is... Szoval jofejnek tunnek az emberek is, es az arusok sem nyomulnak tulsagosan es nem tarhalnak. Isztambult mindenkinek ajanlani tudom, en akar harmadjara is szivesen visszajonnek. Ugylegyen! Amen! Vagy Insallah?

Nincsenek megjegyzések: