2010/01/06

Közép-Portugália: Coimbra, Buçaco / Luso, Piódão, Viseu

Coimbra Europa egyik, de az orszag biztosan legregebbi egyetemenek otthona es az elso portugal kiralyt, Alfonso Henriquest is itt temettek el. Az Alcacove-dombtetore epult ovarost a Mondego folyo szegelyezi, a tetejen levo egyetemhez kanyargos, szuk kis utcak vezetnek fel.
Castanha arus neni. A castanha barnat es gesztenyet jelent, ugye hogy hasonlo a ket nyelv.. :)
A Santa Cruz templom


vau
Kuba (?)


Az 1290-ben alapitott Coimbrai Egyetem epuletenek legregebbi szarnyait a 16. szazadban epitettek III. Janos palotajakent, amit a legujabb, 50-es evekben hozzaepitett betonepuletekkel sikerult csak elcsufitani.
Az egyetem leglatvanyosabb es turistak altal latogathato resze a Biblioteca Joanina, a barokk konyvtar, antik borkotetes konyvekkel, templomokat megszegyenito pompaval. Fenykepezni nem volt szabad, ime egy kep a netrol. kepforras/picture from curiousexpeditions.org

Visconte da Luz utca

Masnap a kozeli Serra do Bussaco (vagy Buçaco) hegysegbe indultam, ami Portugalia szerte hires a Bussaco erdoseg evszazados fairol es telepitett egzotikus novenyeirol (Mexikoi cedrus, Himalajai fenyo, afrikai es japan fafajtak), gyonyoru parkjarol valamint Luso nevu telepules termalfurdoirol es kituno minosegu asvanyvizerol.
Palace Hotel Do Bucaco


a "kereszt utja" osvenyen felfele kapaszkodva szamtalan apro kapolnat talalunk

kilatas az un. kereszt hegyrol (keresztet alitottak a legmagasabb pontjan) Bucaco erdore es a palotara


Kelet fele indulva Serra de Estrela fele egyre elzartabb, 40 evvel elmaradott, lecsattant telepuleseken vezettem at. A kobol faragott "paragem", azaz buszmegallo -es kezzel festett kozlekedesi tablak kulonosen megmosolyogtatoak. A macskako pedig olyan, mint a jo napot kivanok! Bar ez a nagyvarosokban is igy van.

2009. december, valahol Portugaliaban

Serra do AçorAgyagpalabol nincs hiany, jut az utra is. Ez az uledekes kemeny kozet vekony lemezekre hasithato, a kornyezo falvak hazait is ebbol epitettek.Portugalia egyik legszebb faluja a hegyek kozott megbuvo Piodao hazai az elobb emlitett szurkes szinu agyagpalabol keszultek, ablakainak es ajtoinak kek szinure festesenek erdete ismeretlen. Alitolag a falu egyetlen uzleteben kek festek volt kaphato, az elszigeteltseg miatt nem tudtak egykonnyen beszerezni mast.

talan kicsit tulprezentalom ezt a kis falut, de nekem nagyon megtetszett
a templom feherre van meszelve


A kornyeken munkalehetoseg nincsen, a 220 lelkes falu a turizmusbol es allami tamogatasbol el. Egeszen a hetvenes evek vegeig csak gyalog, esetleg lohaton lehetett eljutni ide, most mar autoval is a nemregiben felujitott szerpentinen, amely tobbek kozt a turistak idecsalogatasat szolgalja. A legkozelebbi varosba, a jo 40 kilometerre levo Arganilba ketto busz is jar.. hetente. A kormany 1978-ban vedett statuszu telepulesnek nyilvanitotta Piodaot es anyagi segitseget ad az itt eloknek. Tamogatas ide vagy oda, a falu veszesen oregszik, a fiatalok menekulnek innen.


fejelsztesbol nem volt hiany az elmult evekben
Hazafele utbaesett, igy meg beugrottam a 100ezres Viseuba, erdemes megnezni a Se'-t (katedralis) es az Igreja da Misericórdia templomot. Legalabbis hamar itt vagyunk.

egy kis azulejos a valtozatossag kedveert. Rossio de Viseu.
Nincsenek megjegyzések: