2010/04/02

Lisszabon

Lisszabon (Lisboa)

Az Atlanti Ocean partjan fekvo Lisszabon Europa legnyugatibb es egyik legmelegebb fovarosa. A felmillios portugal fovaros lakossaga 30 ev ota fokozatosan es drasztikusan csokken, a 80-as evek elejen 800ezer folotti lakossaggal rendelkezett. Na nem mintha olyan rossz hely lenne, a varoslakok koltoznek inkabb a kevesbe zsufolt aglomeracioba. Veluk szamolva viszont majdnem 3 millio a varos lakoinak szama. Portobol kb. 3 ora vonatozas utan ertunk oda, elfoglaltuk a Bairro Alto (felso varos) beli pazar szallasunkat. Na jo, 28 euroert ket szemelyre a belvarosban mit varhat az ember? Tokeletesen megfelel aludni!


Ha eloszor erkezik az ember, egyertelmuen a leggyorsabb, legolcsobb es nem utolsosorban legstilusosabb modja a varosnezesnek a 28-as villamos (electrico). Fel kell ra ulni, tok mindegy milyen iranyba, korbe megy. Ezek a regi, kicsi villamosok Lisszabon jelkepei, eppugy mint London piros emeletes buszai. Ennek arnyoldala, hogy rogyasig tele van turistaval, de ne legyunk onzoek, mas is kivancsi rajuk. A keskeny, meredek utcakban neha hajmereszto sebesseggel laviroznak a vezetok, de keszseggel megallnak es turelmesen varnak, ha eppen egy kisteherauto soforje a sinekre parkolt (csak gyorsan debob egy kavet). A mor idokben furdovaros es az altalam "almafa"-ra keresztelt Alfama Lisszabon legoregebb negyede, amit szegeny halasz csaladok nepesitettek be. A varosresz Lisszabon tobbi negyedevel ellentetben tulelte az 1755-os nagy foldrengest (Richter skala szerinti 9-es!), igy megmaradtak a kozepkori szuk sikatorok es ossze-vissza cikazo hangulatos kis utcak.

Alfama
egy pelda a modern es minimalista epiteszetre is
A "dombteton" talahato Szent Gyorgy varbol (Castelo de São Jorge) kituno kilatas nyilik a varos tobb nevezetessegere, ugymint a Santa Justa felvonora, ami Eiffel alkotasa es osszekoti a belvarost a felso varosresszel (Trindade) Jol lathato a szinten foldrengesben megsemmisult katedralis kupolaja.
es az ujjaepitett belvaros (Baixa) rendezett sugarutjai, szogletes terei

PPP (pava pozol pedansan)
Tihany (nem)
A Rio de Janeiro-i Jezus szobor kistesvere is itt van
Alfama panorama

marciusi meleg

a melyebben fekvo Baixa (Augusta utca)
a portugal felfedezesek emlekmuve es az Aprilis 25-e hid
Belém-torony (Torre de Belém)a hasonlo nevu varosreszben, szinten a portugalok terjeszekedesenek szimboluma
A modern muvesztek muzeum kiallitasai bizarr es egyedi elmenyt nyujtanak. En agyilag kicsit lefaradtam a vegere (10 masodpercek filmek es tarsai) de tetszett!

faro
Jeronimos kateralis
Szerintem minden tizedik auton kerekbilincs van. A portugalok lassan tanulnak.
kavezo a Bairro Altoban, a varos bulinegyedeben.

Kilatas a Santa Justa felvonobol a Baixa Pombalina-ra es a dombteton levo Szent Gyogy varra (Castelo de São Jorge)
A Gare do Oriente vasut- es metroallomas
Az 1998-as EXPO terulete lehangoloan elhagyatott es kihasznalatlan, de rendben van tartva. Ma a terulet neve Nemzetek parkja (Parque das Nações), itt talalhato a Vasco da Gamma emlekmu es az azonos nevu hid pillere. A Tagus foyon ativelo Vasco da Gamma hid -es viadukt a leghosszabb Europaban (17.2 km!)
Az egykori EXPO kornyeke ma a varos modern negyede
Café Pastéis de Belém. Ez a leghiresebb talan cukraszda egesz Lisszabonban, alitolag itt "talaltak fel" a Portugalia-szerte ismert es nepszeru "Pastéis de nata" tojas alapu kerek sutit.
Nemzeti kocsimuzeum mindenkepp meger egy latogatast!A kozeli botanikus kert kicsit elhanyagolt igy csalodas volt
A villamosunk egy busszal utkozott, 4-5 ablak betort, a szilankok kisebb seruleseket okoztak, komolyabb baja nem lett senkinek. Nem kommentalom az egesz orszagra jellemzo elkepeszto vezetesi kulturat.


talan hamarabb kellett volna gondolkodni
A 28-as
Folyt. kov. Lisszabon, meg jovok! :)

Nincsenek megjegyzések: