2010/11/23

Islas Cíes


Islas Cies, azaz a Cies-szigetek az eszak-spanyolorszagi Galicia tartomany vitathatatlanul legszebb ekkove. A vilag egyik  legszebb -egyes osszehasonlitasok alapjan vilag top 20 vagy eppen  top 10  legszebb- tengerpartjaval buszkelkedo lakatlan szigetcsoportra Vigobol,  Baionabol vagy Cangasbol indulo katamarannal lehet eljutni. Nem is olyan egyszeruen! A terulet nemzeti park resze es fokozottan vedett, ezert csak a nyari honapokban latogathato es limitaltak a latogatok szamat, amit nemregiben tovabb szigoritottak, ha jol tevedek napi 2.200-rol 800 fore. Ezert  napokkal elore le kell foglalni a kompjegyet online, ezt jo ha tudjuk! Nekunk is volt Portobol egy potyautunk elsore (akkor Cangas-on strandoltunk karpotlaskent). Masik problema a parkolas, idoben kell a kikotohoz erkezni. Masodik alkalommal is majdnem lemaradtunk a komprol, indulas elott 5-6 perccel meg kenyelmesen setafikaltunk, mikoris egyikunk fejebol kipattant a szikra es tudatta velunk, hogy Spanyolorszag bizony egy oraval (es husz evvel) Portugalia elott jar. Ha megint nem jutunk ki a szigetre agybajt kapok -gondoltam. Kenyelmesen becsekkoltunk (hiheto) es elertuk a kompot. Az ut ugy 40-45 perces.
A kulonleges mikroklimaval rendelkezo szigetek gyakran burkoloznak alacsony suru  felhogyurube.
Kristalytiszta es azurkek a viz, de mivel ez az Atlanti-ocean, meglehetosen  hideg (de jobb, mint Portoban)
Posted by Picasa

gyonyoru feherhomokos part, europaban ez ritkasag
A szigeten 2 bufe-etterem talalhato egyik rosszabb/dragabb, mint a masik. Iszonyu penzt csinalhatnak, rogyasig van emberekkel. A serrano-s szendics (sonkas) azert  jol esett reggelire. 


uton-utfelen eldugott kis nudistrandokba botlottunk

Monte das Figueiras kilato. Cies 3 "nagyobb" szigetbol all (szatelikep itt) , mi a legeszakibb Monteagudo tetejen csucsulunk, errol a pontrol jol lehetne latni a masik kettot. Ez ma nem fog menni... 


Monteagudo szigetrol mesterseges hidon lehet a deli Isla do Faro-ra atsetalni. Dagalykor vagy viharban ez korulmenyes lehet.
Ezen a szigeten van az egyetlen szallaslehetoseg, egy camping, ahova szinten joval elore be kell jelentkezni, engedelyt kell kerni (erkezes elott Vigo kikotoben) es maximum 15 napot lehet itt tolteni. A ket bufe mellett a lakoknak uzemeltetnek egy kisboltot is, eleg borsos arakkal.
Kezdenek feloszlani a felhok, a sziget vegre megmutja magat!
Nem csunya, nah!!


A harmadik sziget San Martiño, ami egyaltalan nem latogathato a pornepnek. Ha jok az informaciom magankezben van a strandja.  
Fernando, Maria, Tomas, Tania, Robert

Ez mar egy masik alkalom, ugy alakult, hogy ket hettel kesobb ujra meglatogattuk a szigeteket, az idojarassal  azonban nem volt szerencsenk. A kepen balrol jobbra Ricsi, Simone, Ancsa, Robert, Simone 2 

Hogy nem hallottal meg a Cies-szigetekrol? Oszinten szolva, korabban en sem! Tulajdonkeppen az utikonyvek is elvetve emlitik. A Lonely Planet Spain kiadasaban egy sor nem sok, annyit nem szentelnek Cies-re.  Van egy erzesem, hogy nem veletlenul "feledkeznek" megemliteni ezt a csodalatos helyet.  Ez NEM egy tipikus spanyolorszagi udulohely hotelokkal es randalirozo angolokkal. Az apro Cies szigetekrol nem kell az egesz vilagnak tudnia ;) Ez igy van rendjen! 

Nincsenek megjegyzések: