2012/10/30

Erdély télen II: Dél-erdélyi körút 3/3



Brassó (Brașov) - Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe) - Kovászna (Covasna) -
Kézdivásárhely (Târgu Secuiesc) - Gyimesbükk (Ghimeș-Făget) - Szováta (Sovata) -
Marosvásárhely (Târgu Mureș)

>>> Utunkat folytattuk, Brasso mellett egy kisvarosban (Négyfalu / Săcele) szalltunk meg. Szaunaztunk, lubickoltunk, vacsoraztunk egy jot es ittunk egy kis Csiki sort (Cuic), ezzel is erot gyujtve a holnapi naphoz. 



Brasso (Brasov), az erdelyi szaszok egykori fellegvara, ma a meglehetosen hasonloan csengo Brasso megye szekhelye. A nagyvarost tobbsegeben romanok lakjak, kb. tizede magyar ajku, nemetek mar alig vannak.  Az ipari varost meglepoen modern 4-6-8 savos utak szelik keresztul-kasul, a belvaros viszont igazi kozepkori hangulatu es szepen kipofozott,  tele setaloutcakkal. Tobbek kozott a Tanacsteret (kepen), a Koztarsasag utcat es a Fekete-templomot (kepen) mindenkepp latogassuk meg, illetve uljunk fel a Cenk hegyre felvivo libegore, mar ha az uzemel, ugyanis gyonyoru ralatas nyilik onnan a varosra. Allitolag.  Erkezesunkkor nagy banatomra a libego zarva volt nagy. Egyebkent itt is lathatunk egy hollywood-os orias BRASOV kiirast a hegy tetejen. Ugy latszik, ez bejon a romanoknak.



Ez a szuk sikator a Zsinor utca (Strada Sforii), ami mindossze 111 ill. 135 cm "szeles". Ha elfelejtenenk melyik varosban is vagyunk, csak fel kell emelenunk a fejunket a Cenk hegy iranyaba es.. voila!

Hosszu vezetes kovektezett, utunkat folytattuk eszak-fele es tenlyeg csak rovid ideig alltunk meg a kovetkezo telepuleseken.  Sepsziszentgyorgy Haromszek kozpontja, lakossaganak ketharmada magyar.  A kulvaros erosen szocrealos lakotepekkel tarkitott, a belvarosa rendezett. Kepen a Bod Peter megyei konyvtar.

Kezdivasarhely a Karpat-medence legkeletibb magyar tobbsegu varosa, foteren Gabor Aron szobraval. A varos szebb napokat elhetett, a kornyek epuletei es utjai nagyon le vannak strapalva..
A taj mindvegig gyonyoru es az utak tobbsege is jo, illetve akkor ujitottak oket. Megkeztunk Kovasznara (Covasna), ahol a varos hataraban -epp ugy, mint a legtobb helyen- egy kis szekely-kapu koszont. A varos asvanyvizerol es "buzos" gyogyvizeirol hires.
  A varos hiressege az un. Pokolsar, az iszapos, kenes, szen-dioxidos gazkitores. A kutakbol is ennek megfeleloen meleg gyogyviz folyik, melynek szaga mar jo messzirol erzodik.
gyonyoru szekelykapuk mindenutt

A Nyerges-teto szamtalan veres utkozet tanuja volt, egyben az 1848-49 -es szabadsagharc egyik utolso szekelyfoldi helyszine is.
Az emlekmuvel atellenben levo teruleten, az erdo szelen levo tomegsir fele rengeteg keresztet es kopjafat helyeztek el es egyfajta zarandokhellye valt, marcius 15-en pedig megemlekezeseket tartanak itt.



Gyimesi taj

Megerkeztunk Gyimesbukkre, a tortenelmi Erdely egyik legkeletibb telepulesere es a tortenelmi Magyarorszag "ezereves hatarara". Sajnos lassabban haladtunk, mint gondoltuk es rankesteledett mire ide ertunk. Az utcai kozvilagitas szinte teljes hianya miatt semmit sem lattunk, valosaggal vakon vezettunk, a hosszu falvak kivilagitatlan utcain oda-vissza cikaztak az ugyancsak kivilagitatlan lovaskocsik, biciklik, gyalogosok. Eletveszely ilyenkor vezetni. Gyimesbukkon talalhato az egykori Magyar Kiralyi vasutak legkeletibb, 30. szamu orhaza a hatarkovel. Ide is ellatogat minden evben 2008 ota a csiksomlyoi bucsuk alkalmaval a magyar zarandokvonat. Ide meg visszajovunk. 
Meg az este tovabb autoztunk Szovatara, hogy a masnap delutani marosvasarhelyi gep indulasahoz helyileg kozlebb legyunk. Szovata nagy kedvenem, es a mar-mar szokasos szallasra mentunk.  



A Medve-to ezuttal nem volt befagyva
Masnap a cserepedenyeirol hires Korondra mentunk, vettunk par vasarfiat, es ettunk egy light-os reggelit. En egy jo adag mics-et, Laci egy puliszkat.

Visszaerkeztunk Marosvasarhelyre, es kicsit szetneztnunk, mert Laci meg nem latta, majd indultunk a repterre, amit bombariado miatt lezartak egy idore, igy be sem engedtek. Meginterjuvolt vaalmi roman TV is angloul, kerdeztek, hogy hova utazom es hogy nem felek-e? Mondtam, hogy Budapestre es hogy nem. Fel ora mulva helyre allt a vilag rendje es hazaindultunk. Jovunk meg :)    (2011 nov 5-8.)

Nincsenek megjegyzések: