2008/03/01

Izrael / Palesztina II

JERUSALEM

Jeruzsalem a vilag talan legszentebb helye. Izrael legnagyobb es legnepesebb varosa, a judaizmus legfeltettebb ikonja es vallasi kozpontja, valamint a zsido, a kerszteny es az iszlam vallasok talalkozoja. A kofallal korulvett labirintushoz hasonlo Ovaros osidok ota negy keruletbol all: a zsido, a kereszteny, a muszlim es az ormeny negyed alkotja. Az Ovaros apro merete ellenere szamtalan kulcsfontossagu vallasi helyszinnek ad otthont. Itt van a Siratofal es a Templom hegy a zsidoknak, a Sziklamecset a muszlimoknak, a Szentsir (vagy Feltamadas) temploma keresztenyeknek. Miert is ilyen fontos es szent mindharom vallasnak Jeruzsalem?
A zsidok szamara itt allt Salamon temploma, amit Herodes ujraepitett, majd a romaiak leromboltak. A masodik templom egyetlen megmaradt fala a nyugati fal, vagyis a Siratofal, vallasuk legszentebb kegyhelye, hituk szerint tobbekkozott Isten (jahve) az innen osszeszedett porbol teremtette Adamot, am a legfontosabb, hogy ide varjak a Messias eljovetelet, aki majd ujjaepiti a templomot. A Biblia 667-szer emliti Jeruzsalemet es a zsidok igenye a varosra 3000 eves. A vilagban szetszorodott zsidok evezredek ota koszonnek ugy egymasnak: "Jovore Jeruzsalemben!"
A muzulmanok 1300 eves jogot formalnak Jeruzsalem ovarosara, ahol a Templom-hegyen allo Al-Aksa mecset vallasuk harmadik legszentebb helye, Mekka es Medina utan. Maga Mohamed (isten fia) vallotta, hogy ebben a varosban eltek az ot megelozo profetak, ezert az o parancsara Jeruzsalem fele fordultak az imadkozok (ma Mekka). Valljak, hogy Mohamed profeta innen emelkedett a mennybe, meghozza arrol a sziklarol, ahol Abraham kinalta aldozatul fiat.
A keresztenyek szamara Jeruzsalem Jezus varosa, szent varos, ahol az evangelium szerint keresztre feszitettek, majd feltamadt es ahova az itelet napjam visszater. Tovabba itt szolgaltak fel neki az utolso vacsorat es punkosdkor jott letre maga a kereszteny egyhaz. A keresztenyek legfontosabb zarandokhelye 1700eve, sot a kozepkori terkepeken Jeruzsalemet jeloltek a vilag kozepenek. A keresztes haboruk alatt a varosert folytak a legveresebb harcok.

Mivel Jeruzsalem harom vilagvallas legszentebb helye, igy mindenki magaenak tudja, illetve szeretne tudni. A "Beke varosa" allando konfliktusforras, kulonosen a zsidok es palesztinok kozott, akik keptelenek megallapodni a varos statuszarol es hovatartozasarol (errol kesobb). Mindket fel koti az ebet a karohoz es tobbek kozott mindig Jeruzsalem miatt fullad kudracba az osszes beketargyalas. Ezert a Vatikan szeretne elerni, hogy az ENSZ nemzetkozive nyilvanitsa az Ovarost.
Az ovaros latkepe
A muzulman Sziklamecset (nem engedtek be minket)
Jezus keresztre feszitesenek helyszine es kegyhelye a Szentsir templomban, az akkori Jeruzselem kapuin kivul, ahol a keresztenyek szerint Jezus megvaltotta az emberiseget
III. Statio helyszine: Jezus megbotlik a kereszt sulya alatt
A Siratofal, a zsidok legszentebb kegyhelye


Egy detektoros biztonsagi kapu es csomagatvizsgalas utan a nem muszlimoknak szabad a bejovetel. Meg Sabbat elott erkeztunk, igy meg fotozni is lehetett
A Siratofalnal nem zsidoknak is kotelezo az ortodox zsido ferfiak altal viselt kippah (vagy yarmulke), meg ha az papirbol is van. A teljes kavar erdekeben a muszlimok is hordanak ilyesmit a fejukon, csak az nagyobb es ok topi-nak vagy kufi-nak hivjak.
Labirintusos utcak, foleg turistakra szakosodott ajandekboltok az arab negyedben
A Beke varosa (?)
A kofallal korulvett Ovaros, ahogy Olajfak hegyerol latszik. Ugy tartjak, a halott lelkek feltmadnak, ha eljon a Messias, ezert a bibliai idoktol napjainkig a hegy oldalaban zsidok temetkeznek. Innen latta meg Jezus Jeruzsalemet husvetkor, itt jovendolte meg a pusztulasat es siratta el a varost. Feltamadasa utan 40 nappal itt mondta el legutolso uzenetet a tanitvanyainak, "megáldotta őket, majd a szemük láttára felemeltetett a mennybe, amíg csak egy felhő el nem takarta" (Lukács 24:50-51).

8 megjegyzés:

Greg / 尤睿 írta...

Hát ezek az emberek: minta a falnak beszélnének! :)

Névtelen írta...

nagyon jó a beszámoló, Demy, jók a képek

hát a teraszos kerten kívül nem sok zöldterület/felület van a város(ok)ban, ami nekem hiányozna (mint ahogy hiányzik a Nyóckerben most is)

Demy írta...

meg nincs kesz teljesen

Norb írta...

Nem feltel Demy vmi palesztin bombatol? nem volt veszelyes az ut ugy altalaban? volt vmi hely, ahova inkabb nem mentetek a veszelyessege miatt? pl. Gazai ovezet? :)

Demy írta...

AAA, nincs nekem felnivalom ;) Sot, terv szerint ott is alszunk valahol palesztin teruleten a Holt-tengernel es megnezzuk Jerichot Ramallahot esetleg Hebront is, de mint mondtam nem engedtek be a hataron az izraeli autoval, masnap este meg repultem vissza, az ido szuke miatt lett volna rizikos/ertelmetlen.
Gazaba persze hogy nem mentunk, az totlais karanten, nem lehet bemenni.. meg kijonni se..

Norb írta...

nekem a legfurcsabb ebben az egesz zsido-kereszteny-muszlim konfliktusban az az, hogy tulajdonkeppen a 3 vallas ugyanarrol a torol fakad. Ugyanazt az 1 Istent imadjak, az Oszovetseget Abrahamostul, Noestol, Ezsaustul mind a 3an magukenak tekintik. Az elteres csak a kereszteny Ujszovetsegtol kezdodik: a keresztenyeknek Ujszovetseg es Jezus volt a Megvalto, a zsidok azota is varjak a Messiast, a mohemedeknek meg Mohamed a profeta....

szoval ilyen szempontbol Jeruzsalemnek kene lenni a varosnak, ami ezt a kozos gyokeret kifejezi, es ami osszekoti oket, kozos identitast jelenthetne... nagy kar, hogy az elvakult vallas mindig ilyen gyuloletet tud kivaltani..

dehat mi europaiak is vegigjartuk ezt az utat, ld. zsido-kereszteny viszaly a romai kortol kezdve, protestans-katolikus konfliktus, es a sok egyeb vallaso konfliktus mind-mind millionyi ertelmetlen aldozattal jart...

Demy írta...

itt mar reg nem (csak) a vallasok kozotti konfliktusrol van szo, a lenyeg a Szent fold hovatartozasa illetve megszallasa

Norb írta...

termeszetesen.

de meg mindig elsosorban vallasi kontosbe burkolt ideologia alapjan tartanak igenyt a Szent Foldre.

es ebbel eredoen minden "koztes" megoldas, pl Jeruzsalem ketteosztasa, stb egyelore elfogadhatatlan a feleknek...