2008/03/04

Izrael / Palesztina I

Izrael

Azt hiszem az eddigi legerdekesebb es izgalmasabb utazasom volt meg. Izrael talan a legellentmondasosabb orszag, amely erosen megosztja a vilag kozvelemenyet. Egyesek tamogatjak, masok tiszta szivbol gyulolik es egyszeruen kitorolnek a terkeprol es kerdore vonjak a letjogosultsagat is. Izrael allam megalapitasa ota egy sor konfliktus forrasa. Hihetetlen osszetett es bonyolult a politikai es kulturalis helyzet, a vegletekig leegyszerusitve arrol van szo, hogy a zsidok valljak, hogy Biblia adta joguk van itt elni, a palesztinok meg azt, hogy ok mar itt voltak a zsido allam megalakulasa elott is es a zsidok egyszeruen kiturjak oket a szulofoldjukrol. A foldert folytatott kuzdelem a vegletekig eldurvult. A palesztinoknak sok vesztenivalojuk nincs, mert mindenuket elvettek. A radikalisabb szarny ongyilkos merenyletetekkel es raketa tamadasokkal probalja terdre kenyszeriteni Izraelt, immar evtizedek ota, sikertelenul. Izrael valaszul minden torvenyes, de foleg torvenytelen (Genfi egyezmennyel ellentetes) eszkozzel es aranytalanul -buntet. Meghozza kollektivan.
Izrael jelenleg a zsidok uralta "klasszikus" teruletbol valamint a palesztinok altal ellenorzott Gazai Ovezetbol, Ciszjordaniabol (West Bank) es a ketes statuszu Golan fennsikbol all.
A Gazai ovezetet a Hamasz radikalis iszlam szervezet uralja, ok nem ismerik el Izrael allamot, ezert Izrael hivatalosan nem is targyal veluk. Teljes szeparacioban elnek, az osszes Izraellel kozos hatar le van zarva, civil szemelyek nem lephetnek be, illetve ki az ovezetbol. Valaszul a Hamasz tobbe-kevesbe hazi keszitesu es primitivnek mondhato kasszam-raketakkal (katyusahoz hasonlo) probalja felelmben tartani a deli izraeli varosokat, ugymint Ashqelon-t is. Ezeknek a raketaknak az izraeli allasfoglalas szerint "nagyobb a pszichikai, mint fizikai hatasuk" es az estek donto tobbsegeben celt tevesztenek illetve becsapodnak a sivatagba vagy a tengerbe. Jopar azert lakott teruleten csapodik be. Nem robban, de ahol becsapodik, serulest es halalt okozhat illetve okoz is. Jonehany esetben emberi eleteket kovetel, de hozza kell tenni, hogy nem tomegekrol van szo. Izrael minden esetben valaszol, es valosagos meszarlast tart Gazaban. Gyakran olvashatunk a hirekben olyanokat, mint: "Öt nap alatt Gázából 130 Kasszám rakétát lőttek ki a közeli izraeli városokra" (HVG online/ MTI, 2008. marcius 2). Az ezt megtorlo akciokrol kicsit arnyaltabban fogalmaznak, altalaban a Hamasz letesitmenyei, infrastrukturaja elleni tamadasrol irnak, amikben mellesleg meghal 100-150 artatlan civil es gyerek is.
A West Bankot a joval mersekeltebb Fatah uralja, es itt jobb a helyzet, mint Gazaban. Ok elismerik Izraelt es targyalnak a jovobeni Palesztina es Izrael egymas mellett elesenek modjarol. Azert nem ilyen rozsas a helyzet itt sem. (lasd Izrael/Palesztina IV. bejegyzest)
A Golan-fennsik vitas terulet Sziria es Izrael kozott, jelenleg izraeli ellenorzes alatt all.
A biztonsag manapsag jonak mondhato Izraelben, mindenutt atvizsgalnak mielott bemennel egy nagyobb bevasarlokozpontba, rengeteg civil es civil ruhas katona hord maganal fegyvert az utcan is. A 9mm-es pisztolytol az AK karabelyig szeles a skala. Eleg bizarr latvany.. Minden zsido ferfi es no sorkoteles 18 eves koratol, hacsak vallasi okokbol nem tagadjak azt meg (Haredi zsidok). Tartalekos allomanyba kerulnek egeszen 43 illetve 45 eves korukig, es minden evben 1 honapra behivjak oket gyakorlatra. Minden evben ugyan abba az "osztalyba" kerulnek vissza, ugyanazokkal az emberekkel, igy a tobbseg szeret katonskodni, olyan, mintha egy osztalytalalkozora mennenek. Az illetmeny mellett a rendes munkahelyi fizetest is kapjak az egy honap alatt, epp ugy, mintha szabadsagon lennenek. Hetvegere hazamehetnek, ingyen utazhatnak es nincsenek szigoru alaki eloirasok, hordhanak ekszert, civil hatizsakot, stb., a nok festhetik magukat, igy enyhitve a civil es katona elet kozotti kulonbsegeket. Az Izraeli Hadsereg (IDF) egybkent evi 19 milliard dollarbol (heh?!!) gazdalkodhat, ez az orszag GDP-jenek 9-10%a!!
A Tel Aviv-i Ben Gurion repterre kicsit osszeszukult gyomorral erkeztem, de par kerdes utan minden tovabbi nelkul beengedtek az orszagba. Nem ugy kifele. Az kicsit gazabb volt. Egy kisebb kihallgatasnak felero "Hol voltam, miert, kinel, ne mondjam hogy ennyi csomag eleg, mit dolgozok otthon, minek jottem ide" mellett szanaszet szedik es rontgenezik a taskadat, es vizsgalnak at, tobbszor is.
Na, akkor! A legjobb, ha ezt a sok gyulolkodest, ellensegeskedest es biztonsai kerdest elfelejtve (HAHAHA) inkabb arra gondolunk, hogy a Szent foldon jarunk, 3 vallas, 3 foldresz es kultura talalkozasanal. Nem vagyok melyen vallasos kereszteny, de megerinto Jezus eletenek helyszineit vegigjarni szuletesetol a kereszthalalaig.
ASHKELON/ ASQELON

Fohadiszallasom Askelon varosa lett. Egy ott dolgozo kedves cimboramnal feszkeltem be magam par napra. Askelon egy kozepes meretu iparvaros, jo kis tengerparttal Del-Izraelben.
Szep az ido, jo levego..
neha meg nem... Irorszagot meghazudtolo szelvihar es jegeso
Meghatarozo szamu orosz zsido el Izraelben, ezert sok minden ki van irva az o nyelvukon is.
Klassz kis tengerparti setany, februari szikrazo napsutesben
Le a kalappal es maxi riszpekt Szabinak, aki az 5 napos intenziv tura kereteben megmutatta nekem a fel orszagot.
Mivelhogy delen a Negev sivatag es a Voros-tengeri Eilat udulohely van, azt kihagytuk, mivel a jordaniai Aqababan voltunk vagy 4 honapot, ahonnan at lehetett latni Eiltaba, szoval a hely nem hatott volna az ujdonsag erejevel. Ugyanilyen megfontolasbol kihagytuk a Holt-tengert is, bar a Jordan-folyot megneztuk errol az oldalarol is. Annal inkabb erdekeltek a Bibliaban oly sokat emlegetett helyszinek.



Akkor jojjon hat az eszaki korutazas!

Nincsenek megjegyzések: