2008/04/26

Mallorca: Palma & Serra de Tramuntana

Majorca, vagy Mallorca Spanyolorszag legnagyobb szigete. A Balearic szigetcsoporthoz tartozik Minorca, Formentana es a jol ismert bulisziget Ibiza mellett. Majorca az 1950-es evektol valt az angol es foleg nemet turistak celpontjava, majd hamarosan beindult a tomegturizmus, manapsag pedig evente 22millio nyaralni vagyo europai saskahadkent lepi el, csak ezt az egy szigetet. 22bol ugy 21 millio a fovaros Palma de Mallorca repterere erkezik.

Formentor sziklai, baloldalt az obolben Port de Pollenca

Jol sejtettem, hogy Palma lesz a sziget legkevesbe erdekes helye. Tomegnyomor meg nem volt, hala az eloszezonnak, de kemenyen sorozo-ordibalo legenybucsus vagy csak ugy bulizos angol es nemet troger turistakbol nem volt hiany. Viszonylag konnyu megkulonboztetni az angolszasz es anemet-holland turistakat, az elobbiek holyagos vorosre egett borrel vedelnek a kontinentalisak 10 percenkent fujjak be magukat 40-es faktorszamu Nivea 2-in-1 sprayvel. A Playa de Palma -t lottem ki fohadiszallasnak El Arenal -ban, a tengerpart mellett. Tipikus udulohely, jo volt kicsit napozni, setalni, biciklizni a parton, de meghulyulnek ha itt kene egy hetet "lehuzni" egy szervezett ut kereteben.

Palma hatalmas katedralisa es szinte egyetlen latvanyossaga -szerintem.

Palma-t es a Playa-t hatrahagyva kora reggel kocsiba ultem es nekivagtam a szamomra izgalmasabb, a sziget eszaki felen "hosszaban" huzodo Serra de Tramuntana hegysegnek. Az utiterv:

A - El Arenal ; B(K) -Palma ; C - Valdemossa ; D - Deia ; E - Port de Soller ; F - Lluc ; G - Port de Pollenca ; H - Cap de Formentor ; I - Alcudia ; J - Inca ; K - Palma
Valdemossa-ba napfelkeltekor erkeztem Deia falucska


es a taj utkozben:


mi a furcsa a kepen??

Soller csodaszep kikotoje

A Tramuntana hegyseg:


Gyonyoru a taj, kar, hogy sokan arakjak elvezni :( A rengeteg biciklistaval nincs baj, inkabb a harmasaval kozlekedo tomott Tui-s turistabuszokkal, amint kanyarognak a szuk hegyi utakon.


Lluc kolostora


Formentor
Playa de Formentor

Cap de Formentor, kilatas a vilagitotoronybol. A sziget eszak-nyugati csucske


Alcudia
Csak semmi giccs, Playa de Mallorca

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

várjuk a szövegest!
Mallorca nem volt már korábban????
pnorbi

Demy írta...

nem, most voltam eloszor, talan tenerife-vel kevered. irom majd igen, amint van egy kis idom/kedvem :)

Névtelen írta...

ja, s már múltkor is szemet szúrt az a kép, de hamar rájöttem, miért furcsa :)
pn

Névtelen írta...

Robikam,mindig megelozol, 13 eve akarok Mallorcara menni Chopin miatt,de mostanaban keztem el tervezni, hogy tenyleg odajutok valahogy...voltal bent a Valldemosa-kolostorban?
Imola

Demy írta...

Imcsi, mi van veled, merre koszalsz? Olaszo-ban vagy??
Nem voltam a kolostorban, reggel 8ra ertem oda, a fu se nott me'g, aztan tovabb alltam, egy napom volt a Tramuntana-ra

Névtelen írta...

Azert megint kivetted a javat a helybol,legalabbis ugy tunik nekem.... congrat!
Irok majd facebook-on szemelyest...pusz
Imola