2008/05/12

Toszkána / Toscana

Biztos nem veletlenul a kozep-italiai dimbes-dombos Toszkana a humanizmus, a reneszansz es a kifinomult olasz kepzovuveszetek szulofoldje. Toszkana hires borvidekeirol, kituno olivaolajarol, festoi tajairol, hires embereirol, ugymint Michelangelo, Leonardo da Vinci, Boccaccio, Galileo Galilei, de emlitsuk meg Pinokkiot is :) Az egykor etruszkok lakta Toszkanat a muveszetek birodalmakent vagy Olaszorszag lelkekent is emlegetik. Sienaban, Firenzeben es Pisaban mar voltam ugye korabban, de most visszatertem Anettal, hogy kimondottan a tavaszi toszkan tajat csodaljuk meg es par kozepkori kisvarost is meglatogassunk. Szekhelyunk a ferde tornyon kivul nem sok latnivaloval kecsegteto Pisa lett. Dublinbol munka utan mentunk, a gep persze tele, 1 ures hely, 3 standby jegyes, kis izgulas, de aztan mindenki felfert. Ejfelre landoltunk, az egyebkent varoskozpontban levo reptertol alig masfel kilometerre levo hotelt sikeult egy ora alatt megtalalnunk, hala Andreanak (a GPS hangja). Reggel a repteren felvettuk az autot es nekivagtunk a turanak.

San Miniato (ld. legelso kep -kilatas a telepulesre Rocca varabol) A harom dombtetore epult romantikus kis telepules Lucca-val ellentetben nem volt terveben, egy olasz kollegam javasolta. Jol tettuk, hogy hallgattunk ra.
uton
Kovetkezo megallo 40km-re, a hasonlo nevu San Gimignano. Kozepkori felviragzasat az Eszak-Europabol Romaba vezeto zarandokuthoz kozelsegenek koszonhette. A meghokkento kozepkori Manhattan tornyai kilometerekrol ltaszodnak (a legmagasabb 54 meter). Ezeket a felhokarcolokat rivalizalo csaladok epitettek, hogy fitogtassak gazgagsagukat egymas elott. 76bol 14 maradt meg. A vilagorokseg reszeve nyilvanitott, varosfallal korulvett ovarosbol kitiltottak az autokat, ami ertheto, ha rapillantunk a varos korul levo fizetos parkolokra: mind dugig tele!!A Toszkan taj

Volterra kovetkezett. Megint szivas a parkolassal, vegul a varoson kivul talaltunk valami tisztast, ahol ott hagyhattuk a kocsit -mondanom sem kell- napijegy megvaltasa elleneben. A varos szep, de nem hagyott bennunk mely nyomot, talan mert az ovaros eppen olyan, mint az elozo ketto kisvarosban. Erdekessege a Palazzo dei Priori fote'ren allo szogletes alaku templom, a nem szimmetrikusan abbol kiallo toronnyal, ami a -nem tul ekes- a firenzei Palazzo Vecchio masa. Ezt csak utolag tudtam meg, de mar ott feltunt, hogy valami buzlik. "Ezt mar lattam valahol!" Allitolag a volterrai volt meg elobb, majd Firenze lemasolta -nagyobbra.
zaszloforgatok
a tavaszi taj
Este visszatertunk Pisaba, Anett kedveert megneztuk a ferde tornyot, megvolt a kotelezo hutomagnes -es egyeb hasznos hasznalati targyak vasarlasa. Reggel vonattal Viareggio-ba indultunk. Pisaban az a jo, hogy nagyon kozel van egymashoz a repter, a belvaros es a vasutallomas. Az olcso szallasok pedig az allomas mellett vannak. Mi pedig ott laktunk, igy reggeli utan egybol indulhattunk. Az emeletes, mezei (nem intercity) vonat a kijelzo szerint 170el robogott (MAV, helloooo!!!!), igy gyorsan odaertunk az udulohelyre. Nem dobtam ha'tast, foleg a csupa szemet tengerpart lattan, de azert jo volt egyet setalni, kajalni a napsutesben.
Viareggio, messzirol szep
Delutan vissza Pisaba, aztan az elkepeszto mertekben leittasodott angol es ir focimezes legalja utasokkal vissza a szigetre. Ket szabadnap nem sok, de azt hiszem tartalmasan toltottuk, es megsem otthon ultunk a dublini esoben. Terv szerint nyaron meg visszajovok Pisaba, foleg hogy tudom, milyen jo helyen van szallas es milyen jo a kozlekedes, es elvonatozok az "Ot foldre", a hegytetore epult falvakra, es megnezem a Cinque Terre-t. Amen

1 megjegyzés:

Norb írta...

wow, Demy, micsoda latogatottsaga van a blogodnak!

szokas szerint nagyon zsirak az uj kepek: Eszak-Olasz nekem is nagy celom a kozeljovore!!!