2008/06/05

Közép-Marokkó IV: Fès

tenneries (borcserzo), Fes

Megerkeztunk az egymillios Fes-be (vagy Fez), az orszag kulturalis es vallasi kozpontjaba es ahogy emlegetik Marokko "igazi" fovarosaba (a hivatalos fovaros Rabat) A vasutallomasrol leszallva egy ido utan feladtuk a buszmegallok kereseset, de van egy erzesem, hogy ilyenek nincsenek is ebben az orszagban. Amig balf*szoskodtunk maris jottek rank a hienak, ugyhogy inkabb fogtunk egy petit taxit. Milyen meglepo, van taxiora a dacsialogan-ban, sot minden tovabbi veszekedes nelkul a sofor be is kapcsolja azt. Ez Marrakech utan uj volt. Joval 10 dirham alatt elvitt minket a szamomra kimondhatatlan francia nevu Bab Bou Jeloud-hoz, azaz a medina legforgalmasabb es legszebb kapujahoz. Termeszetesen kapott egy kis borravalot a sofor, egyreszt mert potom (normal) aron fuvarozott minket, masreszt rajottunk, hogy Marokkoban megkonnyiti az eletedet ha MINDENERT egy kicsit tobbet fizetsz, mint amennyi. Ez kb 10-15 % plusz, de annyit meger, hogy ne kelljen a rinyalast hallgatni. Tudom, hogy nem szabadna adni, mert ezzel elerik a celjukat es penzt csikarnak ki a turistakbol, de kinek van turelme/ideje/kedve hozzajuk? A borravalo utan sem fognak nagyokat mosolyogni, jo esetben elkoszonnek az embertol vagy odaloknek egy erotlen "mersziboku"-t. Lenyeg, hogy ereztetik veled, hogy ez nekik jar! Sot, azt, hogy igazsagtalan vagy es neki ennel sokkal tobb jarna!

Bab Bou Jeloud

Ismet a legrosszab kovetkezet: szallas kereses. A medinaban tulajdonkeppen tok mindegy, hogy van-e terkeped vagy nincs. Egy okos ember 9500 utcat szamolt ossze a medinaban, amik sem parhuzamosak, sem merolegesek. Agyrem! Egy igazi labirintus. Vannak probalkozasok, uj keletu, 3 nyelvu kihelyezett ismerteto tablak es terkepek, de komolyan beszelve, teljesen hasztatlanok. A LP szerint a Bou Jeloud kaputol mindossze 100 meterre levo, altalunk kinezett kis hotelt keptelenek voltunk beloni a terkep alapjan, mindenesetre rogton segitsegunkre keltek paran. Eloszor elhataroztuk, hogy csak azert sem. Levegonek neztuk oket. Aztan csak jottek utanunk, nem koptak le, mondtak a maguket. A hotelt persze nem talaltuk. Eltort a mecses, kivalasztottunk egyet, hogy mutassa az utat, legalabb akkor a tobbi eltunik. Mutatott o mindent, megneztunk 4-5 hotelt, jot is-rosszat is, de egyik sem az volt, amit mi eredetileg kerestunk. Rozsa ragaszkodott hozza, hogy ne terjunk el a tervtol es a konyvben kinezett Hotel Lamrani-ba menjunk. Elmagyaraztam otodjere a sracnak, hogy nem erdekelnek a haverjainak hoteljai, vigyen miket a Lamraniba. De az nem jo am, meg ugy is tele van! Ekkor mar forrt az agyvizem, Rozsa ranezesre az idegosszeomlas kuszoben allt. Megerkeztunk az "ahitott" hotelba, nem egy Hilton, de olcso. Koszos a lepedo, megsincs sajat furdo, hazudtak, kiabalas, alkudozok a tulajjal, o nem enged, kiabal a keritovel is, mindenki kiabal mindenkivel. En akkor is tovabb alkudok, nem mintha erdekelne az a par euronyi kulonbseg, de most mar nem engedek en sem. Megvan az engedmeny, 2 napra 2onknek 400 Diri a szoba. Kifizetjuk, a keritot is, csak huzzon mar innen, becsukjuk kicsit az ajtot es kicsit magunkba roskadunk. Ugy erezzuk most legszivesebben huznank innen haza. Kivagta a biztositekot a human faktor. Mas orszagban szeretek ismerkedni, haverkodni, beszelgetni a helyiekkel, belekukkantani a mindennapjaikba, de itt Marokkoban komolyan mondom mar attol kinyilik a bicska a zsebemben, ha ramkoszonnek egy "bonzsur"-t.

eltorott a mecses
Tultettuk magunkat a tortenteken es nekivagtunk a Fes el-Bali -nak, ami Fez fallal korulvett ovarosa es mellesleg a vilag legnagyobb automentes varosi teruletenek tartanak. Marrakech-hez kepest sokkal nyugisabbnak es kevesbe turistak altal felkapottabbnak tunt es nem dudaltak le felpercenkent a robogosok sem. A medinaban setalva itt is egy idokapszulaban erzed magad. Mintha a kozepkorba csoppenel vissza.


Nem terkep alapjan, inkabb a szagot kovetve talaltuk meg Fes elso szamu latnivalojat, a hires borcserzot. A cserzobe magaba nem lehet bemenni, viszont a kornyezo borarusokok par dirham fejeben szivesen megmutatjak azt az epuletek tetejerol. A cserzoben dolgozo emberek jo ket Euros napi berert cipelik a nehez, vizes, felkesz boroket es terdig taposnak a guanos, tehentragyas, ammonias vegyszeres es szinezonyagokkal teli kadakban, hogy a legjobb minosegu bort keszitsek. Azt olvastam, hogy kb egy evig tudjak ezt a munkat csinalni, egyreszt a boruk, masreszt a tudejuk megy tonkre a kemikalias letol es goztol.
kovetkezo fazis: szaritas


A hotelunk mellett 4-5 mecsetet veltunk felfedezni, igy biztosan nem maradtunk le a reggel 4-es muezzin imara hivo szavarol
A Medina fobejarata. Szeretem ezt a kepet. Kompakt, minden rajta van. A Bab, a medina, egy kavezo, egy-ket helyi arc es a jellegzetes petit taxi. Es talan "atjon" Fes ejszakai hangulata is.
Talle kabira, az egyik "foutca" a medinaban

"Bereljunk autot!" Fezben szinte semmi sincs kitablazva latin betukkel, meg az utcanevek sem.
Itt a reggeli ideje, a medinaban setalva ismet megtalaltak minket a lelkes helyiek, valosaggal tuszkolnanak be az ettermekbe es a kepunkbe nyomjak az etlapokat mezes crepe-t es croissantot kinalva. Rozsa nem birta tovabb, "felsirt", mint egy intezetis gyerek a nevelonek: "Konyorgom, menjunk ki!!!" A medinabol az utolso metereket valosaggal szaladva tettuk meg, fogtunk egy petit taxit es nyomas ki az uj varosba. Kozben egy arab tag is beult a taxiba, neki is jo, ahova megyunk. Kiszallaskor ugy gondolta, mi fizetunk, o lelep, en a taxisnak kifizettem a menetdij felet, mondtam, hogy nusz-nusz (fele-fele) aztan leptunk, a tobbit oldja meg. Szerintem azota is ott kiabal az ut szelen. Szegyen, nem szegyen, elso utunk a Mekibe vezetett! Nyomtuk az arcunka a burgert! A korabban mar bemutatott "villa nouvelle" nagyon kellemes Fezben, teljesen europai jellegu, ettermekkel, elegans sugarutakkal, parkokkal, es ami a legfontosabb: arusok es tarhalok nelkul. Most pont erre volt szuksegunk.

A villa nouvelle Fes-ben

Megneztuk a LP szerint letezo repteri busz megallojat es menetrendjet (valosagban napi egy busz, delutan fel 4kor), a "turisztinfosnak" otlete sincs, es ugy altalaban semmirol sincs halvany goze sem. "Nem tudom" ennyit mondanak mindenre. Hogy miert ulnek az irodaban naphosszat, azt nem tudom!??

II. Hassan sugarut (Ave Hassan II) ejszaka es nappal


Az egyetlen modja a repterre jutasnak a "grande taxi", a hosszu tavolsagokra hasznalt kozos auto. Egytol egyik lerobbant, de kenyelmes 30 eves bohom nagy Mercik. Legalabb ezt is kiprobaltuk. Fix 120 Dirhamos aron (11 Euro!!!) visz ki a repterre. Hat, ugy tunik ennyi volt a marokkoi nyaralas.. Nem akarok okos konkluziot irni, mindenki dontse el magaban, meglatogatna-e Marokkot? Ahogy telik az ido, halvanyulnak bennem a negativ elmenyek, es karpotol a valtozatos es felejthetetlen taj meg a sok elmeny. Talan erot gyujtok es visszanezek, bejarom az Eszak-Marokkot. A Ryanair kozben 3 uj marokkoi desztinaciot jelentett be: Agadir, Tangier es Nador. Csabito, na! A kek varos Chefchaouen es a Rif hegyseg azert meg birizgalja a fantaziamat. Talan Nadorba vagy Tangierbe elrepulok! Majd.. talan.. kicsit kesobb... jovore?


Massalama

2 megjegyzés:

Norb írta...

wow, Demy! ez eddigi legreszletesebb elmenybeszamolod! nagyon tetszett!

szerintem mar most oriasi hatassal volt rad Marokko - egy ido utan mar csak a hatas marad az hogy negativ volt vagy pozitiv olyan mindegy! :))

en mindenesetre nem Marokkoba megyek legkozelebb! :)))

Demy írta...

Koszi, remelem azert nem vettem el senkinek a kedvet Marokkotol