2008/10/09

Côte d’Azur II: Monaco & Cannes

Monaco


Nizzatol mindossze 16 kilometerre az olasz hatar fele indulva talaljuk a vilag masodik legkisebb allamat, Monacot. (a legkisebb Vatikan) Az apro varosallam mindossze 3 kilometert foglal el a tengerpartbol, a keskeny foldsav igy a vilag egyik legsurubben lakott helye. A franciakkal valo megegyezes utan 1861-ben lett fugettlen, jelenleg II. Albert uralja. Egy viszonylag uj ketoldalu megallapodas ertelmeben a csak Franciaorszaggal hataros miniallam akkor sem valhat Franciaorszag reszeve, ha a tronnak nincsen orokose. Az 5000 fos adoparadicsomban a foleg franciakbol es olaszokbol allo "oslakossagnak" nem kell adot fizetni es a lakbereket is mestersegesen alacsony szinten tartjak. Ha jok az informaciom, kb 30-40 munkanelkuli van az orszagban. Monacoban, hogyan is mondjam.. "meglehetosen lazak" az adozasi es a penzmosas elleni nemzetkozi torvenyek ertelmezese, igy az oslakosokon kivul tele van dusgazdag es simlis emberekkel, akik itt biztonsagban erezhetik magukat. Kinjukban kaszinozgatnak, vagy naphosszat torolgetik yacht-jaikat a kikotoben. Latszolag nem szeretik a nyilvanossagot, de ez nem igaz, semmi kifogasuk nincsen az ellen (vagy megszoktak), ha egy japan vagy nemet turistacsoport tagjai 5 meterrol az arcukba fenykepeznek, mikozben reggelijuket fogyasztjak a fedelzeten. Lenyeg a feltunes es a fenyuzes, ebben az ujgazdag oroszok jarnak elen. Ez ITT rendben is van, Monaco a milliomosok jatszotere.
Megegy erdekesseg, csak eszembe jutott. Monaco nem tagja az EU-nak, de a hivatalos fizetoszkoz az Euro. Egyebkent nem draga, illetve tele van kimondottan turistabarat ettermekkel es tomegkozlekedni is olcso. Dublin dragabb.

Monaco hercegseg szinte csak Monaco varosbol all, aminek negy kerulete van: Monaco-Ville, Fontvieille, a kaszinojarol hires Monte Carlo es a La Condamine kikoto. (kovetkezo kepeken)

Az oceanjarok is kikotnek itt egy-ket napra
van mit a tejbe apritani..


A Monacoi Nagydijat 1929. ota rendezik a varos utcain, ez egyebkent a Forma-1 -es futam leglassabb palyaja (Circuit de Monaco), annak is leglassabb szakasza a hirhedt balos "Loews hajtukanyar" a Fairmont (egykori Loews Hotel - innen a nev) es Grand Hotelokkal szemben. A kanyart a versenyzok kb 45 km/h sebesseggel tudjak csak bevenni. Amugy is lakott terulet!

Talald meg az 5 kulonbseget a kepeken!
Monte Carlo-ban talalhato a hires kaszino, a fo turista attrakcio, ezert sajnos lepni sem lehet a bameszkodoktol. Ha leadod a taskadat esetleges kalapodat es kameradat, akkor bemehetsz. A ruhatar ingyenes, de a kiiras szerint "borravalot elfogadnak", de edes ez! Elvileg lehet jatszani 1 Euroval is a ruolette-en, de nem ereztem egeto szuksegesseget, hogy kivarjam a sorokat, egyebkent sem vagyok nagy szerencsejatekos. Mivel fenykepezni sem lehetett, meglatogattam a mellekhelyiseget. Sokan nem mondhatjak el, hogy a Monte Carlo-i Casinoban pisiltek. Ez az erzes megnyugvassal toltott el.
Uuuuuh, mennyivel megy??
a kaszino elotti ter es parkolo

es kismillio erdeklodo..
Vegezetul egy ismerosnek tuno kep az obolrol: A celegyenes.

Cannes. Masnap reggel a Nizzatol 35 km-re keletre fekvo Cannes-ba indultam. Az elozo napi buszos "megprobaltatasok" utan ezuttal a dragabb, de kenyelmesebb vonatozast valasztottam. A Cannes-i Fesztival a vilag legnivosabb es legelismertebb filmfesztivalja, raadasul pont Cannes-ban rendezik! Na de miert pont itt van a rendezveny? Politikai okai vannak. A vilag legregebbi filmszemlejen, a Velencei Nemzetkozi Filmfesztival 1938-as evadjan jott az otlet, hogy a valahol a napfenyes francia rivieran kellene rendezni a filmszemlet. Ugyanis Velenceben a nemzetkozi zsurire egyre nagyobb nyomas nehezedett a naci Nemetorszag es fasiszta Olaszorszag reszerol, hogy olasz es nemet propaganda filmek kapjak az Arany Palma dijak ottani megfelelojet. Az amerikai, britt es francia zsuritagok rendre kivonultak es hamarosan megalmodtak egy fuggetlen filmes seregszemlet. A francia kormany a napos orak szama es termeszeti szepsegek miatt valahol a Cote d'Azuron kepzelte el a helyszint, mikoris Cannes varosa felajanlotta az akkor epulo kaszinot, melynek nagytermeben alakitottak ki a vetitotermet. 1939. szeptember 1-re terveztek a megnyitot, de kozbeszolt a tortenelem, aznap tort ki a II. Vilaghaboru. 1946-tol aztan par ev kihagyas mellett (penzhiany miatt) minden evben megrendezik a filmes szemlet Cannes-ban.

A Croisette korut a tengerparton
Cannes egyebkent "nem nagy durranas", szep varos, de semmivel sem kulonlegesebb a kornyezo telepuleseknel: kikoto, ovaros, tengerpart combo. Egyedul a filmfesztival miatt van igy tullihegve. A fesztival alatt a 70ezres kisvaros lakossaga megharomszorozodik.

Mivel a varosban nem sok latnivalot talaltam, atkompoztam egy kozeli kis szigetre, Île Sainte-Marguerite-re.
Mogottem Cannes
A kristalytiszta vizzel korulvett, mindossze 3 kilometer hosszu erdovel boritott szigetet konnyen be lehet jarni gyalogosan (mashogy nem is lehet). Par lakohaz mellett talalunk egy eroditmenyt, ami egykor bortonkent is funkcionalt. Itt tartottak fogva a francia tortenelem regenyes alakjat, a Vasalarcost, mielott atszallitottak a Bastille-ba.
Az egykori borton ma diakszallokent uzemel, mini postaval es kosarlabda palyaval.
akik nem jutottak ki innen
Fel oranal nem lehet tobbet gyalogolni ugy, hogy ne a parton talald magad. Ez egy szep borton. A tengerpart a Cote d'Azuron egyebkent szinte mindenutt apro kavicsos, ezert a hullamok keltette hang is erdekes, hangos "csorgos-ropogos".
Par ora seta utan visszatertem Cannes-ba, felmentem az ovarosba, innen a legjobb a kilatas a varosra. Ime a Filmpalota szepnek nem mondhato epuleteszarnya es az errefele elmaradhatatlan yacht kikoto.
Tetszett a francia riviera, es tenyleg azur kek a viz, de szerintem kicsit tul van reprezentalva es tele van "igazi", de foleg mumajer emberekkel. Majd nyugdijaskoromban lehet, hogy visszanezek hoszabb idore, mondjuk telelni. Addig meg gyujtok egy kis zsetont!

7 megjegyzés:

Norb írta...

jaj, de jol sikerult az a tukros fenykep!! :)

Tenyleg Cannes-ben a setanyon kinek a kezlenyomataval merted ossze a kezed?

Demy írta...

tudod, tukrot reflexbol fenykepezek! Nem talaltam ilyen kezbenyomosat, le volt zarva az egesz epulet kornyeke

Greg / 尤睿 írta...

Az a II. Vilaghaboru volt...
Norber, nem olvasta vegig az iromanyt!? :)

Demy írta...

aha, Greg figyel!! Koszi, maris kijavitottam a szarvashibat!!

Névtelen írta...

Lehet az ősfrancia kiejtés még nincs meg, de tuti franciának öltöztél, az őshonos polóban :)))

Demy írta...

Ibolya, a "Club Orange" kiejtese mar megy.. LOL

Névtelen írta...

Oasis, de mindegy.... :DDD