2009/06/17

Kijev, Csernobil, Pripjaty & a 30 km-es zóna 3/3: Pripjaty

Pripjaty (Prypiat, Припять)



A csernobili eromutol mindossze 3 km-re fekvo, 1970-ben alapitott 50ezres Pripjaty szovjet mintatelepulesnek szantak. A modern varosban az atomeromu dolgozoi laktak, tobbnyire fiatal csaladalapitok. A varos lakoinak atlag eletkora a katasztrofa eveben mindossze 26 ev volt. A katasztrofa bekovetkezeserol "elfelejtettek" tajekoztatni a lakossagot, nyitott ablaknal aludtak es reggel setaltak az utcakon a gyerekekkel. Szerencsere az elso radioaktiv felho a kedvezo szelviszonyoknak koszohetoen elkerulte a varost es az a kozeli Voros erdo terulete hullott. Beszamolok szerint reggel fejetlenseg es kaosz uralkodott a varosban, helikopterek erkeztek es mostak az utakat, ideges katonak pedig gazalarcban jaroroztek a varosban, de a lakoknak azt mondtak, hogy csak gyakorlatoznak. Csak masfel nap mulva (!), aprilis 27-en 13.10 perckor hangzik el a kitelepitesi parancs a helyi radioban. A keslekedes ellenere peldasan megszervezett akcio eredmenyekent 16:30-ra teljesen kiuritettek a varost az elozo ejszaka megerkezett es keszenletben allo 1225 tobbniyre csuklos varosi autobusz (tobbniyre Ikarus), 360 teherauto es ket, 1500 szemelyes vonatszerelveny segitsegevel. Este 6-kor 20 embert talaltak a katonak, ok elbujtak lakasaikban, de oket is eltavolitottak. (allitolag ket idos ember 1 honapig sikeresen rejtozkodott a teljesen ures varosban) Hamarosan kijeloltek a 30 kilometeres tiltott zonat, ahonnan az osszes ott elo embert is kitelepitettek. A megbizott vadaszok aprilis 29-ere vegeztek a hazi- es haszonallatok leolesevel majd a tetemeket a sugarszennyezette valt gepkocsikkal egyutt elastak. Csernobil korul a sugarzas aprilis 26. es 27-en volt a legmagasabb, 0.4-1.6, mas forrasok szerint 6-7 Rontgenrol tesznek emlitest. Az eromuvi dolgozok megengetett e'ves adagja 5 Rontgen.
Az evakuacio utan azonnal megkezdtek a varos sugarmentesiteset, bizva abban, hogy a szeptemberi iskolakezdesre visszaterhetnek a lakok. Juniusra vegeztek az utak es epuletek tobbszori feluleti mosasaval, es a varos 70 %-at ugy-ahogy megtisztitottak. Szeptemberben kezdodott a nagyobb lepteku mentesites, ennek koszonhetoen decemberre mar toredekere csokkent a sugarzas, raadasul a legtobb rovid eletu izotop is bomlasnak indult. 1988-tol tiz even at specialis vegyszeres technikaval mostak a varos utjait es idovel kicsereltek a felso talajreteget is. Igy is a zona teruletenek mindossze 1 %-at tisztitottak meg. A lakasokat allagmegovas cimen egeszen 1989-ig futottek, mikoris dontes szuletett az osszes kozmu lekapcsolasarol. A hadseregen kivul csak a laboratoriumi mereseket vegzo dolgozok es tudosok tartozkodtak a varosban, de 1998-ban ok is elhagytak a varost es bezartak az egyetlen mukodo letesitmenyt, a varosi uszodat is. Pripjaty varos es kornyeke minden erofeszites ellenre a Fold egyik legszennyezettebb pontja maradt az erosen radioaktiv cezium, stroncium es plutonium izotopjaival. A kezdeti bizakodas ellenere nyilvanvalova valt, hogy Pripjaty lakoi soha nem terhetnek vissza. A teruletet kezdi visszahoditani a termeszet, fak gyokerei apritjak fel a betont, bokrok nonek a panellakasokban, az utakat es epuleteket benovi a moha es a fak. A varos allapota gyors pusztulasnak indult a idojaras miatt is, a tarva-nyitva hagyott, kitort ablakokon-ajtokon at suvit a szel, esik be az eso es a ho. Elsokent 2005-ben omlott ossze teljesen az elso epulet, amely a varos egyik iskolaja volt a hat kozul. Az egyebkent is lakatlan Pripjaty halalra van itelve, allagmegovas hianyaban 20-30 even belul az egesz varos meg fog semmisulni. Szep kezdemenyezes, de sovany vigasz az egykori lakok altal 2003-ban inditott pripyat.com weboldal, amely a varos hivatalos honlapja es az egykor ott elo emberek felkutatasaval foglalkozik. A virtualis varoslako kozosseg tagjai forumokon meselik el az elmenyeiket es toltik fel sajat fenykepiket, igy probalva nem elfelejteni es eletben tartani a szamukra oly kedves varosukat, Pripjatyot.
Elena Filatova kiddofspead.com honlapja meglehetosen nagy sikert aratott es felkeltette a vilag erdeklodeset Csernobil irant. A lany naploja szerint motorjan jarta be a tiltott zonat es tudositott a kulonbozo helyszinekrol. Az azota hamisnak nyilvanitott sztori a mai napig nepszeru varosi legenda. (valojaban a lany hozzam hasonloan turistakent jarta be a helyszineket es fotozott)

A szomoru valosag, a varosba vezeto ut:


Ujabb ellenorzo pont Pripjaty hataranal. Valamilyen modon a tolvajok bejutnak a 30-as, a 10-kilometeres es a varost lezaro zonan is. A varos lassu, de modszeres kifosztasa folyamatosan 20 eve tortenik, legutobb 2007-ben ertek tetten turistak (!) a lakasokbol kiszerelt es az emeleti ablakokon at egyszeruen kidobott radiatorokkal megpakolt Kamazzal (!!) felszerelkezett tolvajbandat.
A varost kezdi visszahoditani a termeszet es benovi a novenyzet.


Az ures varos szomoru es bizarr latvanyan kivul  szamomra a legkenyelmetlenebb elmeny a csend volt. Par perc elteltevel a varos kozpontjaba erve szerintem rajtam kivul sokan megallnak egy pillanatra es megkerdezik maguktol: "Mi a feszkes fenet keresek en itt?"

az etterem a varos foteren
Mivel nyilvanvalova valt, hogy nem indul ujra az elet a varosban, nem foglalkoztak az egykori kommunista jelkepek eltavolitasaval sem, a mai napig viritanak a szovjet cimerek, buzdito feliratok, ugymint a korhazon talalhato "A nep egeszsege az orszag kincse", a voroscsillagok, Lenin arckepek, a villanyoszlopokon a sarlo-kalapacs.
az egykor  modern es elegans Hotel Polisszja

Ovodai etkezde, a foldon gazalarcok szazai hevernek. Az ovohelyekrol hozhattak fel a tolvajok, hogy a szurojuket eltavolitsak, majd a benne levo ezustot kesobb kivonjak es ertekesitsek.
ABC

es a mindenfele megtalalhato graffitik, amelyekkel probalnak eletet lehelni a varosba

szellemek


a vidampark
es a forgokerek, amin egyetlen gyerek sem ult soha, az aprilis 4-ei unnepsegek kereteben vettek volna hasznalatba
a novenyzettol meg nem tisztitott jardak ma mar alig jarhatoak
A lakasok is latogathatoak, de ez hamarosan meg fog valtozni, az epuletek omladoznak, nem biztonsagosak. Csak a nehezen mozdithato targyak maradtak meg, a legtobb hasznalati targy mar nincs a helyen. Egyreszet a lakasokat kifosztottak vagy az ingosagokat a lakok vittek magukkal a kesobbi, egyszeri latogatasukkor illetve azok a hadsereg altal begyujtesre es megsemmisitesre kerultek. Ujsagok, konyvek, sot fenykepek szinte mindenutt talalhatoak, de talatam megsargult falinaptarat is 1986-bol. Megdobbento, hogy immaron 23 eve egyszeruen megallt itt az ido es meglehetosen rossz erzessel tolti el az embert, hogy masok lakasaban maszkal es fenykepezget. Persze erdekes is.



tornaterem
iskola







a faliujsagokon a propaganda meg mindig hirdeti a Szovjetunio es dolgozo nepe nagysagat
Az uszodat, mint az utolso mukodo kozintezmenyt 1998-ban zartak be, amit a Csernobilban es Pripjatyban lako tudosok hasznaltak utoljara.

10 masodperc vs. 48 ezer ev
10 masodperc: Ennyi ido kellett, hogy a megalomalias, felelotlen szovjet mernokok raszabaditsak a vilagra a tortenelem egyik legnagyobb atomkatasztrofajat, felfoghatatlan merteku es szinte helyrehozhatatlan kornyezetszennyezert okozva, tonkreteve emberek millioniak eletet.
600 ev mulva csokken a sugarzas olyan szintre, hogy az emberek visszakoltozhessenek a teruletre. Kerdes, hogy ki akar majd? 
48 ezer ev. Ennyi ido kell ahhoz, hogy a rendkivul hosszu felezesi ideju izotopok is teljesen elbomoljanak es Csernobilbal megszunjon a radiokativ sugarzas.

10 masodperc es 48.000 ev. Gondolkodjunk el egy percre!
Paran azt mondtak bolond, sot perverz (!) vagyok, hogy ilyen helyekre latogatok el, ahelyett, hogy a tengerparton suttetnem magam valahol delen. En pedig azt mondom, hogy a rengeteg ellentmondas, felrertes (mutansok, veszely szintje, stb) tisztazodhat egy ilyen latogatas soran. A par oras vizit soran korulbelul egy transzatlanti repulojarat hattersugarzasaval megegyezo tobbletsugarzas ert es nem nott ki a masodik fejem sem. Engem mindig is nagyon erdekelt a tema, sokat olvastam utanna es szerettem volna meg tobbet megtudni az egesz katasztrofarol es a mai helyzetrol. Fel szertnem hivni a figylmet, hogy az irasomban szereplo adatok meroben elteroek lehetnek, attol fuggoen melyik forrast hasznaljuk. Ezek a leggyakrabban emlegetettek, hivatalosan leginkabb elfogadottabbak, illetve azok az idegenvezetovel valo szemelyes beszelgetes, muzeumlatogatas stb. soran szerzett informaciokon alapulnak. Velemenyem szerint EGYSZER mindenkinek meg kellene latogatni Csernobilt, es tanulni a szomoru esetbol, hogy ilyen katasztrofa megegyszer ne fordulhasson elo. Csernobil vegzetes kombinacioja a nem megfeleloen alkalmazott technologianak es a vegtelen,  megbocsajthatatlan emberi felelotlensegnek, melynek kovetkezmenyeit meg nagyon sokaig erezni fogjuk.
Csernobil, Ukrajna, 2009. junius

4 megjegyzés:

abhi írta...

Its always nice to travel and explore new places


Click for my blog

Névtelen írta...

Szia. Nagyon érdekel engem Csernobil és környéke, és azt szeretném megkérdezni tőled hogy hogyan, mi módon lehet ide bejutni. Milyen engedélyek kellenek hozzá? Lehet egyénileg is rövid látogatást tenni a környéken? Elég sok kérdésem lenne, ha van időd tudnál nekem infókkal szolgálni? az e-mail címem sodo@freemail.hu
Előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Szia. Nagyon érdekel engem Csernobil és környéke, és azt szeretném megkérdezni tőled hogy hogyan, mi módon lehet ide bejutni. Milyen engedélyek kellenek hozzá? Lehet egyénileg is rövid látogatást tenni a környéken? Elég sok kérdésem lenne, ha van időd tudnál nekem infókkal szolgálni? az e-mail címem sodo@freemail.hu
Előre is köszönöm.

Demy írta...

Sngedelyeket elintezi a Solotravel, osszesen 3-4 iroda van Kiveben, akikrol tudok legalabbis, es ezzel foglalkoznak. egyenileg nem mehetsz, nem fognak beengedi a 30-as zonaba se. ok, irok