2009/07/04

Kijev, Csernobil, Pripjaty & a 30 km-es zóna 1/3: Kijev


KIJEV (Kiev, Київ, Kyiv)

Kijev Ukrajna 1991-es fuggetlenne valasa ota az orszag fovarosa, egyben gazdasagi es kulturalis kozpontja. A kijevi csirkemellen kivul nem sokat tudtam illetve nem sok jot hallottam a varosrol, (az orszagrol meg plane) szoval meglehetosen vegyes erzessekkel erkeztem illetve tavoztam Ukrajnabol. A 2.6 millios Kijev minden bizonnyal Kelet-Europa legoregebb varosa, az 5. szazadban alapitottak, ma a Dnyepper (Dnieper, Dnipro) folyo ket partjan terul el, a fontosabb latnivalok azonban mind a folyo jobb oldalan talalhatoak, ugyanis a folyo masik oldalat csak az elmult evszazadban epitettek ki. A II. Vilaghaboruban szinte teljesen elpusztitott varos hamar talpra allt es a Szovjetunio harmadik legnagyobb varosava notte ki magat. Igy azonban a 70-es 80-as evek szocialista iparositasi hullama sem kerulhette el, ennek haszna mellett minden atka is latszodik a varos mai latkepen. Kijev eleg vegyes es bizarr kepet mutat: a "szocreal" stilusu ipari letesitmenyek, kikotok, lakohazak, panelrengetegek kepe keveredik a gyonyoru hagymakupolas temlomokkal es mult szazadi epuletekkel.
Ukrajna Europa masodik legszegenyebb orszaga Albania utan es a vilagvalsag is brutaliasan sujtja. Tudom, hogy Kijev nem egyenlo Ukrajnaval es az orszag legfejlettebb es leggazdagabb varosa, de olyan szornyu mely szegenyseg es nyomor jelet egyaltalan nem lattam es nem kis meglepetesemre meglehetosen tiszta. A belvaros rendezett, sot mar-mar europai varosnak tunik. Nagyon tetszett, hogy nincs szemet, az aluljarok sem hugyszaguak es osszefirkaltak, nincsenek hajlektalanok es par babuskan kivul koldulok sem. Az emberek normalian oltozkodnek es normalis autokkal jarnak, es kevesebb Zsigulit lattam, mint maffiozos orias terepjarokat. A tomegkozlekedes, foleg a metro kituno es olcso. 
Ukrajna idegenforgami infrastukturaja csapnivalo, finoman fogalmazva is van meg tennivalojuk. Meregdraga szallas, nulla szolgaltatas, nincs informacio, nincsnek irodak, es aldom az eget, hogy oroszorakon odafigyeltem, mert sokra mentem a minimalis tudasommal, a cirill betus iras olvasasa itt pedig egyenesen nelkulozhetetlen! Legalabb a metromegallok es utcak neveit el tudtam olvasni. Egy amerikai itt elveszne.. el is vesznek. Tapasztalatom szerint az emberek gorombak es gyanakodoak az idegennel szemben, mindenutt lehuznak. Szerintem az egyebkent csinos lanyoknak is megtiltottak gyerekkorukban, hogy mosolyogjanak, vagy legalabbis valami fenyites jar erte. Az ukranok 100 meterrol kiszurjak a kulfoldit, gyakoriak a lopasok es tamadasok. Sajnos engem is elaltattak valamivel (legalabbis 3 sortol nem szoktam total K.O. lenni...) es kiraboltak a Hydroparkban, kamera, penz, utlevel, minden oda, a Nagykovetseen nagyon rendesek voltak es mindenben segitetettek, tolmacsolas, rendorseg, repjegyatiras, utlvel, stb... igy egy nappal kesobb ugyan, de sikerul elhagynom Ukrajnat. Ezuton is koszonom a Kijevi Nagykovetseg munkatarsainak a segitseget! Orulok, hogy ennyivel megusztam es megvan a majam :) Legnagyobb szivfajdalmam, hogy az osszes kepem odaveszett, igy egy finn utazotarsam, illetve internetrol letoltott fotokat toltottem fel, ezert ekeskedek mas tollaval. Azert probaltam hasonlo kepeket talalni (en jobbakat csinaltam, haha..)
[kepforrasok/ pictures from: Tuuli Raatikainen (xtra very special thanx!!) , wikimedia.org, wikipedia, flickr, prypiat.com, kidofspeed.com, panoramio, google, esmegajoegtudja.com]
Egyetertek a kulfodi utazotrsakkal, akik egybehangzoan azt mondtak, hogy Ukrajnaban minden olyan bonyolult, es hogy eloszor es utoljara jottek ide. Csatlakozom. En is csak Csernobil miatt utaztam el. Na felreteve a negativ emlekeket, nezzuk, mit erdemes megnezni Kijevben!
Az igazabol sokkal izgalmasabban hangzo mint kinezo 11. szazadban epult Aranykapu (Golden Gate, Zoloti Vorota) Kijev egykori varoskapuja A Szent Mihaly aranykuploas szekesegyhaz (St. Michael's Golden-Dome Cathedral, Mykhaylivskyi zolotoverkhyi monastyr) a varos vedoszentjerol kapta nevet. A regi-uj katedralis 2004-ben epult az 1108-ban keszult pontos masakent, amit a szovjetek 1937-ben leromboltak. A szemben levo Szofia katedralisbol harangtornyabol remekul ralatni az egesz epuletre es az aranyban uszo kupolakra, bar kicsit lehangolo a mogotte elterulo paneldzsungel latvanya.



Ez mar a kozelben levo Szent Szofia katedralis (St Sophia's Cathedral, Sobor Sviatoyi Sofiyi) amely a Vilagorokseg resze. A varos legregebbi megmaradt templomanak belso mozaik diszitesei a 11. szazadbol maradtak meg, az aranyozott kupolakat es a 76 meter magas harangtornyot a barokk idokben epitettek hozza. A templomot Jaroszlavl herceg tiszteletere emeltek amiert megvedte a varost a kornyezo torzsek tamadasaitol.
a harangtorony

A "kvasz". A rozskenyerbol vagy gabonamagvak erjesztesebol keszult, sorjellegu enyhen alkoholos udito ital cseppet sem bizalomgerjeszto. Zavaros kinezete es enyhen szensavas kovaszos uborkas vizezett mustos ize ellenere is nagyon nepszeru Ukrajnaban es a keleti szlav teruleteken. Ilyen jellegzetes sarga "gulyasagyukban" aruljak az utcakon fillerekert, szerencsere mar eldobhato muaanyagpoharakban, de nem is olyan regen meg csak egy fogmosopohar volt kirakva "kozosbe". Egy gyermekadagnak szamito ket decis langyos kvaszt lenyomtam, ha mar itt vagyok.. haaat nem ez lesz a kedvenc italom Ukrajnaban, de a vodka sem, amit vizespoharbol isznak. Apropo, alkoholfogyasztas, itt a sor is uditoitalnak szamit es mindenki uvegbol issza az utcan es a tomegevel a parkokban levo padokon.
A kijevi metro nagyon hasonlo a mienkhez, 3 vonal, detto ugyanazok a szerelvenyek, a metroallomasok viszont tisztabbak, a kepen a Zoloti Vorota megallo lathato (a tobbi megallo nem ilyen diszes) A metrora nem jegyet, hanem jatekpenzre emlekezteto kek zsetonokat kell vasarolni. A nemregiben 50 kopejkarol brutliasan 1.70 Hrivnyara emelt viteldij (42 Forint) pedig me'g mindig a vicc kategoriaba tartozik.

Szt. Andras templom (St. Andrew's Church, Andriyivskka Cerkva) a barokk stilusu, tradicionalis ukran 5 tornyos, keresztalaku templomot az az orosz-olasz Batolomeo Rastrelli tervezte, aki a fenyuzo szentpetervari Teli Palotat is.


Szt. Vlagyimir szekesegyhaz (St Volodymyr's Cathedral, Sobor Volodimira), ortodox templom
szovjet bevasarlokozpont (Tsum)
a szokokutakkal es furcsa szobrokkal, uvegepuletekkel tulgiccsezett Fuggetlenseg tere
amit 8 savos Kresatik ut (Khreshchatyk) szel kette. Hetvegekre par orara mindig lezarjak az autos forgalom elol, ilyenkor elegans korzova valtozik.
a terek tere pedig az elmult idokben jopar tuntetest megelt Fuggetlenseg tere (Independence Square, Maidan Nezalezhnosti) a 62 meteres szabadsag emlkemuvel es a Hotel Ukrjana epuletevel.
a Kreasntik ut egy tipikus epulete
A Dnyepper folyo partjan estenkent Fasy Mulato szinvonalu zenet es ketes szorakozast igero bulihajok sorakoznak. Lelkes es illuminalt "onkentesek" szorolapoznak es hangszorokon egymast tulorditva probaljak becsabitani a vendegeket a tutiba. Vicces, de kurlendo hely..
a szovjet nepek (ertsd orosz es ukran nep) baratsagat jelkepezo testveriseg emlekmu: Arka Druzhbi Narodiv
es a mindenhonnan latszodo Szulofold Osanya '81-ben emelt gigaszi meretu (a muzeumkent szolgalo talapzattal egyutt 102 meter magas es 520 tonnas) titanium szobra, a Rodina mat

Az 1015-ben alapitott (!) Pecserszka lavra Barlangkolostor (Pechersk Lavra, Pecherskaya lavra) Kiev legfobb latvanyossaga. Az ortodox szerzetesek altal lakott hatalmas templomegyutteshez folyamatosan epitettek hozza, igy a Pecserszkaban kulonboz stilusok keverednek. Az Also-Lavrat az egyhaz uzemelteti, itt talalhato a fold alatti szuk barlangrendszer, aholis a mummifikalodott szerzeteseket es apro kapolnakat talalunk. Hatalmas a tomeg, a szerzetesek pedig kulonos erzekkel megaldva kiszurjak a "hitetleneket", igy szamunkra csak a barlang nagyon kis resze latogathato.


Az allami tulajdonban levo Felso-Lavra fizetos (kulfoldeiknek) es jopar szamomra tokeltesen erdektelen kiallitast tartalmaz. Azonban semmikepp ne hagyjuk ki a vilaghiru Mykola Syadristy "Mikrominiatur" kiallitasat, ami egeszen egyedi es zsenialis. Az ukran szarmazasu Mykola 40 eves munkait tekinthetjuk meg mikroszkokopok segitsegevel. Van itt minden, a felbevagott makszembe vajt portrekon at a gombostu fejere helyezett sakktablan at a kifurt hajszalba helyezett aranyrozsaig. (a muzeum honalpjan tovabbi muvei is megtekinthetoek) Egeszen lelegzetelallito.
A sajat metromegalloval rendelkezo Hydropark Kiev sajat kis uduloje, a 80-as eveket idezo oriasi koplexum vidamparkokkal, sorozokkel, barokkal, vattacukorral, csapolt sorrel es helyi arcokkal. A sajat tapasztalatom, a rendorseg es a konzulatus meglepoen egybehangzo velemenye alapjan: sotetedes utan kerulendo. Tenyleg!
"gyurunk vazze??" :)




Tovabba erdemes megnezni, ha mar itt vagyunk a nem tul impozans ukran parlament epuletet (Verkhovna Rada), a kozvetlenul mellette allo, felujitas alatt allo Mariniszkij Palotat (Mariyinsky palas), az ukran miniszterelnoki irodat es az avval szemben levo Art Nouveau stilusban epult bizarr lenyekkel tuzdelt Kimera Hazat (Budynok z khymeramy) [kepen], es a szebb napokat is latott Dynamo Kiev stadiont.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon erdekes, koszonom