2009/11/07

Észak-Portugália: A Douro-völgy , Amarante, Lamego / A Portói bor

Portotol 80 km-re keletre a Tamega folyo partjan fekszik a kozepkori hidjarol hires Amarante mindenkepp meger egy kis kerulot egy rovid latogatas erejere ha mar a Douro volgy fele tartunk.
A PORTOI BOR ES A DOURO-VOLGY

A hires Douro-volgyrol hallottal mar korabban? Nem? en sem. Es a hires Portoi borrol? Igen? En is! A Portoi a Douro-volgyben szuretelt szolobol keszul (akar 100 km-re a varostol!), egykoron innen usztattak le az azonos nevu folyo also, hajozhato szakaszan hagyomanyos galyakon egeszen a folyo torkolataig, Vila Nova de Gaia-ig (a folyo bal partjan, Portoval atellenben), ahol aztan az ottani pincekben erleltek es palackoztak. Ma a leszuretelt szolot egybol Gaia-ba szallitjak. Mi koze van Portonak a Portoi borhoz? Mint latjuk, nem sok, Portoi neven viszont eladhato, a 17. szazad ota ezen a neven aruljak, nevet onnan kapta, hogy Porto kikotojebol kezdtek szallitani a bort vilagszerte. A Portoi bor a hozzaadott brandy miatt eros es sokaig eltarthato. A bor brandyvel valo keveresenek az oka a legelfogadottabb magyarazat szerint 1686-ban kitort angol-francia haboru. A Bordeaux-i borok exportja elapadt, az angoloknak utanpotlasrol kellett gondoskodniuk. A portugaloknak is volt bora, de a kenyes angol izleseknek nem felelt meg a szinvonala, raadasul a hosszu hajozas soran gyakran megbuggyant, megecesedett, mire elerte az angol partokat. A britt kereskedok a bor tartositasa vegett kezdtek el a bort brandyvel "felerositeni". A tortenet hitelesseget rontja, hogy a portugalok mar a foldrajzi felfedezesek koraban is alkalmaztak a ezt a modszert, mindenesetre az eljaras akkor is a tartositast szolgalta. Az elkeszult cuvee bor edes, alkoholtartalma pedig 18-22%, harom fofajtaja van: a feher Branco, a "sztenderd" Portoi, a gyumolcsos, fiatal bor karakteru voros Ruby es a tobb, mint 5 even at erlelt, kifakultabb szinu Tawny. A Portoi eredetmegjeloles, es nem fajtanev, meghozza a Portugalia altal sikeresen kiharcolt nemzetkozi megallapodasok ertelmeben: vedett. Magyarorszagon az unios csatlakozasunk ota nem lehet magyar borokat oporto es kekoportokent forgalmazni. Immaron a mi Tokajink is oltalom alatt all, Szlovakiaban termelt szolobol nem lehet ilyen vagy hasonlo neven bort nevezni.

A Douro folyo volgyeben 2000 eve foglalkoznak szolotermesztessel, a 18. szazadtol kezdve pedig pedig itt kezdtek a Portoival foglalkozni. A Douro-volgy, mint tajegyseg ma a Vilagorokseg resze es kituno peldaja egy tortenelmi bortermelo regionak es altalaban az europai borkulturanak. A kanyargo folyot ovezo teraszosan megmuvelt domboldalak igazan szep latvanyt nyujtanak. Par napos hajoturakat Portobol is inditanak, de a Douro autoval is elmeny, leszamitva a helyi vezetoket szorosan a valagadban, akik ugy tunik mind elo veset szallitanak vagy legalabbis szuleszetre sietnek es nem toleraljak a relative lassan hajtos-nezelodos hulye turistat. Eletuk kockaztatasa aran is, de eloznek, kanyar elott, kanyarban, barhol. Nincs kegyelem!! (Tolem aztan...)


szoba kilatassal

"A vilagot Isten teremtette, a Dourot az ember" -portugal kozmondas





Sandeman, az egyik legnevesebb pinceszet reklamja. Szerintem a legkarakteresebb es legismertebb potugal ceglogo. Meg akkor is, ha angolosan hangzik. (Mert angol..) A legtobb portoi pinceszet meg ma is angol kezben van.


Peso de Regua kisvarosi bajabol sokat veszit a varoslakok feje folott ativelo IP3-as autopalya hidja altal, mindenesetre a Douro fontos vasuti, kozuti csomopontja es borkereskedelmi kozpontja.
Lamego mintegy tiz kilometerre fekszik a folyotol, mindenkeppen erdemes megnezni a Igreja de Nossa Senhora dos Remédios-t. Nemis a domtetore epult templom miatt, az ahhoz felvezeto cikk-cakkos barokk stulisban epult lepcsosor latvanyos. Portugal rokokko szokokutak, szobrok kapolnak, a "piheno szinteken" pedig az oly tipikus kek-feher csempemozaik (azulejos) disziti a ketoldalt erdovel olelt lepcsosort.


mar csak a kilatas miatt is megeri fellepcsozni 686 fokot



Nincsenek megjegyzések: