2010/02/20

Székelyföld, Erdély télen: 2/2

Faraszto vezetes kovetkezett, nem a nagy tavolasag miatt, hanem a havas-csuszos ut miatt. Utkozben kis falvakban volt szerencsenk megcsodalni a jellegzetes szekelykapukat. Ezek a fabol keszult muremekek mindig egy kis-es nagykapubol allnak, gazdagon diszitve, faragva, foleg a kiskapu feletti negyzetben (neha festve is vannak). Valamilyen felirat mindig all a viszszintes tarto gerendan, amibol altalaban megtudjuk, ki allittatta "isten segedelmevel" az ur melyik esztendejeben es altalaban valamilyen aldast vagy jokivansagot is hordoznak.

Estere erkeztunk a szinte szinmagyar Szekelyudvarhelyre (Odorheiu Secuiesc), ugy dontottunk, jol esne valami wellness vagy szauna, ezert egy nagyobb hotelt valasztottunk a belvarosban (Hotel Kukullo). Nagyon kedves volt a szemelyzet.
Ujabb havazas kezdodott, de mar nem aggodtunk, ugyanis a hegyekbe mar nem szandekoztunk menni. Delelott meg szetneztunk a varosban, egy roman szo nem sok, annyit nem hallottunk. Csaba kiralyfi mellszobra a szoborparkban.


Milleniumi emlekoszlop, melyet 1919-ben a roman hatosagok eltavolitottak es 2008-ban a varosi hatosagok allitottak vissza. Hatterben a varoshaza es a belvarosi reformatus templom.



A Vasszekely
Daciabol meg van szep szamban.


kopjafa

egy felujitott, festett szekelykapu

EU, 2010. El kell mondanom, hogy a fobb utak hotol meg vannak tisztitva es altalaban nagyon is jol karbantartottak, ahol viszont katyus az ut, ott minosithetetlen...

Irany Segesvar (Sighisoara), ami mar nem a tortenelmi Szekelyfoldhoz tarozik, ma 19 %-a magyarajku. Ez az egykoron magyar, majd nemet tobbsegu varos (II Geza telepitette be oket) ma is magan viseli a szasz kisvaros jegyeit. A kozepkortol kezdve fontos kezmuipari kozpont. A varosban szuletett 1431-ben Vlad Tepes havasalfoldi vajda, ismertebb neven Dracula es itt tunt el es velhetoen halt meg Petofi Sandor a csataban.
Ez a Romulus es Remus szobor szinte minden romaniai varosban ott all, bizonyitva hivatott a romanok romai eredetuket, ami viccnek is rossz. Mindenestre ok elhiszik, vagy nagyon el akarjak hinni es ezt tanitjak az iskolaban. A meglehetosen gyenge labon allo un. dako-roman elmelet szerint a romanok a romaiaktol szarmaznak (bizonyitja ezt a hasonlo nyelv is) es mar a magyarok honfoglalasa elott is itt erdelyben eltek. No comment.



Segesvar tortenelmi kozpontja a Vilagorokseg resze

A kozepkori oratorony.

Szuk, meredek utcak, szines hazak, nagyon hangulatos a belvaros. Nyaron meg szebb lehet a teraszos kavezokkal, viragokkal.


Minden masodik etterem es hotel neve a hirhedt vajdahoz kapcsolodik. A bazarokban is dul a Dracula kultusz, en inkabb egy mini-szekelykaput vasaroltam.


szasz kisvaros


Irany Marosvasarhely (Targu Mures). Ebben a varosban el a legtobb magyar, megelozve Kolozsvart. 1992-ben meg magyar tobbsegu volt, a 2002-es nepszamlalas adatai alapjan azonban kissebsegbe szorultunk (46%). 1990-ben Marosvasarhelyen tortent meg Romania tortenelmenek legrosszabb kimenetelu etnikai osszetuzese a romanok es magyarok kozott (fekete marcius). Suto Andras felhivasara 1990. februar 10-en 100ezer -akkor meg tobbsegben levo- magyar vonult fel bekesen, transzparensek nelkul- az anyanyelvi oktatas megmenteseert. Marcius 19-en roman sovinisztak rendeztek magyarellenes tuntetest, a kornyezo roman falvakbol 13 busszal szallitottak a varosba zommel ittas, irastudatlan romant, akiket azzal riogattak, hogy a magyarok ki akarnak valni Romaniabol. A felduhodt tomeg letepte az utjaba kerult magyar feliratokat, es az RMDSZ szekhaza fele vonult, ahol ostromolni kezdtek az epuletet. A rendorseg szavatolta a bent tartozkodok testi epseget, mikor viszont kijottek, tetlenul vegigneztek, ahogyan megverik oket, Suto fel szemere meg is vakult. Masnap oriasi magyar tomeg gyult ossze a belvarosban, kovetelve a felelosok eloallitasat. A romanok nem voltak sokan kezdetben, de 8 busszal ujabb emberek erkeztek, asoval, kapaval felszerelkezve. A fegyvertelen magyarok menekulni kezdtek, majd paran padokat keztek bontani, hogy a fadarabokat hasznaljak verekedesre. A magyarok feltartoztattak es felgyujtottak a buszokat. A roman hadsereg korbeazarta a varost, de a foterre nem jutottak be a magyarok emelte barikadok miatt. Vegul tankok erkeztek a magyarok es a romanok szetvalasztasa celjabol. A harckocsikban ulo katonak nem tettek semmit az osszetuzes megakadalyozasaert, a romanok tamadtak eloszor, majd nagyobb csoportokban bekapcsolodtak a harcba a ciganyok is. Ejfel elott szekelyek erkeztek, nem ures kezzel, a romanokat kivertek a terrol. A "gyozelmet" a magyar zaszlo kituzesevel es a himnusszal unnepeltek meg. Hajnalban ejtoernyosok szalltak meg a varost, lassan visszaallt a rend. Az osszetuzesek merlege 5 halott es kozel 300 sebesult. 2000-ben a varost martirvarossa nyilvanitottak, erre 3 nyelvu tabla emlekeztet a varos hataraban, roman, magyar es angol nyelven.
Mara lecsillapodtak a kedelyek, a varosban romanok es magyarok viszonylagos bekeben elnek. Abszolut pozitivumknet ertekeltuk, hogy ha bementunk boltba, etterembe, es romanok volt a szemelyzet, es rajottek, hogy tenlyeg nem beszelunk romanul, akkor probalkoztak magyarral, vagy szoltak masik kolleganak, aki beszelt magyarul. Nem tudom, hogy ez altalanos-e, de sehol nem ert minket hatrany, es jol boldogultunk a magyar nyelvvel olyan helyzetben is, ahol romanokkal kommunikaltunk. Egy szo nem sok, annyit nem tanultam meg romanul.
Az 1910-es evekben epult Kulturpalota gyonyoru peldaja az erdelyi szecesszionak. Az epulet Zsolnai teteje, oriasi mozaikjai es dombormuvei gyonyoruek.



pazar szallasunk

Tokaji
Szekelyfold legnagyobb resze magyar tobbsegu

hamisitatlan csarda
palinka es zsiros kenyer eloetelkent, nem am mozzarellas sali :)
A gigantikus Ortodox katedralis a Rozsak teren A Kulturpalotaban
az allami filharmonikusok probaja
a kozigazgatasi palota ma megyehaza
katolikusbol "ortodoxositott"

mikor Kelet es Nyugat talalkozik
ovisok geplatogatason a marosvasarhelyi repteren


Abszolut pozitiv elmenyekkel terunk haza, kedves emberekkel talalkoztunk, Szekelyfold es Erdely igazi kulturalis orokseg, egy kincs, a taj pedig gyonyoru! Egy nyaron (remelem meg iden) visszaterek ujra, tobbet akarok latni! Ahogy mondani szoktak, aki egyszer Erdelyben jart, az mindig visszavagyik!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerünk Robi már nagyon várom.

Laci