2010/09/01

A Genfi-tó körül (Lake Geneva, Lac Léman)

A Genfi-to Europa legnagyobbjai koze tartozik, teruleten nagyobbreszt Svajc kisebbreszt Franciaorszag osztozik. Mi a to eszaki partjat jartuk be a svajci oldalon, bar tobbszor tudatosan vagy eppen veletlenul a franciaknal kotottunk ki. A to felfedezese elott a repterrol egyenesen Franciaorszag fele indultunk, Ibolya ugyanis latott valami erdekeset Lyon kornyeken.
egy meg nem ertett muvesz haza lehet

Ezert jottunk az altalam soha nem hallott Hauterives falucskaba, de nem bantuk meg. Itt lathato az a La Palais Ideal (Ideal Palace) Ezt a szurrealis palotat egy bizonyos Facteur Cheval nevu postas epitette, aki napi 32 kilometereket biciklizett a levelek kezbesitetes vegett. 10 even keresztul ugyanazt az utvonalat jarta be, igy nem csoda hogy unatkozott es jart az agya. Cheaval kitalalt egy alomvilagot maganak, ennek realizalasa az altala 33 eve alatt hobbibol epitett palota, mely 1912-ben keszult el teljesen. Meretre nem tul nagy, nincsenek igazi szobak benne, de fel-ala lehet maszkalni benne es mindenkeppen egyedi a latvany.
Ha ezt a kepet mutatjak nekem, siman elhiszem hogy valahol Kambodzsaban keszult!
Az estet Lyonban toltottuk, este kimentunk a varosba. A metrozas nem volt kellemes elmeny, tele volt atomreszeg, ures tekintetu szetdrogozott alakokkal es szinte csak bevandorlokat lattunk, ami egyebkent jellemzo volt az egesz varosra. A belvarosban talaltunk par kellemes setaloutcat, itt kajaltunk is egyet, tipikus helyi elfelejtettemanevet. Jol hangozott: valami libamajjal toltott cucc sajtszosszal. Kihoztak ket vizbe beaztatott csoffadt bagettet melle valami felfujt majnyesedeket nyakonontve valami suru forro sajtos level. Valami szornyu volt, a pincer ketszer is kijott, hogy jol vagyok-e, nem birtam oklendezes nelkul. Vegul kicsit belemaszatoltam de inkabb otthagytam. Lenyeg a lenyeg, az elso napunk Lyon-ban nem tul biztatoan indult. Reggel megyunk vissza Svajcba, ugy tunik jo ido lesz, nem akarunk hinni az idojaras-jelentesnek, a kovetkezo napokban 30-35 fok varhato. Genfbol keletre idultunk Nyonig, onnan az elso nap a totol eszakra (Jura) autoztunk kovetve egy utikonyv javasolt autos-tura utvonalat.



egy mini jeggleccser
Osszefutottunk Andre-ekkel akik jo fejnek bizonyultak, 1 ora kozos idotoltes utan mar e-mail cseret kezdemenyeztek, ugy mintha 3 hetig egyutt kempingeztunk volna. Erdekes volt, de nem utasitottuk vissza, terveznek Magyarorszagra jonni, majd irnak. Jo.

Le Pont es a Lac de Joux (to)
nem igy kepzeltem el egy alpesi orszag nyarat.
Cossonay

Magas-Tatra (nem)
Lusanne-ben szalltunk meg, illetve annak kozeleben, valahol Lutry es Cully kozott. Egy biztos, eros svajci frank ide vagy oda, ELKEPESZTOEK es irrealisak a szallasok arai, feladtuk a keresgelest a kornyezo falvakban (nincs vagy ugyanolyan draga), valami 150 eurot fizettunk a kulvarosban egy kozepesen lerobbant kollegium szinvonalu hotelszobaert.


A minibarunk, 150 euroert ennyire futotta.
Este majd masnap is lementunk a tohoz, kimondott hoseg volt mar reggel, a kilatas nem az igazi a pa'ra miatt, de a kristalytiszta vizu to hattereben tisztan latszodik az Alpok.
Folytattuk autos-turankat a svajci riviera felett kanyargo szuk utakon keresztul Lavaux-borvidek fele, erintve a festoi panoramaval dicsekedheto Reux, Vevey, Chexbres telepuleseket. A svajciak tobb mint 90 %-ban hazai bort fogyasztanak!
nem semmi a kilatas
Megerkeztunk a Genfi-to talan legszebb varosaba, a keleti csucskeben felkvo Montreux-be


A varosban epp Jazz-fesztival zajlott, lehetetlen volt szallast talalni, ezert a hegyekben kellett laknunk az egyebkent gyonyoru Leysin sifaluban.
A Château de Chillon Svajc talan legszebb fekvesu varja


Nem vicces, hogy a Pozsonyi-varban nincsen magyar nyelvu tajekoztato, Montreuxban pedig van?


a hegyekbe fol.. a hatodik idokioltos kep, valaki mindig belesetalt :)
chalet-ek azaz alpesi fahazak sokasaga


Kicsit eldugott, nem szabad kihagyni az apro Lac Retaud tavacskat ahol lehet csonakazni es az egyetlen toparti etteremben jo hideg a sor. Gyonyoru a kornyezet es alig vannak emberek, igazi feludules, valahogy igy kepzelik el az emberek az alpesi Svajcot.




Les Diablerets, behavazva sem lehet csunya!

A Boci (Ibi kedveert!)
autozas a Col de Croix szoroson at (1700-1800m)



Aigle
Montreux-ban a Jazz-fesztivalbol nem sokat erzekeltunk, de a parton vegig standok allanak, szol a zene es tele van emberrel, szinte mediterran hangulat.
A masodik legnagyobb varos Genf (Geneva, Genève, Genevra) igazi "multikulti" kozel a a francia es olasz hatarokhoz, a lakossag majdbem fele kulfoldi. Kellemes, de semmi kulonleges latnivalo nincs az oriasi szokokuton kivul. Mar annyiszor jartam itt a Budapet-Porto repulouti atszallas miatt. Tiszta, draga, mint minden svajci varos, a vasutallomas kornyeke tele van torok es arab kebab-arusokkal, imadom, bar 10-12 euro egy menu, de ez itt olcsonak szamit. A szallasunk ezuttal francia oldalon egy kisvarosban volt, ahova menetrendszeri busszal/ taxival jutottunk el, kicsit korulmenyes, de megeri, 50 euroert kituno szallodaban aludtunk, par kilometerre a svajci olalon ezert kb. 4x ennyit kernek.


Osszefoglalva, masodik hosszabb svajci latogatasom utan arra jutottam, hogy az orszag gyonyoru, nagyon tetszik a tobbnyelvu es multi-kulturalis kornyezet, de nem az en penztarcamra van szabva, a taj pedig hasonlo a szomszedos Ausztriaban. Izlesek es pofonok.. es penztarcak.

Nincsenek megjegyzések: