2010/09/20

Santiago de Compostela & A Coruña - Egy hétvége Galiciában


A spanyolorszagi Galicia tartomany nem tevesztendo ossze a tortenelmi Galícia tartomannyal a mai Lengyelorszag es Ukrajna kozott. Galicia ma autonom tartomany az orszag eszak-nyugati csucskeben, a terkepen epp ugy mutat, mintha Portugalia eszaki folytatasa lenne. A spanyol mellett hivatalos a galiciai nyelv, ami szinte megegyezik a portugallal, de ezt meg ne hallja egy galego, akik a baszkokhoz es katalanokhoz hasonloan nagyon erzekenyek nemzetisegukre. Es ok nem is spanyolok! Jo, legyen, nekem aztan nyolc.
Pawel, Simone, Barbora es en. A sofor persze Ice Teat iszik :(

A GPS nem mindig mukodott tokeletesen, mar-mar horrorfilmbe illo utakra vitt az autopalya lehajto utan, bele a dzsindzsaba. Egy totemoszlopot is talaltunk.


Este Ordes nevu varosban talalkoztunk Vanessaval, reszben az o meghivasara jottunk. Mivel szulei egy tanyan laknak es amugy is bulizni jottnuk, egy hotelban huztuk meg magunkat a belvarosban. Lecuccoltunk, majd irany vacsorazni. Ez maradt utanunk.

A "botellón" (uveg, palack) jelenseg. Vanessa belevitt minket az estebe,  ami ugy kezdodik, hogy fentek-szombat estenkent fiatalok boltban megvesznek par uveg alkoholt es par masfel-ket literes Colat/Fantat, muanyag poharakat es jeget, majd jellemzoen a belvaros egyik kozponti teren osszegyulnek es isznak, sot aruljak a koktelokat. Ez mindenkepp olcso modja a buli kezdetenek es tobb lehetoseg van masokkal talalkozni, ismerkedni, mas kerdes, hogy mennyire kulturalt modja ez az alkohol fogyasztasnak, tekintve, hogy nincsenek toalettek es senki nem gyujti ossze a szemetet, zajos, balhes, stb. Eppen ezert tobb varosban illegalis a botellon, de eleg elnezoek a hatosagok. Ordesben a sikertelen tiltasok utan ujra engedelyeztek, de csak ezen a teren, masnap a varos  pedig osszetakaritja a mocskot.  

A teret kornyezo diszkok es barok ajtaja mind nyitva all, nincs belepo, pecsetels, nincs security es a portugaliban oly elterjedt  muelit minimum fogyasztas, az szabadon ki-be setalnak egyik helyrol a masikba, fel ora alatt kicserelodik a tarsasag fele, ez nagyon tetszett. Az utcakon pedig hompolyog a tomeg egeszen kora reggelig.Az atbulizott este utan delkorul kikecmeregtunk az agybol es eszakra indultunk szetnezni kicsit.
 La Coruña, elnezest  galego nyelven teljesen maskent hangzo A Coruña  varosba erkeztunk. Mellesleg ma mar csak a masodik a hivatalos varosnev. Kivancsi vagyok hogy a kozel 100% -os magyar lakosu romanul "Odorheiu Secuiesc" varost mikor fogjak hivatalosan es csakis Székelyudvarhelynek hivni. (Soha..?)
 A tajat elnezve Irorszag is lehetnede a tengerpart (oceanpart) azert sokkal szebb itt

az egykori galiciai fovaros A CorunaVanessaeknal, ez az igazi tanyasi elet, nem a Farmville! :)

Santiago de Compostela a tartomany kozpontja, gyonyoru belvarosa a Vilagorokseg resze. Egyik leghiresebb katolikus zarandokhely Jeruzsalem mellett, itt er veget ugyanis a Szent-Jakab ut, vagyis az "El Camino" (Az ut). Az el Camino tobb utvonalbol all, portugaliabol is indul egy, nem messze a hazunktol fut az utvonal. A hazak falara, oszlopokra felfestett sarga nyilakat vagy napsugarra emlekezteto  kagylo-jeleket kell kovetni. Rengeteg a zarandok es a turista

jol ereztuk magunkat es nagyon tetszett Galicia, a nyaron meg parszor jovunk :) Most irany vissza Porto.

Nincsenek megjegyzések: