2011/03/07

Kuba 2/5: Cayo Santa Maria & Varadoro

Elerkeztunk a kubai utunk azon reszehez, amikoris par napot csakis a legszebb tengerpartokon akartuk tolteni. Nem ment konnyen. Mielott atautoztuk a sziget eszaki oldalara, a kis szigetekhez, az un. "cayo"-khoz egy check-pointnal nem akartak atengedni a soforunket, mert ide engedely nelkul csak kulfoldiek johetnek. Jo, mi? A legszebb tengerpartokra kubaiak nem is mehetnek, csak az all-inclusive-os "Nekkermanusok". valahogy megis beengetek csorit.  A fo szigetet egy kozel 50 kilometeres mestersege "koldokzsinor" koti ossze a cayo-kkal, megkonnyitve a kozlekedest, tonkreteve a korallokat. Fogyott a benzin is, ugy kellett kerni az utat epp felujito munkasoktol.  
Cayo Santa Maria-ra megerkezve radobbentunk, hogy 4 szallodan kivul semmi nincs az egesz szigeten, es a tengerpartok is ezekhez a komplexumokhoz tartoznak. Mivel egesz napot elcsesztuk es nagyon kivoltunk, maradtunk. Potom 400 Eurot (!) hagytunk ott ket szobaert egyetlen ejszakara. Ez volt a legolcsobb hotel. Sajnos mar majdnem sotetedett, igy nem volt tengerpart, viszont korlatlan kaja-pia az volt. A kis apartmanok aranylag jok voltak, viszont a kaja fantasztikus volt, mind a valasztek es a minoseg. Hirteten belecsoppentunk az all-inclusive-osok vilagaba. Csak kulfodiek, boseg, boltban lehet kapni Coca Colat es naptejet. Ezeknek a hoteleknek kozuk sincs ahhoz a Kubahoz, aminek a fovarosban nem tudsz inni egy kavet a kavezoban, mert nincsen kave. 
Masnap esett az eso. Ennyire szerencsetlenek nem lehetunk. Mivel semmilyen transzfer nem volt a szigetrol, igy lezsiroztunk 4 helyet egy buszsofornel, aki egy csoportot szallitott Havannaba, fejenkent 20 euroert. Ez volt a legjobb megoldas, viszont delben indulni kellett, igy meg az ingyen ebedrol is lemaradtunk. Rossz dontes volt ide jonnunk es ujra egy tobb oras buszozas vart rank.
Visszaerkeztuk az igazi Kubaba
Nem adtuk fel a tengerpart keresest. Varadoro-ba este ertunk, miutan a turistakat lerakta a busz a luxus szallodakban, a ket sofor segitett nekunk is talalni valamit. Faradtak voltak, a buszunk egyszer atment a szemkozti savba, majd par percen belul majnem karamboloztunk. Az ido viharos volt es esett az eso. Szallast nem talaltunk, ahova a soforok mehetnek, oda mi nem, mert az csak helyieknek lehetseges, turistaknak csak kijelolt hotelek. A soforok -becsuletere legyen mondva-  egesz este bolyongtak szallast keresve nekunk, igaz osszesen 80 eurot fizettunk nekik az utra. Vegulis az egesz orszag a fusizasbol es maszekolasbol el. Este 9-10 korul talaltunk egy hotelt, ahol kubaiak is es turistak is tartozkodhatnak es volt szoba is kiado. Potom 70 euroert, de legalabb all inculisve. Igazi lepukkant szocreal szalloda, de "todo incluido" azaz kaja pia benne van. Nem vagyunk valogatosak, de valami borzaszto volt a kaja, a Zimmer Feriben nem mertek volna a nemetek ele tenni. Undorito es retkes etterem, fecskek csipegetik a ket napja kirakott csontszaraz kenyeret. A szemelyzet utalatos, amig nem fizetsz nekik, bevett szokas, hogy pl. nem adnak evoeszkozt, stb. A hotel tele van oroszokkal, a medencenel korlatlan a nem eppen minosegi pia fogyasztas, felfoghatatlan, hogy ha a boltban egy uveg Havanna Club 3 euroba kerul, miert sporolnak meg ezen is? Egy orosz szivinfarktust kapott az elso esten, amit ott toltottunk, addig ivott, amig birt. Mento jott, ugy 40 perc mulva, nem tudjuk tulelte-e? Sajnos az ido is rossz volt, napos, de kimondottan huvos-szeles. Ez a beach-eles nem akar nekunk osszejonni :(
nem tudjuk mi ez a tengeri joszag , de sok van belole es azt mondtak nem szabad hozzajuk erni
Varaderoban nincs igaz elet, csak luxusszallodak, senki nem dugja ki az orrat a helyiek pedig az varos regi reszeben tenglodnek. Ide (is) csak all-inclusive erdemes jonni, tizszer olcsobban kijon minden. De ahhoz meg miert kell Kubaba menni? Ott van Spanyolorszag, Kanari-szigetek, Mallorca, stb. Ezt nem fogom megerteni...
azert tenlyeg gyonyoru a tengerpart, kar az idojarasert. Masnap volt furdes egy kicsit
egyebkent en nyertem, kaptam egy uveg rumot az olcsobb fajtabol :)
a tenger csak karibi, gyonyoru tiszta es nem tul hideg 
2 nap utan sem javult az ido, visszaindultunk Havannaba.
folytatas a kovetkezo 3 reszben >>> (regebbi bejegyzesek)

Nincsenek megjegyzések: