2006/11/02

Krakko

Posted by Picasa
"Hetvegi kiruccanas Krakkoba" felkialtassal kiruccantunk Krakkoba :-)
Megneztunk Wieliczka-ban az egykori sobarlangot, ami mar nem uzemel, de ennek koszonhetoen idegenvezetovel latogathato.
A banya inkabb egy kiterjedt barlangrendszerre emlekeztet, csupan 1%a latogathato, megis jo 3 oras program. 5 emeletes, 2 szint nyitott a pornepnek, benne soszobrok, torpealakok, banyamakettek, kis tavak, melyek vizei olyannyira sosak hogy ha beleesnenk nem sullyednenk el (Holt-tengerrol ismeros...)
A megvasarolhato "foto-jegy" ellenere ugyelnek a minimalis megvilagitasra, gyakorlatilag elvezhetetlen kepeket lehet kesziteni. Legalabbis en nem tudok. A disztermet azert le tudtam kapni, az fenyarban uszik.
Egyebkent kiberelheto eskuvokre, rendezvenyekre, megkerdeztem, kb. 200 Euro/ora. Az nem is olyan veszes. Szoval ha valaki mostanaban tervezi......

A szokasos idoszuke miatt -meg aznap- ismet szervezett keretek kozott mentunk Oswiecim-be, ha igy nem, Auschwitz-kent valoszinu mindenki ismeri a helyet, majd a birkenaui koncentracios taborba. Ott pont a magyar barakkot neztuk meg
Sokat nem tudok mondani a helyrol, gyomorforgato, de egyszer meg kell nezni.
Az odavezeto ut egyebkent siralmas allapotban van...

Krakko maga jo kis hely, nem sok lengyel van, ellenben angolok, tavolkeletiek, magyarok, ausztralok.
Ennek ellenere meg mindig olcso. A Rynek Glowny, azaz a Foter vagy Piacter Europa legnagyobb tere es ugy jo ahogy van. Foleg este, tomve van emberrel az osszes etterem es sorozo. Jo es olcso a kaja, persze magyar etteremben is kajaltam, mentsegemre legyen szolva hogy ritkan van reszem hazai kosztbol..

Tovabbi latnivalok: a Zsido-negyed, csak azt nem tudom ott mit kellett volna latnunk.. A Wawel kastely es Krakko kedvence es jelkepe, Wawelski, a nagy csunya sarkany (szobor), aki tuzet okad 5 percenkent es fogalmam sincs mi koze van a varoshoz.
Allitolag a Wawel kastely pincejeben lakott, a Visztula vizet itta es meg volt az a rossz szokasa hogy fiatal lanyokat evett reggelire.
huuu

Nincsenek megjegyzések: