2007/09/03

Bréma (Bremen) II

oreg nene jatekmuzeuma Das roff es tarsai a bevasarloutcan meg nem ertett muvesz es muveszet.. hmm... csak nekem nem jon at!?? A bremai varoshaza, vagyis a Rathaus, az UNESCO Vilagorokseg resze. Azon a teraszon kortyolgattam az aranysarga csapolt Beck's-emet :)Nemetorszag, es valoszinuleg a vilag legnagyobb Roland szobra. Az 1404 ota a Marktplatz-on feszito orias Rolit megviseltek a tortenelem viharai, mar a feje sem a regi, csupan replika ejszakai villamosA Piacter este
A Szent Peter katedralis es a modern (?) nemtudommi jol megfernek egymas mellett A New York-i Central Park mintajara epult, 200 hektaros Burgerpark, erdovel, sok kis toval, patakkal, osvennyel. Jo kis setaprogram. A park erdekessege, hogy barmilyen allami tamogatas nelkul, csak adomanyokbol es kulonbozo rendezvenyek beveteleibol gondozzak, illetve tartjak fenn.
Brema 2006-ban hivatalosan viselhette a megtisztelo "Tudomany varosa" cimet. Naja, akkor mindjart meglatogatom az Universum-ot, vagyis a Tudomanyos jatszohaz. Ezt a 15 Euros interaktiv kiallitast nyugodtan ki lehet hagyni, ha nem vagy tul kivancsi a 80as evek vegi (legalabbis annak tuno) kellekekkel es latvanyelemekkel tuzdelt, a vilagmindenseg keletkezeset es annak mukodesenek megerteset szolgalo low-cost fizika szertar showra. Nagy csalodas!!A kozepkori Bremaban bevett szokas volt csupan zenelesbol penzt keresni. A zenesznek keszulo allatok mesejet a Grimm-testverek dolgoztak fel, a hires muzsikusok szobra itt Bremaban kapott melto helyet. Fogdmeg, Bajszos, Tarajos es Szurke kalandjait itt felelevenitheted. :-)

Nincsenek megjegyzések: