2007/09/09

Bréma (Bremen)

Brema 24 oraban. Miert pont Brema? Mittudomen??? Itt meg nem voltam, megkivantam egy jo wienerschnitzel-t, vagyis a nalunk is igen jol ismert rantott hust, szet akartam nezni az uj Ryanair bazison, hallotam a bremai muzsikusokrol, es meg akartam kostolni a Bremaban fozott piros kulcs emblemas Beck's sort. Apropo, az ismert piros kulcs nem a sor, hanem maga Brema varos cimere, ezzel is okosabb lettem.
Brema kozepkori falvak kereskedokozpontta osszeolvadasaval kezdte, majd jelentos tengeri forgalmat bonyolitott le a gyarmatositas idejen. A varosnak a masodik vilaghaboru jol betett, megsemmisultek a hajogyarak, kohok, raktarak es ezzel egyutt az egesz kereskedelmi hajozas. 1993-ban zartak be vegleg a kikotoket, helyen uj varosresz epul. 550 ezer lakosa kozul kb. 40ezer muszlim vallasu bevandorlo. Doner es tarsai

A Rathaus ejszaka (1024x780)

Ime ok, a Bremai muzsikusok, roluk kesobb meg szolok. Nagy nepszerusegnek orvend a szoborcsoport, olyannyira, hogy nehez egy pillanatot talalni, mikor nem allnak ele a tavolkeleti turistak kisebb-nagyobb csoportjai vagy epp nem taperoljak vegig csori allatokat egy "most a nagyon jo" foto kedveert.

A Varfal kert a bremai szelmalommal

A Schnoor-negyed egyedi arculatat es hangulatat a szuk kis utcaknak es a szamtalan apro, osszenott haznak koszonheti. A ma allo hazak tobbsege 1500 es 1900 kozott epult. A zsufolt negyeden a 19. szazadban olyan rosszak voltak voltak a higienes korulmenyek, hogy a varos tobbszor is az egesz pereputty lebontasat fontolgatta. A Schnoor megmaradasat a masodik vilaghaborunak koszonheti, ugyanis a bombazasokat tulelte, ami joindulattal sem mondhato el a varos tobbi reszerol. A Schnoor-ban talalhato egyebkent Nemetorszag legkisebb szallodaja, a maga 20 negyzetmeter alapteruletevel, ami ketto fizetovendeg egyszeri -es feltetelezem- nem tul kenyelmes kiszolgalasara elegendo.
a szikrazo napsutesbol ket perc alatt orkan es jegeso, kozel a tenger..Ettermek, apro ajandek- es jatekboltok. A megszokott gagyirol szo sincs, igenyes, kezzel keszitett, tobbnyire antik es meglehetosen draga holmikat arulnak.

szeptemberi karacsony, apro fa jatekok az ablakban

1 megjegyzés:

Norb írta...

es a vilaghires Beck sorrol lesz-e mar itt kep? :))