2007/09/18

Inishmore, Aran Szigetek (Inis Mór, Oileáin Árann)

Az Aran szigetek, azaz Europa idokapszulaja

A szigetcsoport harom, zavarba ejtoen hasonlo nevu apro szigetecskebol all Irorszag nyugati partjainal, a legnagyobb INISHMORE (Inis Mór), a kozepso INISHMMAN (Inis Meáin) es a legkisebb es egyben legkeletebbre eso INISHEER (Inis Oírr). A harom sziget mindosszesen 47 negyzetkilometert foglal el az oceanbol, osszlakossaguk folyamatosan csokken, a 2006-os adatok alapjan 1218 fo, ebbol a legnagyobb es egyben legnepesebb Inishmore-on 831 fo. Csak zarojelben jegyeznem meg: 6 kocsmajuk van. Meg is ertem, itt ugyanis SEMMIT nem lehet csinalni a halaszason, birkatartason kivul. Az idojaras irorszagi normakhoz kepest is mostoha, a szigetet a szel folyamatosan erodalja, alig van novenyzet, csak szikla. Kizarolag a burgonya terem meg es alandoan esik az eso.
Akkor miert jon ide evente NEGYED MILLIO (!!!) latogato? Ugyanis, ahogy monjdak, ez az igazi Irorszag. Nagy szamban jonnek vissza nosztalgiazni a me'g a 80-as evek vegen is a megelhetesi kilatastalansag elol Amerikaba, Angliaba es Ausztraliaba emigralt irek. Itt ugyanis megallt az ido, a mindenfele kulso hatasoktol, a modernizaciotol, kulturatol, es a mara teljesen "elangolosodott" tarsadalomtol elszigetelt emberek itt ugy elnek, mint Irorszag a nagy gazdasagi bumm es bevandorlok ozone elott. Ez irorszag garantaltan legelmaradottabb tersege, ahonnan menekulnek a fiatalok az -ahogy ok hivjak- anyaorszagba. Ennek az elzartsagnak koszonhetoen azonban a szigetek Irorszag azon keves teruletei koze tartoznak, ahol beszelnek irul. Nem hogy telefon, de vezetekes aram sem volt 1975-ig, az ivoviz halozat a mai napig nincs teljesen kieepitve. Angol nyelvu TV adasok a nyolvanas evek kozepetol lettek elerhetoek. Inishmore-nak ma sajat repulotere van, es komp jar at az anyaorszagba, de azert annyira nem kell felni a modernizaciotol, legalabbis elnezve a kikoto nagysagat, kapacitasat es infrastrukturajat. "Kulsos" autoval peldaul ma sem lehet behajozni a szigetekre. (Nagyon helyes) Erdekes elmeny volt, kicsit nyomaszto a hely, egy nap boven eleg ra!

Partraszallas a 270 lakosu legnagyobb telepulesen, Killornan-on (Cill Rónáin)

A szokasaos remek ido..Az anyaszigetrol leszakadt sziget keleti fala, ami a korabban bemutatott Cliffs of Moher -rel illeszkedne ossze

Eszter batorkodik
e-Irorszag pontA Garda (Rendorseg) cimere a ketto fobol allo helyi rendorors epuleten


Nincsenek megjegyzések: