2008/06/05

Közép-Marokkó III: Sahara

Tevegeles az Erg Chebbi homokdunein

Utazasunk egyik csucspontjanak igerkezett Marokko egyetlen "igazi" sivataga, az Erg Chebbi a Szaharaban. Tinerhir felol keletre indulva lerobbant poros berbek falvakkal meg-megszakitott, meglehetosen unalmas, lapos, kosivatagos taj kovetkezett hosszu orakon at Tinejdad es Erfoud-on at. Kezdtunk aggodni, hogy nem latunk "igazi" sivatagot. Talan kevesen tudjak, hogy a Szaharat, a vilag legnagyobb, 9 millio negyzetkilometeres sivatagat csupan 10%-aban alkotjak a kepzeletunkben elo, filmekbol es giccses szamitogep-kepernyokimelokrol ismert "klasszikus" homoksivatagok. Harom fele sivatag letezik ugyanis: kosivatag (hammada), a legkevesbe latvanyos kavicssivatag (serir) es a homoksivatag (erg). Utkozben pisi/kaveszunet gyanant megalltunk egy berber satorban a semmi kozepen, ahol a sofor dobolt egyet a helyi arcokkal, majd tovabballtunk. Nem tudtunk mire velni a dolgot, de jo fejek voltak. Delre, Rissani varos es a Ziz volgy fele vettuk az iranyt. Ahogy kozeledtunk -az egyebkent 1994 ota teljes hosszaban lezart- alger hatar fele, egyre szaporodtak a rendorsegi utzarak es ellenorzopontok.
(A konfliktus oka roviden: Algeria es Marokko nem tud megallapodni a jelenleg marokkoi ellenorzes alatt allo Nyugat-Szahara hovatartozasarol) Jo messzirol le kell lassitani vagy 20-ra, majd a rendorok eldontik, es egyertelmu karjelzesekkel tudatra adjak az embernek, kit vesznek ki. Talan ismerik a Sahara Expedicion-os autot, mert minket soha nem csesztettek, amit Mohhamad baratunk sereny dumaszoval mindig meg is koszont a hatosagoknak. Merzouga-nal leterunk a muutrol, 12 kilometert a kavicsos, sivatagi, idonkent bal es jobboldalt nagyobb kodarabokkal jelzett "uton" megyunk bele a nagy semmibe. Egyesek 4x4-esekkel vaganyabban szelik a port, de mi minibuszunk is helytallni latszott. A horizonton vegre meggpillantjuk Erg Chebbi hatalmas homokduneit (akar 160 meteresek), amint aranysarga szineivel felulemelkednek a poros szurke kavicstengeren. A zoldelo palma oazisok mogott ott az oriasi homokozo! Folosleges cuccot a kocsiban hagyva mindenki kap egy pokrocot, aztan tevere fel, irany a Szahara, kint alszunk a sivatagban! Ha azt hiszed, hogy kenyelmes a teve, eleg nagyot tevedsz! A marathoninak igerkezo jo egy oras karavanut soran rendesen "beall" a labad es szetulod a hatsod. De kit erdekel?!!

Ugy fel ora tevegeles utan kezdtem felfogni, hogy hogy egy sivatag kellos kozepen vagyok. Voltam mar sivatagban.. (bruhhhaha), de most ujra elojon ez a furcsa erzes. Amerre latok, vegtelen homokdunek, a csend pedig mas ertelmezest kap, nehez ezt korulirni: egy nagy ures, legmentes SEMMIBEN erzed magad, raadasul a SEMMI kozepen. Egeszen hatborzongato es nagyszeru erzes, teljesen kikapcsol az ember. Amit magad korul latsz pedig valami gyonyoruseg.Megerkeztunk a szallasra, egy 6-7 satorbol allo "faluba". Rajtunk kivul meg ket csoport erkezett, de boven elfertunk, 4 emberre jutott egy nagy sator.

Az altalunk Shukri-ra es Borzasra keresztelt tevek. De lehet, hogy nem ok, olyan egyformak ezek a joszagok. (egy jordan haveromat Shukri Kamal-nak, azaz Shukri Teve-nek hivjak, innen jott a nevvalasztas)

A naplementet a kepen lathato dune tetejerol neztuk volna meg, ha nem jott volna egy kisebb homokvihar. Egyebkent sem konnyu ezen a kaptaton felmaszni, az ember idonkent bokaig, kozep-terdig sullyed a homokban. Visszaterve a taborba mindenki leult a kozben kiteritett hatalmas szonyegre teazni es beszelgetni, mi pedig elovettuk az elozo nap beszerzett whiskeyt. Osszehaverkodtunk Hassan-al, az elso jofej marokkoival, akivel talalkoztunk. Elmondta, hogy o berber csaladbol szarmazik, itt a sivatgban nott fel, bar mar Merzouga-ban el. A szulei meg mindig a sivatagi dunek kozott elnek, nem akarnak bekoltozni a faluba. Hassan azt is elmondta, hogy meg sohasem volt Marrakechben, tudja hogy szep es nagy varos, de minek is menne, neki a sivatag a vilaga. Jopofa. Okos otlet volt a whiskey, mindenki irigykedett rank, es iszonyu gyorsan kezdett hulni a levego is. Majd az eso is eleredt!! Nem hiszem el, a Szaharaban! Kovetett egy felho Dublinbol!?? Megtudtam, hogy tavasszal nem ritka az eso errefele, ami szamtalan problemat okoz, mert a homokos talaj (nevezzuk homoknak) nagyon lassan nyeli el a vizet. 2006-ban egy harom napos vihar alatt olyan belviz es aradas sulytotta Merzouga kornyeket, amiben 300 haz es hotel teljesen megsemmisult, valamint hatan meghaltak. Szerencsere ekkora esot nem kaptunk, de satorban kellett elfogyasztani a vacsorat: kuszkuszt es csirke tajine-t. Nem volt rossz, ehesek voltunk. Csak ugy tunkoltuk a kenyeret a fuszeres csumiba!
tea egy pislakolo lampa fenyenel a csillagos egbolt alatt
Az elalvas a kis whiskeynek es az egesz napos utazasnak koszonhetoen nem okozott problemat, viszont ejszaka dideregtunk, pedig be voltunk takarozva a vastag lopokroccal es fel voltunk oltozve rendesen. Reggel haromnegyed 5 korul (!) keltettek minket, mit mondjak, tudtunk volna meg aludni. Viszont lathattuk a tabor melletti dunerol a napfelkeltet. A homerseklet nagyon gyorsan emelkedett, reggel 6-7re mar kellemes meleg ido lett. Fogtuk a satorfankat, irany vissza az oazisnal levo hotelba reggelizni. (Hogy miert kell minden reggel edes-ragados dolgokat reggelizni????) Egy ora tevegeles ismet. Mar egesz jol ment!
Utolso pillantas a homoktengerre. A tavolban Algeria dunei is latszodnak.
Kell egy ilyen kep is...
A reggeli utan hatra volt a megrosszabb: 11 oras ut vissza Marrakechbe!!!


Egesz jol veszeltuk at a visszautat, ami rovidebb is lett, alig 9 oras. A hotelos srac fenntartotta nekunk a marrakechi szobankat, aminek nagyon orultunk, mert hulla faradtak voltunk. Onkent adtunk neki jo kis baksist (borravalo). Este kajaltam egyet a teren, majd talalkoztunk a brazil parral, Hamzaval es a magyar szarmazasu Andreaval. Masnap reggel ok is Fes-be keszultek, epp ugy mint mi, megis elvaltak utjaink, mert ok az reggel 5-os vonattal akartak menni. Az o szobajukat nem tartottak fenn, es nem volt energiajuk hotelt keresni, ezert ugy dontottek, hogy le sem fekszenek, hajnalban mennek a vasutallomasra. Nekunk megvolt a kenyelmes kis lakosztalyunk, aludtunk egy jot, majd reggel a 7orasi vonathoz mentunk ki -szigoruan busszal. 7 ora vonatozas vart rank. Kora delutan megerkeztunk Fes-be, oda, ahova eredetileg erkeztunk repulovel.

2 megjegyzés:

Greg / 尤睿 írta...

Eszméletlen!
Majd tolj egy kis szöveget is hozzá, ha lesz időd, nagyon kíváncsian várom!

Demy írta...

Irom majd!