2009/05/13

Toledo

Toledo dombtetore epult kozepkori ovarosat a Tagus (Tajo) folyo oleli korbe. A Madridtol 70 km-re fekvo kisvaros a Vilagorokseg resze, a romai korban alapitottak (Toletum), de a vizigotok, majd a mor arabok fovarosa (Tulaytulah) is volt a 8. szazadban. Toledo a vallasi tolerancia mintakepe volt a kozepkorban, mikoris keresztenyek, zsidok es muszlimok eltek itt egyutt bekeben. Epiteszeteben mindharom kultura nyoma megmutatkozik ma is. A hangulatos ovarost konnyen bejartuk par ora alatt, utanna Juszti es Krisztian javaslatara beultunk egy sorre, aztan az este tovabbi resze is hasonlo modon telt :) Neha ilyen is kell.
a katedralis
Toledo legmagassabb pontjara epitett romai kori Alcazart a 16. szazadban epitettek ujja, ma katonai muzeum es konyvtarkent mukodik. Es felujitas miatt zarva volt..
Az ovarost mozgolepcso is osszekoti az alacsonyabban fekvo ujvarossal


szinte az egesz varos kobol epult
este talalkoztunk az erdelyi magyar Ernovel es tarsaival, veluk partyztunk egesz ejszaka, masnap pedig elvittek minket tovabbi varosnezesre.

gyonyoru kilatas Toledora a kornyezo hegyekrol
seta a folyoparton
San Martin hid
az egykori varosfal reszlete
Nagyon jol ereztuk magunkat Toledoban, masnap (masnaposan) meg volt par orank szetnezni Madridban, elveztuk a szep idot. Aztan este repultunk vissza a zold szigetre. Eso, hideg, szel, megfazas, igazi majus.. hogy en mennyire utalom mar ezt...

1 megjegyzés:

pnorbi írta...

tetszik, latni kell!
& happy bday!