2012/12/30

Costa Rica, Nicaragua, Panama 1/7: Costa Rica: a megerkezes, az elso napok es az elso benyomasok

2012. januar, vege a sitabornak, ideje melegebb eghajlatra latogatni. Lehetosegem adodott egy 3 hetes korutra Kozep-Amerikaban. Mivel utazotarsat nem talaltam, illetve egyedul nem volt kedvem/idom/energiam kozepesen szar  spanyol nyelvtudassal nekivagni, igy beadtam a derekam es utazasi iroda utan neztem.  A magyar Eupolisz irodat valasztottam, akikrol mar sok jot hallottam es nem a tomeg- altaluk iparinak- hivott turizmust eroltetik. Utalom az autobuszos, esernyot feje fole tarto idegenvezetos turakat, de ez tenyleg mas volt, az ut soran minden nap be is igazolodott. Turavezetonk, Janos pedig evek ota a tersegben el, imadja a termeszetet es nagyon tudja mi a dorges. Na jo, miutan agyondicsertem oket, varom a premiumomat!   
Szoval a franciaorszagi hmmm... bombasztikus partysitabor utan mar haza sem mentem, sielos cuccaimat hazakuldtem Zsoltiekkal, engem pedig elvittek Marseillbe, ahonnan Madridba repultem a 10 napja erintetlen elocsomagolt hatizsakommal. Ott megaludtam egy napot majd indultam vissza a repterre. Mivel az USA-n at repultem (ha lehet, soha tobbet) mar a becsekkolas elott jott egy ugynok a hulye kerdeseivel, es hiaba volt jegyem Costa Ricaba, potencialis illegalis bevandorlo kelet-europai melyszegenysegben elo gusztustalan, tetves haju menekultnek neztek..lealabbis annak kezeltek. Igazoljam, hogy Portugaliaban dolgozom es van fizetesem, kulonben becsekkolni sem enged. A madridi repteren. Reggel 8kor. A hatimotyommal, Costa Ricaba szolo repjeggyel. Annak ellenre, hogy par orat kivanok tolteni csak Atlanta repter tranzitjaban az atszallas miatt es online kitoltottem, valamint megfizettem a ESTA vizumot, amit el is fogadtak. Hat nem tudom igazolni itt es most, bazd+ alassan!! De ha szoltak volna, akkor hozok igazolast. Aztan megkegyelmeztek nekem, igy eleg volt az is, ha igazolom, hogy Portugaliaban elek. Az ugynok vegul elfogadott egy meglehetosen portugal nevu Banco Espirito Santo (Szentlelek Bank) altal kiallitott  bankkartyat igazolasul, ugy, hogy  C. Ronaldo kepe sem volt rajta. Azt hiszem eddig csak Tel Aviv repteren basztattak ellenrioztek jobban. Atantaban az ujjlenyomat-vetel, full-body rontgen utan keso este megerkeztem vegre San Hose-ba, Costa Rica fovarosaba. Elmentem a megbeszelt hotelbe, ahol csatlakoztam a csapathoz. Ittunk egy welcome rumot, vagy kettot, nem kellett altato. Masnap indult a buli :)

Nem akarok nagy orszagertekelest tartani, azt megteszi minden evben O.V., de szoljunk Costa Ricarol par szot. Kozep-Amerika leggazdagabb orszaga, ez persze nem eszak-amerikai joletet jelent, de az emberek tobbsege meg tud elni, es boldog, ha megvan a kis hazikojuk, kocsijuk meg a toronyhaz meretu HI-FI-juk, a szuleteskor varhato elettartamban pedig magasan verik Magyarorszagot. Az orszag tobbniyre biztosnagos es bekes, pl. katonasaguk sincs. A lakossag elsopro tobbsege europai (spanyol) eredetu, keves meszticcel es feketevel. Rizses babot (gallo pinto) esznek. Sult bananfelevel, omlettal, kis adag hussal, mindennel. Reggelire, ebedre es vacsorara. 1000 km hosszu tengerpartjuk ellenere a hal es tengeri etelek nagyon dragak.  Rumot isznak. Jol teszik! Ez nem ujdonsag a tersegben, cukornad meg van dogivel.  A noknek 20 ev folott tenyleg nagy a fenekuk. Nagyon. Tul. Ez volt az orszag mindenre kiterjedo alapos attekintese. A legfontosabbat szinte el is felejtettem, hiszen ezert jonnek ide annyian: A termeszet! Az orszag teruletenek kozel negyede nemzeti park vagy vedett statuszu. Gyonyoru tropusi esoerdeok, vulkanok, vizesesek, tengerpartok, es kulonosen gazdag egzotikus allatvilag fogadja az ide erkezot.
San Hose nem egy szep varos, nem is idoztunk ott sokat. Eloszor Cartagoba latogattunk el, ahol meglatogattuk a bizanci stilusban epult bazilikat. Kivulrol nem nagy szam, de belul igazan szep es kulonleges a fakazettas diszites.
Paran akik lekestek a csatlakozast szinten a USA-ban, itt csatlakoztak a csoporthoz. Ezutan rovid autozas es gyaloglas utan ellatogattunk az Izaru tuzhantyo kraterehez (elso kep felul). A minbusz hutovize parszor fellfort, mig felkapaszkodtunk 3432 m-re. Igy azonban volt idonk fotozni, ismerkedni, es a kesobb mindennapossa valo kultikus rumivasra, de termesztesen csak a fertotlenites vegett. Az uton mar izelitot kaphattunk a madarvilagbol, probaltunk fotozni par kolibrit mersekelt sikerrel. Ezutan a Turrialba-vulkan labanal  fekvo tobb ezer eves romokat latogattunk meg, amik az indian kulturat hivatta bemutani. Valami falu, amibol az epuletek falainak helye maradt meg, megrogzott regeszeknek biztos egy kanaan a hely, az en ingerkuszobomet nem utotte meg. En inkabb a hatalmas fak again elo bromeliak es kulonbozo novenyek ejtettek amulatba. Szallasunk az egesz ut soran itt volt a legszebb. 
kozel a termszethez
Ernovel eszmecserelunk :)
a Poas-vulkan nem kegyes hozzank, sajnos nem mutatta meg magat a felhos idoben.
A tenyleg athatolhatatlan dzsungel. Macsetaval talan.. ha sok idod van.

Janos cukornadot "lop" nekunk. El lehet ragcsalni a szarat, finom edes. A vegtermeket poharban azert jobban kamaljuk! :)
.
Grecia varoska badogtemplomja. Nem tul szep, de tuzallo. Elolrol egyebkent meglepoen hasnlit a szegedi Domra
Egy edeb utan indulunk tovabb. Irany a csori szomszed: Nicaragua!
>>> folyt. a kov. 6 reszben

Nincsenek megjegyzések: