2006/11/02

DNY Andaluzia (Jerez, Cadiz), Gibraltar es Tangeir (Marokko)

JEREZ (ES) - GIBRALTAR - TARIFA - TANGIER - CADIZ - JEREZ

Jerezbol vezettunk le delre. Spanyol-angol hataratkelo. Mert ilyen is van. Iberia deli csucsken, Gibraltaron. (arabul Jabal al-Tariq - Tariq hegy). Az 1967es nepszavazason tobb mint 99%ban az Angliahoz tartozasra voksoltak. Azota orrolnak is a hispanok, ami ma mar csak annyiban nyilvanul meg kivulallo szamara, hogy egy darab tabla nem jeloli meg 5km-rol sem puszta letezeset.
Erdekes hely, van hataratkelo, utlevel-ellenorzes, vam, de ez mar csak formalis dolog.
Az egesz egy 6 km keruletu hegy, szukos itt az elet. A hataron atlepve balra maris a nemzetkozi repuloter talalhato. A 4 savos utat kereszbe a kifutopalya keresztezi, aminek vege boven a tengerre epitett mesterseges "toldasra" nyulik, maskent nem fert volna el
Ami szamomra hihetetlen, de lattam: ha jon egy repulo, elsobbseget kell adni, addig mindket iranybol sorompo van, epp ugy mint egy vasuti atjaroban.
A szemeteskukaktol az utcanevtablakon at minden ugy nez ki mint Angliaban, meg a rendszamtablak is (GBZ), viszont jobboldalt kozlekednek, mint minden normalis orszagban :-)
A legjobb szo Gibraltarra talan a "kompakt". A repuloter mellett mindjart a temeto, majd ket focipalya, egy laktanya es a tengerpart.. es vege
Masik iranyba a belvaros es lakohazak
Fizetoeszkoz szinten angol font, csak eppen a vam- es adomentes ovezet, pl. a cigi 5od annyiba kerul mint a szigeten es olcsobb mint Magyarorszagon!!
Megy is a csencseles..
A hegy gyomraban van egy jo kis barlangjuk koncertteremmel, a hegyen Afrikabol valahogyan "idekerult" majmok sokasaga, akik a turistak kedvencei es a helyiek allando bosszantoi. Szo mi szo tenyleg szemtelenek, ki-be maszkalnak ugralnak az ettermekben es a boltokban. Visznek mindent ami megtetszik nekik
A kilatas pompas, es tenyleg latszodnak Afrika (Marokko) hegyei. Megnyugodtam..

Innen tovabbmentunk az arab nevu Tarifa-ba, ami ha nem tevedek a Europa, de legalabbis a kontinens legdelebbi csucske (Maltat, Ciprust es egyeb szigeteket kiejtjuk a ringbul...)
kozepesen jo alvas a legkondis szallodai szobaban, reggel komppal at Tanger-be, Marokkoba. Szervezett kiruccanas, komp, busz, idegenvezetos varosnezes, ebed, piaclatogatas. Kenyelmes, nem kell gondolkodni, tervezni, ami altalaban ugyis midig ram harul.
35 perces komp ut, majd vegre ralephetunk Afrikara.
Busszal gyors varosnezes, majd seta. A joleso Aqaba-filing hamar elillan, a lerazhatatlan utcai arusoktol, akik harom utcasarok utan is ujra meg ujra felbukkannak es szabaly szeruen az ember arcaba nyomjak a sok gagyi sz.rt.
A kozepkori kardoktol kezdve Rolex oran at minden kaphato
A sok okos turista meg leall magyarazkodni, hogy koszonom de nem kell, na jo hat akkor egyet... aztan a tobbi hiena latja hogy balek es megtobb jon
Nem mehetunk am akarmerre, csak kijelolt boltokba (ahonnan jattot kapnak az idegenvezetok), szabalyszeruen beterelnek minket, ahol fel ora "termekbemutato" utan szabadon nezelodhetsz. De ures kezzel nem mehetsz am ki. Nagyon idegesito volt. Utkozben kigyobuvolok, zeneszek, mutatvanyosok epp arra jartak, akik kis borravalo fejeben rogtonzott musorokkal rukkolnak elo nemi apro elleneben. Nincs Dirhamunk, nem baj, nincs kifogas, Eurot is szivesen elfogadnak
Tevere ules 1 Euroert, 2ert meg le is szallhatsz rola.
Utkozben fotoztak minket, a kirandulas vegen meg rohantak utanunk egyesevel a mar idokozben elohivott kepekkel, amin epp rajta van a fel fejunk, es 2 Euroert meg is vasarolhato.
Borravalo kotelezo az idegenvezonek, kiseronek, mindenkinek aki epp arra jart.
Elkepeszto pofatlanok
Az idegenvezetes kisse cenzurazott, par kerdesre egyszeruen nem felelnek. Biztos hogy normalisabb helyeket mutattak meg, de igy is valami elkepeszto a mocsok es a szemet mindenutt. Szegenyseg es igenytelenseg. Az idegenvezeto azt mondta 450 Euro az emberek atlagkeresete. Hiheto, persze....
Ebed jo volt, arab, 4 fogasos.
Elmeny volt, de biztos nem megyek tobbet Marokkoba, par ora alatt azt hiszem eleget lattam. Maradok Jordania parti
Vissza Spanyolorszagba, Tarifaba. Civilizacioooooooooo....
Kocsiba be, ablakot le, irany eszak, Cadiz. Meg mindig sok a turista, de azert elviselheto. Meleg van, kozel 30 fok, de mar neha felhos az eg, huvos a viz, furodni mar nem az igazi.
Este viszont poloban, rovidnaciban lehet kint csucsulni, az osszes terasz tomve van.
Ennel jobb kikapcs nem is kell
Masnap vissza Jerez-be (Herez), nem nagy durranas, szep a katedralisa es hires az edes likorborarol.
Esti geppel haza, hajanalban melo. zzzzzzzz

nem olvasom at ujra, bocs a fogalmazasi, hEjjesirashi hibakert

udv

R










Posted by Picasa

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ne aggodj a helyesirasi hibakert, Demy!
jo a blog (GKNorbi ajanlotta:) bent a kedvencekben
udv & minden jot
PNorbi

Demy írta...

koszi, most mondta GKNorby hogy kell megnezni a kommenteket.
Tanulom lassan :))

koszi a favoritozast :)

udv
dem