2012/12/29

Costa Rica, Nicaragua, Panama 7/7: Panama-csatorna, Panamavaros

Panamavaros. Zajos, zuros, koszos, szerintem elhetetlen. A karnevalra valo tekintettel talan, de mindenutt allig felfegyverkezett rendorok. Janos megmondta, merre lehet maszkalni, es merre nem. Egyertlelmu hatarok vannak, utcasarkok, ahova nem lehet belepni, ha nem oda tartozunk. Minibuszban ajtot-ablakot be kell zarni. Ehhez kepest tomegkozlekedessel mentunk at a varoson majd a Panama-csatornahoz. A buszok regi amcsi kicsicsazott gepek, nagyon menok. A sofore a busz, o csinositgaja es alakitja izlese szerint. a legfontosabb belul a legjobb sub bass hangszorok, szines neon fenycsovek, kivul a csillogas.
A busz addig nem indult el, mig mindenki fel nem szallt. Az hogy 12 vagy 120 ember var a megalloban az mindegy, nem hagynak ott senkit. A sofor felnyomott minket a buszra, majd mivel mar omaga nem tudott felszallni, beamaszott az ablakon a szekebe, benyomott valami nagyon meno reggaeton CD-t es elindult. Az utazokozonseg kitoro tapssal koszonte meg a kozremukodeset. Magyarorszagon mar anyazna mindenki meg panaszkodna, mekkora szar a BKV. 
Megerkeztunk a Panama-csatorna latogatokozpontba, azt hiszem ez az egyetlen, Miraflores nevu zsilip latogathato. A csatorna vagyis inkabb csatornarendszer 77 km hosszu es osszekoti a Csendes- es Atlanti-oceant. A tobbszori kudarc utan vegul az Egyesult Allamok felugyelete alatt 1914-re keszult el iszonyatos koltsegek es 27.500 emberelet aran. A csatorna egy epiteszeti csoda, es oriasi a jelentosege, 10 ezer kilometereket vaghatnak le a hajoutakbol, igy meg az atlag 9 oras atkelesi ido es csillagaszati atkelesi dij ellenere is megeri hasznalni. A wikipedia szerint a legdragabb atkelese 2010-ben a Norwegian Pearl nevu hajonak volt, akiktol 375.600 USD-t vasaltak be, de az atlagos dij is 54.000 USD. 1999-tol ujra panamai kezben van a hasznalati jog, es ezzel biztositva is van az orszag beveteli forrasa. Azt hogy milyen egyenlotlenul koltik el, az mas dolog. Egy biztos, a csatorna a legforgalmasabb kereskedelmi utvonalak koze tartozik es fog is meg nagyon sokaig. Megnyitasa ota egyebkent kozel 1 millio hajo haladt at rajta. 9 emeletnyi szintkulonbseget kell kiegyenliteni a zsilipek ki-be csuakasaval es vizzel torteno feltoltesevel ill leeresztesevel.
hat mozdony huzza at a hatalmas hajokat a zsilipek kozott. Az atkeles alatt a hajon fel kell huzni a panamai zaszlot.
a csatornan atkelni meg mindig nagy dolog, a munkasok mindig boldogan pozolnak, integetnek a hulye turistaknak (nekunk). Kozben hangosbemondon mondjak mi tortenik eppen. Tiszta showmusor.

Panama City egyes reszeit erdemes messzirol elkerulni.


Talan az egyetlen mecset Kozep-Amerikaban.
es hoppa, hova lett a nagy csorisag???? Balboa-setany
Jol kiepult Diosgyor!
alapos motozas utan bejutunk az utcai  karnevalra


a buszok este mozgo diszkova alakulnak, bombol a reggaeton, dudalnak az ejszakaba.
kinaiak itt is vannak


kis feka falu
ahol Jezus is fekete

kivallo, lengescsillapito nelkuli buszunk
na itt indultunk San Blasra (elozo poszt) , majd 5 nap mulva tertunk vissza Panamavarosba.

A varoslatogatast a helyi rendorok nem engedik, tul veszelyes, illetve nem garantalt a biztonsagunk. Ezert nem engednek helyi buszra felszallni, inkabb negy golyoallo mellenyes kisert vegig minket a belvarosban, igy aki meg esetleg nem figyelt fel rank, most megtehette, illetve hivtak egy rendorsegi minibuszt is nekunk. Vegulis jo fejek voltak.

Casco Antiguo, kubai hangulatu belvaros.




hat ez sokat elarul..


Panamavarosban veget ert az utunk, bucsut vettunk egymasnak, en meg este atrepultem Costa Ricaba, onnan Atlantaba, onnan Parizsba, onnan Portoba. Nem sirom vissza a repuloutat. A 3 het alatt rengeteg helyre eljutottunk, nem unatkoztunk, le a kalappal! Eddigi talan legjobb utam volt.

3 megjegyzés:

Miköőly írta...

Na végigolvastam ügyesen! Szórakoztató is volt, meg érdekes meg tömör is, úgyhogy gratulálok!

Demy írta...

koszi es nagyon ugyes vagy Mikooly ur ekezet nelkul :) most mar csak nekem kell atolvasnom, mert tegnap hajnalban irtam. Egy ev, es behozom magam!

Vilag mecsetei írta...

Közép-Amerikában jó pár mecset van. Panamavárosban sem ez az egyetlen: http://vilagmecsetei.blogspot.hu/2010/01/panama.html.