2009/02/28

Thaiföld & Kambodzsa 3/12: Sukothai & Um Phang / Tak

Visszaterve Chiang Mai-ba szetneztunk egy kicsit es aludtunk egy jot a hotelban kemeny 100 Baht-ert (2 euro) es ettunk vegre valami europait kajat. Este megneztunk egy thai box meccset eloben. Sajnos a kepek odavesztek :( - errol kesobb
Masnap megneztunk egy lepke es orchideakertet, majd meglatogattunk a hosszu nyakuak (long neck) taborat. Szerencstlen mianmari nok mutogatjak magukat a turistaknak, cserebe Thaifoldon tartozkodhatnak es kapnak nemi penzt is az allamtol. Sulyos karikakat viselnek a nyakukon, egyre tobbet raknak fel nekik igy megnyulik a nyakuk. Ok ezt szepnek talaljak, masreszt ugy velik, a karikak megvedi oket a tigrisek tamadasaitol.
nem lehet eleg koran kezdeni
Ujabb buszozas kovetkezett, kanyarogos hegyi utakon lefele 100-al, felfele 10-el., folyamatos dudaszo mellett. Neha meghult a ver bennunk.
Sukothai-ban ket napot maradtunk. Robogot bereltunk es bejartuk az elso thai fovaros egesz jo allapotban megmaradt romjait. Az 5 kilometeres korzetben szetszortan levo 90 wat (templom) es vallasi emlekhely egesz napos program.



keszul az ebed (Zsoltinak), en megmaradtam egy hagyomanyos edes-savanyu csirkenel
Majd a nem sok latnivalot kinalo Tak varosaba utaztunk, majd onnan egy 7 oras minibuszozassal keltunk at a hegyeken, 10 emberrel es egy motorral a platon. Ezt az utat halal orszagutjanak is hivjak, egyreszt a 80-as evekben tortent gerilla akciok miatt, masreszt a sok kozuti baleset miatt. Az utastarsak jo fejek voltak, bar ugy neztek rank, mint valami marslakokra, errefele nem lattak meg sok turistat.
A mianmari hatar kozelsege miatt utkozben szamtalan ellenorzo ponton haladtunk at. Minket soha, csak a burmainak kinezoeket igazoltattak a rendorok. Becslesek szerint csak Tak tartomanyban 150ezer regisztalatlan burmai tartozkodik es neha osszecsapasok is vannak a szomszedos orszaggal.
egy burmai menekulttabor
Um Phang-ba elegge elgyotorten erkeztunk es megint rohadt hideg volt. Eddig meg csak fagyoskodtunk Thaifoldon. Meglepetesunkre nem lattunk egy kulfoldi turistat sem es senki nem beszelt angolul. Nem mintha bantuk volna.
reggeli kod
Egy helyi arrcal megbeszeltuk, hogy a 4x4esevel elvisz minket a Nam Tok Thilawsu-hoz, Thaifold legnagyobb vizesesehez. Ide nem egyszeru eljutni, egyreszt mert egy Nemzeti Park Kozepen van, masreszt mert rossz az ut. Egy hettel korabban terveztunk volna ide jonni, de jarhatatlan volt az ut az esozesek miatt. Most viszont jarhato volt es volt jo sok viz is a zuhatagban.
Kenny
Nam Tok Thilawsu vizeses, vegre

Szep volt, jo volt, de nagyon korulmenyes es idoigenyes ide eljutni, talan kihagyhattuk volna...

2 megjegyzés:

Norb írta...

es mi tortent Kennyvel a vizesesnel???

Demy írta...

kinyirta'k!!