2009/02/28

Thaiföld & Kambodzsa 5/12: Phnom Penh & Sihanoukville (Kambodzsa) / A Voros Khmerek

Kambodzsa fenyes regmultjabol terjunk vissza a jelenbe es a meg mindig kiserto katasztrofalis kozelmultba. A francia gyarmat 1953-ban nyerte el a fuggetlenseget. Az orszag a Vietnami haboru kitorese utan a semlegesseg mellett dontott, de aztan megis eleg csunyan belekeveredett. 1970-ben a miniszterelnok (Sihanouk herceg) gyogykezelesre Parizsba utazott, ezalatt Lol Nol es Sisowath Sirik Matak herceg allamcsinyt hajtottak vegre, a kialakult nemzeti ellenallas segitsegere pedig kulfoldi csapatok erkeztek az orszagba. Igy tette be a labat a Viet Cong is, mire Nixon elnok bombazni kezdte az orszag Vietnammal hataros reszeit. Az orszag egyre jobban belekeveredett a Vietnami haborua, a Viet Cong pedig tovabb nyomult az oszag beleseje fele. Ez kedvezett a Voros khmerek (Khmers Rouges) mozgalmanak, ugyanis az Eszak-vitetnami csapatok tamogattak a szinten kommunista Pol Pot vezette Forradalmi Hadsereget. Az addig szinte csak a hegyekben bujkalo Voros Khmerek megerosottek es 1975. aprilis 17-en bevonultak a fovarosba, Phom Penh-be es kikialtottak a Demokratikus Kambodzsa (viccnek is rossz) nevu allamot. Ettol a naptol kezdve megpecsetelodott Kambodzsa sorsa es valosagos foldi pokolla valtozott. Errol kicsit kesobb..

Phnom Penh. Budos, piszkos, lepukkant, fejlodo...

A legtobb hatizsakos a ketes szinu es allagu Boeung Kak to korul levo, egyszeru, de egyebkent nagyon hangulatos hostelokban szall meg, melyekhez egy nyitott bar es molo is tartozik. Nagyon elveztuk.
a szoszed hotel moloja, hatterben pedig egy mecset

reggeli szmog

uj es modern epiteszeti "remekmuvek"

A Khmer Rouge / Voros Khmerek remuralma (1975-1979)

A Voros Khmerek celja egy primitiv rizstermelo paraszt-agrarorszag letrehozasa volt, ahol nincs szukseg ertelmisegiekre. Halaltaborokat hoztak letre, ahova barkit elhurcolhattak, legfokeppen a nem khmer nemzetisegueket, varoslakokat, minden iskolazott embert (az is eleg volt ha nyelveket beszelt vagy szemuveget hordott az illeto) es barki mast, akit az uj rendszer ellensegenek veltek vagy annak kialtottak ki. Phnom Penh-et, majd kesobb az osszes varos teljesen kiuritettek es videkre, a foldekre kuldtek az embereket. Szetszakitottak a csaladokat es rizstermeszto szovetkezeteket (valojaban munkataborok) hoztak letre, ahol embertelen korulmenyek kozott dolgoztak es eheztek az emberek. A gyerekek teljes agymosason mentek at, aminek kereteben arra biztattak oket, hogy besugjak, sot megoljek a rendszerrel ellentetes nezeteket vallo szuleiket. A Voros Khmerek beteg utopiajuknak megfeleloen mindent az alapoktol kivantak ujrakezdeni, ezert mindent betiltottak vagy megsemmisitettek, ami a "regi" vilagbol szarmazott vagy amit szuksegtelennek, veszelyesnek nyilvanitottak. Bezartak a gyarakat, leromboltak az iskolakat, korhazakat, bankokat, elegettek a konyveket, felrobbantottak a hidakat, tonkretettek az utakat es vasuti palyakat, betiltottak a zenet, a vallast es az unnepeket. Eltoroltek a penzt, sot az idoszamitast is. 1975. a 0. ev lett Kambodzsaban. Celjuk volt tovabba egy kulfoldi befolyastol teljesen mentes, onellato orszag letrehozasa, igy leallitottak az importot es teljesen elszigeteltek az orszagot. Tilos volt hazasodni, olvasni, gepeket hasznalni, imadkozni, szines ruhakat hordani.. gyakorlatilag barmi olyat csinalni, ami a normal eletben termeszetes. Beindult a gyilkologepezet, az eletben maradtak pedig tomegesen az orvosi ellatas hianyaban kifejlodott betegsegekben vagy egyszeruen az elelem hianyaban haltak meg. Az orszagban peldaul 4 fele (!!!) gyogyszert allitottak elo, ezzel "kezeltek" a betegeket. A gyogyszerek tobbsege raadasul egyszeru lisztbol preselt pirula volt. A Voros Khmerek altal elkovetett szornyusegeket es emberiseg elleni buntetteiket sem felsorolni, sem epp esszel felfogni nem lehet. Egyes torteneszek szerint a Voros Khemerek nagyon rosszul felreertelmeztek a Marxizmus-Leninizmust. Ket dolog legszornyubb az egeszben: az egyik az, hogy az egesz ideologia atyja -Pol Pot- tanult ember volt, a parizsi Sorbonne egyetemen fejezte be tanulmanyait. A masik az, hogy ez a agyrem beteg ideologia vezette totalis diktatura mindossze 30 evvel ezelott ert veget es a legszerenyebb becslesek szerint is 1 millio ember vesztette eletet. Egyes velemenyek szerint az akkor kozel 8 millios lakossag harmada veszett oda. A vietnami hatar sorozatos megsertese es a vietnami kisebseg kiirtasa miatt Vietnam 1979-ben bevonult az orszagba es eluzte a Khmer rezsimet. (Vietnam csak 1989-ben kezdett kivonulni vegleg)
A kambodzsai emberek fellelegezhettek, de nem sokaig orulhettek. Orszagukat katasztofalis allapotban talaltak, az ipar, mezogagasag, orvosi es szocialis ellatas gyakorlatilag megsemmisult, a hamarosan kitort ehinsegben pedig ujabb tomegek haltak meg.

A gerillaharcok egeszen 1996-ig folytatodtak a hegyekben es a foleg thai hatar menti dzsungelokban. Az akkoriban telepitett taposoaknak ma is szedik az aldozatukat, ezert meg ma sem ajanlatos leterni a megtisztitott utakrol meg egy pisiles erejeig sem. Kambodzsa me'g ma is a vilag egyik legjobban elaknasitott orszaga. (az 1979. utani 20 evben atlagban 40 aldozat/het)
Pol Pot csak 1998-ban halt meg, hivatalosan szivrohamban (na ja....), az emberiseg ellen elkovetett buneiert sohasem vontak felelossegre. 1999-ben a Khmer Rouge utolso csapatai is magadtak magukat. Az ENSZ altal felalitott memzetkozi torvenyszek csak 2006-ban kezde meg mukodeset, de iteletet mindeddig meg nem hirdettek. Az emberek a Voros Kmerek terroruralmat probaljak elfelejteni es el sem merik meselni gyerekeiknek a sotet evek torteneseit. Talan lassan szembe mernek nezni a multal, ezt jelzi, hogy a Voros Khmerek rezsimjenek tortenelemkonyvekben valo megjeleneset varhatoan iden, 2009-ben engedelyezik.

A Killing Field (Gyilkos mezo) Cheoung Ek-nel egykori tomegsirok helyszine, ma kegyeleti hely.

A Tuol Sleng, vagyis a hirhedt S-21 borton. A gimnaziumbol atalkitott epuletkomplexum volt a Khmerek egyik hadiszallasa. Itt tartottak a kihallgatasokat. Bar senkit sem vegeztek ki nyiltan, a kegyetlen kinzasok es az embertlen korulmenyek kovetkezteben a 17.000 "eliteltbol" mindossze 12 elte tul az S-21-et. Az 4 epuletbol allo borton ma muzeumkent uzemel, megrazo elmeny, de mindenkeppen latni kell.

Minden rabrol fotot keszitettek, bekeruleskkor es halalukor is. Tobbseguket halalra kinoztak a kihallgatasok soran.
az ujszolottek megolese
A "Hosszu menet". Phnom Penh evakualasa, 1975. A lakokkal es menekultekkel teli varost orak alatt teljesen kiuritettek (kozel 2.5 millio ember!)

Mint mondtam, a 14 millios Kambodzsa kezdi kiheverni a lelki sokkot. Gazdasaga is rengeteget fejlodott az elmult evekben, de meg igy is joval elmarad a kornyezo orszagoktol es vilagviszonylatban is a legszegenyebb allamok koze tartozik. (Meg kell jegyezenem, hogy Phnom Penh-ben eppen annyi robogot es ocska tuk-tuk-ot latni, mint amennyi Lexus-t es csucsterepjarot.) A vadkapitalizmusban hatalmas mereteket olt a szegenyseg es a korrupcio, problema tovabba az idosebb korosztaly iskolazatlansaga es irastudatlansaga. Kambodzsa infrastrukturaja fejletlen, de folyamatosan bovul, ez foleg az utakon latszik. Fizetokapuknal kell dijat fizetni a ketszer egysavos uj utakaert is, epp ugy, mint ahogy az autopalyakert nehany europai orszagban. A mindossze 600 kilometeres vasuti vonal gyakorlatilag uzemkeptelen, ad-hoc modon inditanak par szerelvenyt.
A tobbseg ugy gondolja, hogy a Voros Khmerek elleni buntetotargyalasra forditott penzt inkabb fejlesztesre kene forditani es egyebkent is vegleg le akarjak zarni a sotet multat. A mai khmerek, koszonik, jol vannak, mosolyognak es szertenek elni.

Sihanoukville / Kampong Som

Sihanoukville-be azert jottunk, mert par evvel ezelott itt jart ismerosok ajanlottak, mint szep, de teljesen nyugodt es turistamentes olcso tengerparti udulohelyet. Talan meg idejeben jottunk, bar mar nem annyira csendes es egyaltalan nem olcso, de az epitkezeset elnezve ez a hely par ev mulva teljesen mas lesz... :(
Eltelt 3 het, de tengerparton meg nem voltunk, erre hajnalban elkezdett szakadni az eso. Delutanra mondjuk nyoma sem volt, igy elvezhettuk a lubickolast. A beachen nem igazan lehet pihenni, percenkent (komolyan!) jonnek hozzad gyumolcs -es napszemuvegarusok, cipojavitok, masszorok, fellabu emberek, koldulo gyerekek. Es ha illedelmesen elkuldod oket, akkor me'g ott allnak feletted. Sajnalom oket, DE, egy ido utan rajossz, hogy nem tudsz mindenkin segiteni, eleg faraszto, bosszanto, de foleg kellemetlen ez a szituacio. A helyiek mindenesetre ket labon jaro penzautomatanak neznek. Tortentek itt csunya dolgok is, nevezetesen Zsoltiek taskajat elloptak, osszes penzukkel es utlevelukkel. A tanulopenz es 3 kamera odaveszett, a hitelkartyak es utlevelek meglettek, ami nelkul eleg nehez boldogulni egy olyan orszagban, ahol sem magyar konzulatus, sem nagykovetseg nem mukodik. Egyebkent nem ok voltak az egyeduli karosultak, a rendorseg szerint minden nap tortenik ilyen motoros lopas. Egyebkent sem jo a kozbiztonsag az itt tanyazo drogbandak miatt. Aki tud angolul elolvashatja ezt a friss cikket a lopasokrol. Sihanoukville-t a Lonely Planet sem dicsoiti, a Kulugyminiszterium honlapjan pedig kiemelik, miszerint "Az országban a közbiztonság rossz. Gyakori a külföldieket célzó zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. Az esti - éjszakai órákban különösen, de napközben is a lehető legnagyobb óvatossággal járjunk el. Az idelátogató magyar állampolgárok legyenek mindig elővigyázatosak, körültekintőek az utcákon, piacokon. Különösen veszélyes éjszaka egyedül járkálni. Ismeretlen, megvilágítatlan helyen, tengerparton (Sihanoukville) egyedül ne sétáljanak." Tajfoldon sok ilyen illetve ennel sokkal szebb tengerparti udulohely van, ahol nyugodtan, biztonsagosan es kenyelmesen lehet pihenni. Es meg olcsobb is. Ha engem kerdeztek: Sihanoukville-be NE!!

hamar megjavult az ido :)
epul-szepul..


Egy hetet toltottunk Kambodzsaban, szerintem boven eleg volt. Egy nem tul kellemes Koh Kong-i hataratlepes (szegyen) utan ezuttal del felol tortunk ra a civilizaciot es nyugodt pihenest jelento Thaifoldre. Hurra, hurra!!!

Nincsenek megjegyzések: