2009/02/28

Thaiföld & Kambodzsa 12/12: Vissza Bangkokba / Ayutthaya

Azt vettuk eszre, hogy lassan letelik a nyaralas es csak ugy 4 napunk van hatra. En egyreszt sajnaltam, masreszt nem bantam. Vege a "szigetelesnek", ismet Bangkokba tartottunk, visszahajoztunk a szarazfolre. Surat Thani vasutallomasa ismeros volt, aludtunk mar ezeken a beton padokon. A vonatunk ugy 4 orat kesett, de egesz jol elvoltunk, es megismerkedtunk egy kinai es vietnami lannyal is, akik szinten Bangkokba tartottak. Vegre jott a vonat, masodosztaly, zsufolt halokocsi, 12 oras ut megint. Rovid, de egesz kenyelmes volt az utazas, a multkori ulohelyeshez kepest pedig mennyei. Szemellenzovel meg aludni is tudtam egy jot.

Bangkok kulvaros
12 ev utan ismet eszembe jutott a versike: "En kis kopasz Alajos, felsoagyas motoros.."
Bangkokba visszaerve pihentunk egy napot, majd az egykori hasonlo nevu birodalom fovarosaba, Ayuthaya-ba latogattunk, ahol a thai toretenelem aranykora elevenedik meg elottunk a megmaradt romok lattan. 1767-ben a burmaiak (ejnye, mar megint?!) ugyanis leromboltak es felgyujtottak az egymillios varost, igy Ayutthaya elvesztette befolyasat es a fovarost Bangkokba koltoztettek. (Az elso ugye fovaros Sukothai volt, errol korabban irtam.) A megmaradt palotak es templomok arannyal bevont tetoi mar nem latszanak, szethordtak mindent.
Az egykori sri lankai telepesek altal epitett wat

egy khmer stilusu thai wat romaji
Az egykori legmagasabb templom, a tetejen levo hatalmas arany diszt az 50-es evekben loptak el. Diszkreten es zarojelben jegyzem meg, hogy ehhez egy helikopter is szuksegeltetik...
Egy levagott koszobor feje a fa gyokereinek fogasagaban
Azt hiszem O Thaifold legnagyobb fekvo buddhaja, aki mellesleg epp megerkezik a nirvanaba.

Csak semmi csicsa! -jellegzetes thai turistabuszok
utcai arus
meg egy utolso kep innen..


Megvolt, letelt a 45 nap, nagyon jo volt, talan elsore eleg is volt ennyi, egymasbol meg neha sok is. Thaifold olyan volt, amilyennek kepzeltem, gyonyoru, valtozatos, nyugodt, Kambodzsa viszont -Angkor kivetelevel- minden kepzeletemet alulmulta. Nem is az orszag, hanem az orszagban uralkodo viszonyok. Thaifoldre jokor erkeztunk, ujra feszult a politikai helyzet (2009. aprilis), de remeljuk ezuttal is lenyugszanak a kedelyek. Kambodzsanak sok sikert kivanok, turizmusban van mit tanulniuk a thaioktok. Nagy elmeny es jo tapasztalat volt az ut, ugyhogy vigyazz Thaifold, meg jovok!

2 megjegyzés:

pnorbi írta...

a vegere ertem, nagyon jo beszamolo volt! :)

ha eddig meg nem jegyeztem volna meg, koszi az ismeretterjesztest is, latszik, hogy alaposan utanajartal a dolgoknak

Demy írta...

tenlyeg utanaolvastam sokat es orulok ha tetszett. uuuuuuh, ilyen sokat azert nem akarok tobbet irni :))