2008/02/28

Izrael / Palesztina III

Jaffa (Yafo)

Na nem a naracsle, hanem az osi kikotovaroska, a mai Tel Aviv kozvetlen szomszedsagaban. Kikotojet a bronzkor ota hasznaljak. A 40 meter magas domboldalrare epult ovarosbol kitunoen ralatni Tel Avivra.




Tel Aviv


A varos mai formajaban 1950 ota letezik, az 1909-ben alapitott Tel Aviv (jelentese tavasz hegy) es az osi Jaffa (vagy Yafo, Yaffo), arab tobbsegu varosok egyesitese altal. (Ezert szoktak Tel Aviv-Yaffo-nak is hivni a varost.) Izrael gazdasagi kozpontja, bar a fovaros Jeruzsalem. A Tel Aviv-i eletstilus es kultura olyan szinten elter a Jeruzsalemitol, hogy azt is mondhatnank messze van tole, mint Mako Jeruzsalemtol. A hihetetlen unalmas es elcsepelt " a varos, amely sohasem alszik" motto azonban tenyleg raillik. A jeruzsalemi hagyomanyorzessel es vallasossagal szemben itt a modern, pezsgo, nagyvarosi eletvitel, partyzas, ejszakai elet a jellemzo.

A TV-s helyszini tudositasok gyakori hattere


A "modern" epuletek a 70-es evekbeli luxus bulgar tengerpartot idezik, ettol fuggetlenul nyuzsgo es nagyon kellemes a tengerparti setany, stranddal es sok kavezoval, etteremmel. Jaffabol indulva vegigsetaltuk a Tel Aviv-i tengerparton, egeszen a varos eszaki felen levo Yarkon folyoig, elveztuk a jo idot. A kepen a lepcsos monstrum epulet az Opera Torony.


Haifa

Haifa a Foldkozi-tenger partjan fekvo, a Karmel-hegyre epult zsido-kereszteny varos Eszak-Izraelben, negyedmillio lakossal. Strategiai fontossagu kikoto es ipari varos. Legszebb latnivalo a "Bahá'í Gardens", ami egy 18 szintu lepcsos-teraszos kert-rendszer (a kepen csak 9 latszik, a kozepen levo "Báb siremleke" feher kuplas epulet alatt meg 9 terasz van) A Bahá'í , vagy bahaizmus (??) egy vallas, meghozza a vilag legfiatalabb vallasa, csupan a 19. szazadban alapitottak, jelenleg vilagszerte 6 millio hive van. Fogalmam sincs mi a celjuk es miert kellett meg egy vallast kitalalni, a lenyeg, hogy lelegzetelallito a kertjuk es a hegy tetejerol gyonyoru a panorama az haifai-obolre.



Akko (Acre)

Akko a vilag egyik legregebben lakott telepulese, mar idoszamitas elott 1500 korul is letezett. A kis tengerparti arab halaszfalu ovarosa az UNESCO Vilagorokseg resze.

Szabolcs a cet gyomraban. Segitseg!! Khan al-Umdan

Nazareth

Nazaret ma poros kis arab varos az eszak-izraeli Galilea tartomanyban.
A 60-as evekben epult szepnek nem, de szentnek mindenkeppen mondhato Angyali Udvozlet temploma (Church of the Annunciation) Nazaretben. A Biblia szerint ez az a hely, ahol Gabor arkangyal megjelent Marianak es tudatta vele, hogy o fogja megszulni Jezus fiat. Azonban nehany honap mulva az orszagban nepszamlalast tartottak, es minden ferfinak a szuletese helyen kellett jelentkeznie, Jozsefnek es Marianak Jeruzsalembe kellett indulnia. Az uton odafele, Bethlehemben (9km Jeruzsalemtol) szulte meg a kis Jezust. Mivel szallast mar nem talaltak, egy barlang istalloban hozta ot vilagra. (lasd kesobb). Jezus aztan itt Nazaretben elt es tanitott.


Tiberias

Udulohely a Galileaban, a Golan-feensiktol nem messze, a Galilee tenger vagy Genazareti-to (valojaban egy edesvizi to) partjan. Jezus itt jart a vizen.

Jordan folyo

Jezus megkeresztelesenek helyszine.
A kepen egy nigeriai zarandok csoport keresztelo vizet gyujt a Jordan folyobol.


Bethlehem

Jezus Krisztus szulohelye mar a mai Ciszjordaniaban, a palesztin teruleten talalhato, szervezett buszos-kiseros turistak azonban atjohetnek. A turizmus lealldozoban van, egyre kevesebben jonnek, ok is kiszallnak, gyorsan korbevezetik oket a Szuletes templomaban, aztan gyorsan buszra fel es nyomas vissza Jeruzsalembe. Na ez nem nekem valo.. Jeruzsalembol izraeli rendszamu berelt autoval nem engedtek at, de a hataron gyalogosan at lehetett menni, onnan egy kisebb, taxisok kozti haboru utan tripla aron elvittek a belvarosba. A taxis elpanaszolta, hogy ugy elnek, mint egy gettoban es 9 eve nem tud atmenni a tuloldalra Jeruzsalembe, ahol a fia el. Megertem az embert, foleg hogy latja, hogy a turistak meg szinte szabadon maszkalhatnak. A lakossag 80 szazeleka kereszteny (koztuk sok kereszteny arab) -volt. Ma mar a lakossag alig egyharmadat teszik ki, mindenki menekul a korbekeritett varosbol, ahol se munka, se jovo. Egy talalo idezet a tavaly decemberi National Geographic "Betlehem anno 2007" cikkebol: "Elkepzelheto volna Betlehem varosa keresztenyek nelkul? Bizony ideje megbaratkozni a gondolattal, mert par even belul valossagga valhat."
A karacsonyi kepeslapok betlehemi ahitata hamar szertefoszlik ha ellatogatunk a valosaggal korbekeritett varosba.
Az ektelen Szuletes templomaval szembeni Jaszol ter fele az Omar mecset emelkedik.
Szornyu hideg szeles ido volt es gyultek a hofelhok, de vegul egy kiados jegeso lett belole.

A barlang istallo helye a Szuletes Templomaban, itt szuletett Jezus 2008 evvel ezelott.

Az ezust csillag jelzi a Jezus szuletesenek pontos helyet, es azt hogy a csillag vezette a harom bolcset hozza, hogy atadhassak ajandekaikat Bethlehem, arab kisvaros

Palesztin nemzeti hosok, akik miatt a fal epult (ld. kov. bejegyzes)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi az az "ektelen Szuletes temploma"?

Demy írta...

ektelen = nem diszes, egyszeru