2011/03/07

Kuba 5/5: Havanna (La Habana)

Plaza de la Revolución

Vissza Havannaba. Meglatogattuk Jose-t, az egyetlen haverunkat, aki tenyleg nem akart minket lehuzni. Adtunk neki egy csomo polot, fogkefet, tollakat stb. Sok ruhat szetosztottunk. Az emberek soha nem jonnek oda kunyeralni, vagy csak a nagyon turistas helyeken paran, igy az elejen nem is nagyon adtunk semmit, azt hittuk nincsen ra egeto szukseguk, vagy sertve ereznek magukat. Oh, dehogyis!! Ha adsz, utanna szinte nem lehet oket elkuldeni, mert tobbet akarnak. Ezeknek az embereknek tenlyeg szukseguk van mindere. Altalaban a legszegenyebbeknek adtunk, pl. utcaseprok, nyugdijasok, ok nagyon orultek mindig.
Olcso pizza az utcan. Sajtos vagy hagymas. Minden nap nem lehet ezt enni, de nem rossz, es csak 10-12 helyi penz. A kajalas mindig problemas Kubaban, egyszert mert etterem -ha van- 4 fele kaja van, az is draga es pocsek, illteve  nem mehetsz be a boltba, hogy vegyel ket zsomlet es felvagottat hogy magdnak es osszedobjal valamit, mert NINCS SEMMI a boltokban. Kenyerjegyet meg nem tudsz szerezni. Marad az utcan eves es az otthon kajalas a tulajnal. (5-6 euroert foznek)
az utcank
Havanna 1961  2011-ben
az egesz varos ugy nez ki, mintha szetbombaztak volna
Havanna  tenger partjan huzodo elegans sugarutja, az El  Malecón, patinans epuleteivel. 
A szivargyarban sajnos tilos volt fenkyepezni, de mindenkepp erdemes ellatogatni, ami ugy nez ki, mint egy hatalmas manufaktura, es a munka minden fazisa kezzel tortenik. amit erdemes tudni, nincsen kulonbozo gyara a kulonbozo markaknak, a  Montecristo-t, a Romeo y Julieta-t   es a Cohiba-t kohibat is itt gyartjak, csak minosegtol es fajtatol fuggoen csomagoljak
kinai negyed Havannaban is van
keleti kenyelem :)
valtozatos gepjarmupark
altalanos iskola
szocialista aruboseg
a nem turistas szorakozohelyeken  a legkissebb vararolhato mennyiseg a 0.7-es rum
A repteren meg vart egy kis meglepetes. Kilepesi adot kell fizetni, ez nem ujdonsag, van tobb oraszgban is, de nem 25 CUC ertekben, es nem ugy, hogy nem fogadnak el bankkartyat, a penzkiado nem mukodik a masik nem fogad el VISA kartyat,  az egyetlen penzvaltonal pedig egy oras sor all. Ja, de konvertibilis peso-t nem vihetsz ki az orszagbol, tehat jo eszben tartani, hogy 25 CUC/fot felre kell rakni. 30-bol visszaadni nem tudnak. Nem mondom, neha mar vartuk, hogy hazamenjunk. Kuba egy mas vilag, nagyon nem all kesz a kulfodiekre es megdobbentoen draga.  Masreszt ha latni akarod Kubat ugy, ahogyan biztosan.. legalabbis remelhetoleg nem fogod latni 10 ev mulva.. nyomas most! Egyszer az eletben..

Nincsenek megjegyzések: