2008/12/15

Faro & az Algarve tartomány, Portugália I



Egy helyi mondas szerint a szombat napfeny nelkul Algarveben olyan, mint a vasarnap mise nelkul. Nagyjabol bejott a joslat, napsutesbol es szitalo esobol is volt reszunk, de ez me'g megbocsajthato december leven. Algarve (e.: algarv) Portugalia legdelebbi tengerparton (na jo, az Atlanti Ocean partjan) elnyulo tartomanyat a 13. szazad vegere sikerult visszahoditani a moroktol, de az arab hodoltsag jelei tobbe-kevesbe (inkabb kevesbe) ma is megfigyelhetoek az epitkezesben es a nyelvben is. A szamomra kimondhatatlan es meglehetosen furcsan hangzo Algarve es szamos telepulesnev "al" elotagja az arab nevelore vall. (Algarve - Al Gharb) A tartomany ma Portugalia legfelkapottabb udulohelye, bar a skandinav es angolszasz turistaknak mar az is boven megteszi, ha jo az ido es van valami tengerpart ahol ki lehet fekudni. Na meg a sor is occso'. A legdragabb tartomany arai igy is alacsonyak, foleg most a szezon utan, tapasztalataim szerint a szallas es autoberles mindenesetre olcsobb, mint Magyarorszagon. Ja, a repjegyert legitarsasagom pedig kerek 10-10 eurot szamlazott fel. Eljen az utoszezon es a fapadosok!
FARO
A portugalul (is) vilagitotornyot jelento Faro nevu kisvarosban vackoltuk be magunkat, elso nap itt neztunk szet. A lapos-mocsaras teruletre epult varos a tartomany kozpontja, ami nagyon csendesnek bizonyult, de nyaron moccani sem lehet itt a nyaraloktol. Faroban egyebkent nincsenek monumentalis vagy kozepkori epuletek. Ebben azert az angolok is kozre jatszottak, ugyanis 1596-ban teljesen kifosztottak, majd felgyujtottak a varost, ami megmaradt belole, azt pedig az 1755-os nagy foldrenges pusztitotta el. Csori portugalok!
A sok latnivaloval nem kecsegteto apro ovaros azert hangulatos es gyalogosan hamar korbe lehet jarni. A hazak tobbsege feherre van meszelve es tartozik hozza egy kis kert is. A varosban rengeteg narancsfa all, roskadasig tele gyumolccsel. Csodalkoztunk is, hogy miert nem lopjak szedik le a narancsot a helyiek vagy a turistak, aztan megkostoltunk egyet es rajottunk. Akarmennyire nagy es erettnek neznek ki, szornyen savanyu es kellemetlenul keseru izuek ezek a gyumolcsok. A hejja pedig masfel centis. Lehet, hogy narancsbol is van etkezesi es ipari/disz is?

A katedralis Faroban

a szobankbol erre a kis templomra lattunk ra, kulon felarert golyakat is telepitettek a tetejere
A Praia de Faro a varostol par kilometerre fekvo homokos tengerpart, csak nyaralo hazak es ettermek talalhatoak itt, semmi mas.
Masnap reggel elindultunk a parton Nyugat fele, ez a tengerparti szakasz van a legjobban beepitve, nem eppen a szo pozitiv ertelmeben, hatalmas szallodak es udulo ovezeteket lattunk egymas hegyen-hatan. A kepen Albufeira, de lehet, hogy Portimao varoska angol kerulete, nem emlekszem melyik, nagyjabol ugyanilyen jellegu mind a ketto.
A parton tovabb autozva Lagos fele mar sokkal baratsagosabb a kornyezet, a kepen Luz falu tengerpartja

A Ponta de Piedade sziklai Lagos mellett, kituno alkalom setalni es hajokazni egyet
Mindig akad par helyi arc, akik egy kis baksisert megmutatjak a barlangokat motorcsonakjukban. Sajnos kezdett felhosodni az eg, de meg igy is kellemes volt az ido.
Veraval


Nincsenek megjegyzések: