2008/12/07

Faro & az Algavre tartomány, Portugália II


A partonvonalon haladva tovabbra is Nyugatra tartottunk, mig el nem fogyott az ut Ponta de Sagres-nel, a szent hegyfoknal. A hajosok altal jol ismert veszelyes es sziklas szeljarta foldnyulvanyon egy erod es egy kis templom all, ami mendekkent is szolgalt a viharos idoben. Innen jol lathato a kontinens csucske, a Szent Vincent fok (Cabo de São Vicente), rajta Europa egyik legnagyobb teljesitmenyu, 1846-ban epult vilagitotornya, melynek fenye 60 kilometerrol is jol latszik.

az Atlanti Ocean fole magasodo 75 meteres sziklak


Sagres halaszfalu kikotoje

Valami Jamaica :)
mibol egyunk ma?
Ez mar Cabo de São Vicente, az egykoron a vilag vegenek tekintett Szent Vincent fok. Ha nem is a vilag, de Europa del-nyugati veget jelolo pont a kontinens partvonalat kovetve epp 5000 kilometerre van az eszt/orosz hataron levo Narva-Jõesuu-tol. (E9-es Europai Hosszutavu Vandorut) Jo kis tura lenne..

Innen Eszakra indultunk az 50 km-re fekvo Aljezur telepules fele. A kornyeken szamtalan gyonyoru un. "praia" (kb. part, termeszetes strand) talalhato. Egyre romlott az ido, erore kapott a szel is, de meg igy is kellemes ido volt. Elvegre tel van es az ocean partjan koricalunk, panaszra nem lehet okunk.

Masnap Farotol Keletre indultunk szetnezni. Itt nincsenek nagy szallodak, es elegge fejletlen terulet, ami nem feltetlenul negativ ertelemben ertendo, inkabb ugy, hogy a Faro es a spanyol hatar kozott huzodo part nincs kiepulve es tomegturizmusra raallva, igy jobban "portugalos". Reggel Olhão-ban kezdtunk a piacon, majd setaltunk egy kicsit a parton, elvezve a szep idot, aztan belevetettuk magunkat a kisvaros kozpontjaba.
A hazak tobbsege ki van csempezve es ugy neznek ki, mint egy rohado furdoszoba. Eppen ugy, ahogy anno Porto-ban tapasztaltam, eleg siralmas allapotban vannak az epuletek, bar van egy sajatos Haiti/Kuba hangulatuk, keveredve a helyi portugal es az eszak-afrikai arab stiluselemekkel.



Tavira-ban is szetneztunk, csendes, bajos, lepukkant kisvaros, feherre meszelt (es egykoron feher szinu) hazakkal.
Tavira felulrol
Tavira kozelrol
Estoi. A tipikus portugal, kek-feher mozaik kepekkel diszitett keramiamunkakkal (azulejo) diszitett rokkoko palotakertet mindenkeppen meg akartam nezni, a leirasok szerint iden oszre vegeztek a teljes epuletkomplexum renovalasaval. Ugy tunik kicsit csusznak, igy a palota jelenleg nem latogathato es ha hihetunk a helyieknek nem is lesz az, ugyanis valami luxusszallodava epitik at.
lepcsosor Estoiban
utcareszlet Loulé-ban

Nincsenek megjegyzések: